
Er was een tijd dat ik asperges kreeg van mijn grootvader en dat mijn grootmoeder die soms al op voorhand kuiste, wat werkelijk heerlijk (en makkelijk, ook dat) was, want in die tijd aten we sowieso weken aan een stuk minstens één keer per week asperges. Ondertussen zijn we bijna in verhuismodus naar het huis dat ooit van hen was, maar die aspergebedden hebben de verbouwing niet overleefd (wat niet erg is, want dat vergt veel te veel onder ouderhoud) dus asperges is iets dat ik de laatste jaren echt bewust in huis moet halen én als ik het in huis haal heeft iedereen het geweten, maw het kon niet op deze week 😉 maw, hierbij ons weekmenu vol asperges!
VIS MET WITTE ASPERGES, PEULTJES & KRIELTJES UIT TE OVEN
NODIG: 6 filets (ik nam victoriabaars), voorgekookte krieltjes, witte asperges (geschild & in stukken), peultjes (afgetopt), lente-uitjes, olijfolie, citroensap. Voor de kruidenkorst: paneermeel, peterselie, dille, citroenrasp, gesmolten boter, pezo.
DOEN: Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de voorgekookte krieltjes (ik kookte de krieltjes 15 min voor, in de schil) met olijfolie en kruiden, verdeel over een bakplaat. Doe hetzelfde met de asperges en peultjes. Rooster 15 minuten tot de krieltjes beginnen te kleuren. Maak ondertussen de kruidenkorst door paneermeel, gehakte peterselie & dille, citroenrasp en gesmolten boter te mengen. Haal de bakplaat uit de oven, maak ruimte voor de visfilets en leg ze ertussen. Verdeel de kruidenkorst over de vis en strooi de lente-ui erover. Rooster nog 10-15 minuten tot de vis gaar is en alles mooi gekleurd. Besprenkel met citroensap en serveer direct.
Dit is echt een lekker fris gerecht, je kan het ook perfect op voorhand maken door de laatste stap (vis) vlak voor je aan tafel gaat te doen! (deed ik nl ook, want ik moet altijd een beetje wachten op mijn vader als die komt eten ;)) Ik maakt er ook nog een yoghurt/dille sausje bij: gewoon wat yoghurt, gesnipperde dille, pezo en olijfolie mengen, ook lekker erbij, zeker met de gebakken krieltjes
ZELFGEMAAKTE PIZZA
Ik denk dat ik ergens nog wel een recept heb liggen voor het deeg én als ik dat openklik dan zie ik hoe zot groot de kinderen ondertussen zijn geworden! In het deeg doe ik trouwens al lang geen suiker meer en ook wat minder zout 😉
RISOTTO MET ASPERGEPUNTEN, COURGETTE EN LENTE-UI
NODIG: risottorijst, warme kippenbouillon, aspergepunten, sjalot, look, lente-uitjes, courgette (in blokjes), droge witte wijn, geraspte Parmezaan, boter, olijfolie, pezo,
DOEN: Houd de bouillon warm op laag vuur. Fruit sjalot, look en de witte delen van de lente-ui in olijfolie en boter tot ze glazig zijn. Voeg de courgetteblokjes toe en bak 3-5 minuten mee. Roer de rijst erdoor tot de korrels glazig worden, blus af met wijn en laat volledig verdampen. Voeg scheut voor scheut warme bouillon toe en blijf roeren tot de rijst romig en beetgaar is (18-20 minuten). Voeg de aspergepunten toe in de laatste 3-4 minuten. Haal van het vuur en roer er Parmezaan en boter door. Kruiden naar smaak en laat even rusten onder een deksel. Garneer met extra Parmezaan en groene lente-ui.
Wil je het wat frisser maken? Voeg op het einde dan wat citroenrasp/sap toe, maar ik vind dat niet altijd nodig.
TAGLIATELLE MET ASPERGES, DOPERWTEN, BURRATA EN MUNTDRESSING
NODIG: verse tagliatelle, groene asperges (in stukken), verse doperwten (of diepvries), burrata. Voor de muntdressing: extra vierge olijfolie, verse munt (fijngehakt, naar smaak), look (optioneel), citroen naar smaak, pezo. Extra: geraspte Parmezaan, eventueel geroosterde pijnboompitten.
DOEN: Kook de tagliatelle al dente in gezouten water. Voeg 3-4 minuten voor het einde de asperges en doperwten toe aan het kookwater. Giet af maar bewaar een kopje kookwater. Maak ondertussen de dressing van olijfolie, gehakte munt, eventueel look en citroen, zout en peper. Doe de pasta en groenten terug in de pan, giet de muntdressing erover en meng voorzichtig. Voeg eventueel wat kookwater toe als het te droog is. Verdeel over borden en leg een halve bol burrata op elk bord. Bestrooi met Parmezaan en eventueel pijnboompitten. Serveer direct.
KIP MET GEROOSTERDE GROENTEN, YOGHURT-KORIANDERDRESSING EN KOMKOMMERSALADE
NODIG: kipfilets, ovengroentemix courgette & rode paprika (AH), rode uien (in partjes), look (ongepeld), olijfolie, gerookte paprikapoeder, komijn, (eventueel) chilivlokken, pezo. Voor de yoghurtdressing: Griekse yoghurt, verse koriander, limoensap, olijfolie, snufje suiker. Voor de salade: komkommers (in plakjes), witte wijnazijn, olijfolie, snufje suiker.
DOEN: Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de kip met olijfolie, paprikapoeder, komijn, chilivlokken en kruiden. Verdeel de ovengroenten en rode ui over een bakplaat, leg de ongepelde lookteentjes ertussen en besprenkel met olijfolie. Leg de gekruide kip tussen de groenten. Rooster 20-25 minuten tot de kip gaar is en de groenten zacht zijn, schep halverwege om. Maak ondertussen de dressing van yoghurt, gehakte koriander, limoensap, olijfolie en kruiden. Meng voor de salade de komkommerplakjes met azijn, olijfolie, suiker en kruiden. Serveer de kip en groenten met yoghurtdressing en de frisse komkommersalade ernaast.
We aten nog eens frietjes en in het weekend zijn er wat festiviteiten waar ik eens niet achter de kookpotten sta, dus helemaal goed!
Ik maakte voor de kinderen nog eens SANDWICHES
NODIG: 500 gr witte bloem, zout, 1 zakje gist, 50 gr gesmolten boter, 25 gr suiker, 20 cl melk, 1 ei.
DOEN: Meng alle ingrediënten en kneed goed tot een soepel deeg. Laat rijzen tot het deeg verdubbeld is. Vorm bolletjes of iets anders dat een beetje lijkt op sandwiches en laat opnieuw kort rijzen. Bestrijk met melk en bak 20 minuten op 200°C tot ze goudbruin zijn.
en in de BENTO gaat het volgende: reepjes ham, een gekookt eitje, reepjes paprika, komkommer, tomaatjes en paar blokjes jonge kaas. Ik was eens gaan opzoeken hoe lang ik dat al deed én ik heb volgens mij op dat vlak bijna een 10-jarig jubileum vast van wekelijks boxjes maken. Zot, want ik vermoed dat de influencers van weleer het waarschijnlijk één keertje deden voor de foto 😉
Swat, en hiermee heb ik eindelijk weer een weekmenu gepost. Ik ben alweer een tijdje bezig (sinds ik foodbag weer beu was), maar weinig zin om te delen maar met de verhuis en de nieuwe keuken in zicht, voel ik de kook en schrijfkriebel weer helemaal ontaarden, dus veel leesplezier & smakelijk!