Kippepastei voor elk seizoen

In ons weekmenu voor de komende week ga ik eindelijk nog eens project Moemoe van stal halen, nochtans is dit een recept dat ik al een half jaar geleden uittestte, uitschreef én is het een van die recepten die me altijd aan haar doet denken. Ze maakte het meer dan eens als we samen op weekend gingen en iedereen een makkelijke ovenschotel meebracht of wanneer er een feestje was.  Ik vond dat altijd bijzonder lekker en toen ik dat haar zei, zei ze altijd heel bescheiden ‘ach ik heb er maar een deegske opgedaan hoor’. Het is puur comfortfood en bovenal eigenlijk wel voor elk seizoen, omdat de smaak mede bepaald wordt door de groenten die erin zitten.

DSCF4691

Nodig

Voor het deeg (maar je kan bijvoorbeeld ook klaargemaakt bladerdeeg gebruiken)

  • 120 gr bloem
  • 120 gr koude boter
  • 1/4 tl zout
  • 3 el koud water

Voor de vulling

DSCF4709

  • 400-500 gr gekookt kippenvlees (ik ben nogal fan van het afkoken van een kip, maar evengoed kunnen dat kippeblokjes zijn, smijt de bouillon die je overhoudt niet weg, zeker niet als je het volgens de regels van de kunst doet🙂
  • 100 gr ham
  • 400-500 gr seizoensgroenten
  • 1 ui
  • Peper, zout
  • Peterselie
  • 1/8 l kippenbouillon
  • eitje voor de afwerking

Doen

Het deeg

DSCF4715

Dig in, meer kan ik er niet over zeggen, gewoon alles mengen. Ik heb het zelf geprobeerd met de keukenrobot, was niet mijn beste zet, heb alles vuil gemaakt om het dan uiteindelijk toch gewoon handmatig te kneden. Laat het deeg rusten in de koelkast.

De vulling

DSCF4712

  • Stoof een uitje, voeg er de seizoensgroenten aan toe en laat gaar stoven.
  • Voeg er de kip en de in reepjes gesneden ham aan toe.
  • Kieper er de bouillon bij, misschien niet alles ineens want het kan wel wat te nat worden dan, maar eigenlijk een beetje naar smaak.
  • Kruid goed met peper en zout en voeg er de gesnipperde peterselie aan toe.
  • Heb je een gietijzeren pot gebruikt, dan kan je de vulling gewoon laten waar ze is, anders vul je er een ovenschaal mee.

Afwerken

DSCF4719

  • Rol het deeg uit en leg het op de vulling. Heb je veel deeg over, maak er dan nog een schoon randje aan of zet er je naam op gelijk de echten 😉
  • Bestrijk met een eierdooier en zet  25 minuten in leen over van 200°.
  • Serveer met een fris slaatje!

DSCF4729

Smakelijk.

2 reacties

Altijd fijn om iets te horen!