Prachtig Praag

dscf0842

dscf0058

dscf0161

dscf0235

dscf0104

dsc_6926

dsc_6932

dscf1007

dscf0854

dscf0925

dscf0283

dscf0353

dsc_6744

dscf0469

 

dscf0540
dscf0532

dscf0663

dscf0636

dscf1078

dscf1120
Praag stond natuurlijk bovenaan onze lijst toen we besloten naar Tsjechië af te reizen. We besloten er dan ook 6 dagen te blijven zodat we de stad op ons gemak konden verkennen en dachten op voorhand dat dit wel méér dan genoeg zou zijn… De geweldige hosts van het AirBnb-appartement dat we huurden gaven ons echter zo gigantisch veel leuke tips dat we absoluut nog eens terug moeten!

Als we op citytrip gaan, proberen we eigenlijk heel snel te doen alsof we locals zijn (in hoeverre dat mogelijk is met een fototoestel en reisgids in de hand natuurlijk :)) We doen ook altijd de echte toppers, maar  proppen die meestal op één dag met een lange lange wandeling zodat we alle andere dagen kunnen besteden aan de minder toeristische plekjes. We proberen wel elke dag een aantal dingen te doen waarvan we weten dat de kinderen ze echt geweldig gaan vinden: speeltuintjes, ritje met de paardenkoets, boottochtje… en weten ondertussen ook dat ze elke dag effe gewoon willen kunnen spelen, tekenen of lezen, dus zoeken we ook altijd naar een leuk appartement (op wandelafstand van metrostation in een leuke buitenwijk) waar ze het echt naar hun zin zullen hebben (en wij ook :)) wat we ook echt in Praag vonden: groot mooi luchtig appartement, een tuintje mét hangmat, een bad om in te plonzen na een lange dag in de stad, gewoon echt een plekje om in thuis te komen.

Wat we ook altijd doen in een nieuwe stad is de zoo bezoeken, zowel de wederhelft als ikzelf hebben wel iets met een stadszoo, moeilijk uit te leggen wat we daar zo geweldig aan vinden, maar onze kinderen zijn daar absoluut niet rouwig om.

Meestal zoeken we onze heil in de tips die we krijgen, Tripadvisor en de 100% boekjes en plannen losjes – afhankelijk van het weer – een beetje onze dagen en laten de stad gewoon wat op ons afkomen, om dan op de eerste dag al de bedenking te maken dat we nooit genoeg tijd zullen hebben om alles te zien en op de laatste dag toch content te zijn dat we toch ‘wel heel veel gezien’ hebben.

Wat echt de moeite was en ons zal bijblijven:

 • De hotspots van de stad bezoeken starten met de Kabelbaan naar de Petrin heuvel om daar een bezoekje te brengen aan het spiegelpaleis en ons een kriek te lachen, verder door te wandelen naar het kasteel, grote bellen te vangen in de regen, de wissel van de wacht te zien, nog wat rondwandelen in het burchtgebied, een wijntje drinken in de wijngaard met prachtig zicht op Praag, wandelen naar beneden, de karelsbrug over en op naar het stadsplein met de astronomische klok.
 • Het ritje in de paardenkoets, zo geweldig! De foto’s van de glunderende kinderen maken me altijd aan het lachen.
 • Ronddwalen in het Wallenstein parkje (gratis en verborgen!) met rondlopende pauwen en gigantische uilen in feeërieke grote kooien.
 • Genieten van de beste ijsjes van de stad en trdelnik’s proeven, wat dik in orde was (met ijs of met appetjes en kaneel, njammie!) en de beste zijn hier te vinden!
 • Met de boot naar de zoo, wat al een evenement op zich was 🙂 en de zoo bezoeken natuurlijk! Ter info: we betaalden 30 euro voor ons zessen voor een dagje dierenplezier!
 • De metronoom bezoeken in het Letna park (met ook weer een mooi zicht op de stad beneden) en ons verwonderen over ’the hanging shoes, ideaal daar is ook gewoon blijven plakken, de zon zien ondergaan en wat te drinken halen in de bar!
 • Relaxen en een boekje lezen in het Riegrovy Sady park, ook een speeltuintje met leuke fonteintjes daar te vinden.
 • Eten in het prachtige historische cafe Louvre en koffie nemen in cafe Slavia, daar waar de revolutie ooit begon.
 • Ontbijten in de TV-toren met ook weer een prachtig zicht op de stad (vraag daar trouwens naar de kubus met het zicht op de burcht!)
 • Op sleeptouw genomen worden door onze hosts die ons Lom Homolak (een prachtig azuurblauw meer aan een steengroeve waar je in principe niet mag komen, maar waar niemand zich duidelijk iets van aantrekt :)) lieten zien, waarna ze ons ook naar de mooiste ‘Praag By Night’-plekjes troonden. Ik zal die avond waar de kinderen gehuld in dekentjes alla Sinte Mette rondliepen nooit vergeten.
 • Wat ons ook zo enorm opviel is dat honden niet aan de leiband vastgehouden worden, maar gewoon los naast hun baasje wandelen. Die luisteren echt ongelofelijk goed, blaffen niet op elkaar en komen zelfs amper snuffelen.
 • Kuieren door de vele straten en ons verbazen hoe mooi Praag echt is.

Praag komt echt mee op de eerste plaats (naast Berlijn en Stockholm) van onze favoriete stedenlijst, we werden echt verrast door de pracht van de stad en zullen vroeg of laat wel eens terugkeren, al was het maar om de Lennon wall te zien die we – ondanks al mijn gepin en gegoogel – gewoon schromelijk vergaten! (och die chaos toch altijd in het hoofd :))

 

2 reacties

 1. bestaat de air-Bnb nog waar jullie waren in Praag? Het linkje geeft hem niet meer weer en we zijn benieuwd…dromend van Praag…

Altijd fijn om iets te horen!