Ricottataart, mozzarella, vijgen & gegrilde asperges,

dscf6462

Ik had heel erg veel  zin om dit receptje te maken, dus van zodra ik de boodschappen had uitgeladen en bekeek wat me het minste moeite zou kosten van mijn weekmenu, was de zaak rap beklonken: snel en makkelijk, bring it on!

Ik volgde ‘ongeveer’ 🙂 het recept van libelle lekker, maar liet de vinaigrette vallen omdat ik mijn kinderen ken en wist dat die extra sop de kolen niet waard zou zijn, maar grilde wel wat groene asperges erbij wat altijd heerlijk is.

En zo deed ik het:

  • Een rol bladerdeeg
  • 500 gr ricotta
  • 250 gr mozzarella
  • 4 eieren
  • 0,5 kg tomaten (gemengd)
  • rucola
  • bakje groene asperges
  • een paar verse vijgen
  • een teentje look
  • verse kruiden: peterselie en basilicum (de blaadjes)
  • gedroogde kruiden: 2 el tijm
  • olijfolie (gewone en goeie) & citroensap

Voor de taart: rol het bladerdeeg uit en verwarm de oven voor op 200°C. Klop de eieren samen met de ricotta los, voeg geperste look, tijm, peper & zout toe. Verdeel het mengsel over de taartbodem en schuif voor 25 minuten in de oven. Haal de taart eruit en laat ze een beetje afkoelen (om ze beter te snijden).

Voor de gegrilde asperges: meng de asperges met een even grote hoeveelheid (gewone, geen extra vierge) olijfolie en citroensap (bv 3 el van elk), kruid met peper & zout. Laat even staan (10 minuutjes). Verwarm de grillpan en voeg de asperges toe (probeer alleen de asperges toe te voegen en kieper er niet alle olijfolie achteraan tenzij je geflambeerde asperges en een schroeivlek op de dampkap – die bij ons zie je nog steeds een beetje, al doende leert men he 🙂 – wil) Laat de asperges een paar minuten ronddansen in de pan tot ze goudbruin zien. Plaats ze dan terug vanwaar ze komen: in het overgebleven olie-citroenmengsel en laat afkoelen (eventueel in de frigo).

Voor het slaatje: tomaten snijden in verschillende groottes, vijgen vierendelen, mozzarella scheuren en alles samen met de asperges mengen onder wat rucola. Afwerken met verse kruiden en lekkere goeie olijfolie!

Smakelijk!

2 reacties

Altijd fijn om iets te horen!