Bentoboxen

Ons gezin bestaat uit twee soorten eters: zij die maanden aan een stuk hetzelfde ontbijt nemen en zij die dat niet kunnen. De wederhelft en Tuur behoren tot de eerste categorie, al de rest tot de tweede.

Aangezien Tuur als oudste en dus als eerste naar school ging en er nooit een probleem van maakte om ’s middags zowat altijd dezelfde bokes mee te krijgen werd al wie daarop volgde geacht hetzelfde te doen, maar dat was buiten Jan gerekend. Jan houdt namelijk van afwisseling, zo erg zelfs dat Jan als kleine kleuter (2e kleuterklas) tegen de juf beweerde dat hij geen bokes mee had gekregen zodat hij een warme maaltijd kon scoren :)) Ja, dat is Jan. Op dat moment wisten we dus al dat het moeilijk zou worden om de boterhamdoos voor meneer gevarieerd genoeg te houden.
We hebben ze dan een tijdje één dag per week laten warm eten op school, maar na een jaartje hebben we dat opnieuw afgevoerd en waren het weer elke middag bokes of sandwiches. Toen ik voor het eerst over bentoboxen hoorde, wist ik dat dat de oplossing was. Aangezien ik meestal in alles waarover ik enthousiast ben, in overdrive ga, beslisten we om twee keer per week te bentoboxen en twee keer per gewoon bokes mee te geven. Voor Jan was dat hemels, voor de anderen was dat een beetje te veel van het goede en voor mij was het best lastig om elke week twee keer kindvriendelijk verrassend uit de hoek te komen. Dit schooljaar hebben we er dan voor gekozen om maar een keertje per week te boxen en dat doen we op vrijdag (het is te zeggen: ik box op donderdagavond, zij eten op vrijdag), als extraatje zo vlak voor het weekend. Jan zou meer willen, maar voorlopig doen we dat hier thuis niet op aanvraag.

Wat komt er zoal in de box? Als je pinterest openslaat krijg je de meest prachtige creaties te zien, maar dat doen we dus niet 🙂 (hoewel het mij wel een hele uitdaging lijkt om een geloofwaardige olifant in een brooddoos te proppen ) Maar wat doe ik dan wel? Wel, ik maak eigenlijk meestal gewoon een slaatje bestaande uit iets van vlees (gehaktballetjes, kip, stukjes ham…), vis (bv tonijn), een eitje (hardgekookt of gebakken) of wat kaas (blokjes jonge kaas, wat mozzarella, feta…)  met wat pasta, rijst, couscous, een koud patatje, aangevuld met groentjes die ze lekker vinden (komkommer, tomaatjes, boontjes, olijven, wortel enz…) Dat is voor de bovenste laag die altijd zout is, in de onderste laag ‘de zoete’ die fungeert als dessertje steek ik fruit, een pannenkoekje of een zoete boterham (en soms – want af en toe wil het oog ook wat – steek ik die dan uit met en koekjesvorm, maar meestal ook niet). Het komt er gewoon vaak op aan wat in de koelkast steekt en wat ik bij het avondeten mee kan klaarmaken zoals pasta koken, boontjes stomen, eitje bakken enz…

Vorig jaar fotografeerde ik de doosjes ter inspiratie voor mezelf, en toen ik op een avond groene asperges stond te grillen vroeg ik me echt af waarom ik nog nooit al die moeite voor mezelf deed, zeker toen ze de dag nadien zeiden dat de boontjes wel heel raar smaakten en die dus hadden laten liggen :)) Variatie maar niet te gek dus!

De eerste lading doosjes die je ziet op de foto’s (Lunch bento box) overleefden het veelvuldig gebruik van de afwasmachine niet, dus schakelden we over op de – weliswaar veel duurdere – kinderdoosjes van Monbento MB Tresor.

dscf5080

dscf5264

dscf5646

dscf4879

dscf5025

3 reacties

  1. Misschien een domme vraag maar wat is het verschil tussen een dure bentobox en een gewone afsluitbare lunchbox eigenlijk? Ik neem zelf altijd restjes van de warme maatijd mee voor de lunch, en nog een potje soep 🙂 Ik eet – zeker in de winter – liever warm dan koud, ook ’s middags!

    1. Niet veel denk ik, als de doos goed kan afgesloten worden en eventueel een apart vakje heeft! De brooddozen van onze kinders die sloten niet goed af dus heb ik echt aparte bento’s gekocht die 1) compartimenten heeft (om zoet en zout te scheiden) en 2) echt goed toeklikken (belangrijk zodat ze niet uit hun boekentas moeten eten ;))

Altijd fijn om iets te horen!