Eigenlijk had ik beter moeten weten met mijn voornemens, dat die niet gingen lukken. Het is niet omdat dat laatste cijfer in een jaartal verandert, dat je ineens een ander mens wordt, want dat zou pas maar heel vreemd zijn. Ik denk niet dat er al ooit zo een lange stilte is geweest tussen twee blogberichten, waardoor het me nu allemaal vreemd aan doet én ik niet goed weet waar eerst te beginnen dus dan kies ik maar voor eten, want eten is altijd een goed idee en die wintergroenten kleurden zo schoon bij mijn trui. We aten natuurlijk veel meer de afgelopen weken, maar dit is de selectie die op de foto geraakte:
Quiches met broccoli/bloemkool en eentje met witloof (V): veggie quiches die het altijd goed doen zolang er maar kaas is. De groenten stoven en spreiden over het uitgerolde (kruimel)deeg én kaasblokjes (zachte kazen zoals brie, abdijkazen…) toevoegen. Overgieten met een eimengsel (ik doe altijd 3 eieren, 2.5 cl room en 2.5 cl melk, of in elk geval dezelfde inhoud als een busje (soja)room) tot het min of meer onder staat en bestrooien met een pittigere kaas. Een half uurtje in de oven op 180°C .
Gegrilde zalm met gebakken venkel, gember en sesam en veel koriander (een toppertje). Ik baseerde me op dit recept en sneed de venkelknollen heel fijn, samen met look en gember en liet alles aanstoven tot het zacht werd. Ondertussen de noedels (udon) koken én afgieten. De venkel afblussen met sojasaus en de zalm grillen. De noedels bij de venkel, bestrooien met sesamzaadjes en verse koriander.
Wortelpuree met veldsla en fish sticks, ja natuurlijk eten wij dat hier ook af en toe, maar dan probeer ik de puree een beetje te pimpen door er op het einde veldsla door te roeren.
Pasta met prei, curry & spek, prei lang laten stoven tot ie zacht is, bestrooien met currypoeder en (soja)room toevoegen. Ondertussen spek bakken en pasta koken en alles bijeen kappen.
Quesadilla’s met wintergroenten (V), zie hier het recept wegens al eens verteld.
Pasta met venkel en spek, venkel fijn snijden, lang stoven tot ie zacht is, (soja)room toevoegen. Ondertussen spek bakken en pasta koken en alles bijeen kappen.
Tajine van raapjes, zoete aardappel, kikkererwten en kip. Een uitje met wat look stoven, de kip toevoegen en alles aanbakken, ondertussen blokjes aardappel en raap snijden en die toevoegen aan de tajine. Alles onder water zetten en ras el hanout toevoegen. Op het einde een blik kikkererwten afgieten en erbij voegen. Nog even laten staan, bestrooien met wat sesam en verse kruiden.
Enchilada’s met pompoen en quorn met verse guacamole (V). Pompoen in kleine stukjes snijden en aanstoven met een uitje en wat look, de quorn toevoegen en alles laten sudderen met een beetje tomatenpassata. Op het einde een blikje mais toevoegen. De fajitas vullen en oprollen en in een grote ovenschaal leggen, bestrooien met kaas en even onder de grill.
Lasagne van spinazie met gehakt, spinazie stoven met look en ui en mixen, ondertussen gehakt bakken en beide mengen. Een bechamelsaus maken en laagjes spinazie/gehakt afwisselen met bechamel en lasagnevellen. Bestrooien met kaas en op 200°C zo’n 25 minuten in de oven.
Ravioli van spinazie en ricotta met gestoofde broccoli (V). De buurderij geeft ons soms ook wat verse pasta dus die kocht ik ook daar én eigenlijk is dit op 1-2-3 klaar, de broccoli eerst koken of stomen en dan effe aanbakken met een uitje en wat look, ondertussen de ravioli’s koken en alles door elkaar mengen.
Wok van raapjes, wortel en grote garnalen
Alle groenten even groot snijden en wokken in de pan met look, gember en een uitje. Als die klaar zijn, de groenten eruit en de garnalen erin tot die laatste klaar zijn, dan alles samenvoegen en besprenkelen met wat soja en verse kruiden. Opeten met rijst of noedels.
Gratin van wortel, pastinaak, koolrabi, aardappelen en aardpeer met een slaatje (V) Zo goed als al mijn overgebleven groenten gingen in schijfjes in deze ovenschotel die ik baseerde op dit gerecht . Ik stoomde eerst wel alle groenten want anders duurt dat gewoon te lang maar dit was echt een toppertje, de kinderen smulden de schotel leeg!
En als de man kookt, eten we tegenwoordig zo goed als altijd de beste tomatensaus ter wereld, af en toe met de balletjes van nigella erin. De man heeft dus naast de puree nog een tweede signature dish gevonden en daar is niemand rouwig om!
Natuurlijk aten we ook nog veel soep (nog altijd pompoensoep) met wat brood en om de zoveel keer komen daar ook een stapel pannenkoeken bij want dat is altijd goed.
De kinderen krijgen ook nog steeds elke week één dag een bentobox mee naar school, zo goed als elke vrijdag steekt dat in hun schooltas, toch ondertussen al drie jaar denk ik én elke donderdag kijk ik in de koelkast en de voorraadkast wat er te rapen valt zonder te exotisch te doen Toppers die het elke week goed doen: eieren (hardgekookt, Spaanse tortilla met aardappel en ui of gewoon een omelet), kaas, olijven (dat eten ze allemaal raar maar waar graag), komkommer, ijsberg of veldsla (alleen die twee), wortel, zoete paprika en pasta. Als ik er alleen dat insteek is de box sowieso helemaal leeg op vrijdagavond, maar ik vul aan met tomaten, patatjes, rijst of couscous, rode ui, radijzen, boontjes, soms wat vlees/vis en noten. Ook al kost het me altijd meer werk (we doen daar niet onnozel over), het is erin geslopen om te blijven en de kinders blijven fan, alleen de oudste doet sinds dit schooljaar niet meer mee, want het middelbaar én slaatjes meekrijgen naar school, dat gaat blijkbaar niet zo goed samen 😉
Venkel (of prei), pasta, spek, sojaroom. Hoe simpel kan het zijn. Ga ik ook eens maken.
Ja dat is echt, eigenlijk kan je dat werkelijk doen met zowat elke groente denk ik, ik doe dat bijvoorbeeld ook met broccoli, courgette of tomaatjes en dat is ook echt lekker!
Gisteren gemaakt met venkel (eet ik mega-graag). Beetje bouillonpoeder en kerrie toegevoegd aan de sojaroom en man man man, wat heeft dat gesmaakt. Ik heb het ook zitten denken: dit kan je met nog veel andere groente ook. Merci voor de tip, zou van die simpele dingen die niet veel tijd vragen om klaar te maken maar toch ongelooflijk smaken, ik vind dat de max 🙂
Ik ook 😉
Amai, die gegrilde zalm met venkel was zooo lekker! Bedankt om het recept te delen, Elke.
Heel graag gedaan, was inderdaad echt heel lekker om zo eens venkel te eten!
Ha, de beste pastasaus ter wereld intussen al een paar keer gemaakt op jouw aangeven en die is idd heel lekker en makkelijk te maken! Alleen snij ik de ajuin wel in kleine stukjes, anders zit je met grote stukken erin en dat vindt de zoon niet zo fijn. Bedankt voor de tip!
Heel graag gedaan én ik mix ze soms, ook om die ajuinstukjes weg te moffelen 😉