
Het is de zoveelste gekke week en ik vind maar moeilijk mijn draai. Afgelopen week werd mijn vader opgenomen voor een ingreep (gelukkig is alles goed gegaan), maar dat deed toch wel wat met mij én tegelijkertijd werd de compromis van ons huis getekend (#hoera!) en hebben we plots een concrete deadline – binnen anderhalve maand verhuizen we echt, maar wanneer ik naar onzen bouw kijk, gaat er nog heel veel moeten gebeuren vooraleer dat bewoonbaar is… De man is er gerust in, maar ik niet én heb ook geen energie meer over om het weg te lachen of te relativeren, iets waar ik anders altijd best goed in ben 😉 want ook zo’n bouwproces van 5 jaar kruipt gewoon echt niet in je koude kleren. Ik heb het – denk ik – gewoon best lastig met het idee dat mijn ‘nieuwe start’ na die pittige jaren vermoedelijk begint op een bouwwerf, terwijl ik zo uitkeek naar rust. Ach swat, het is wat het is, laat ik maar weer de focus verleggen op goed eten en wat recepten delen:
BABI PANGANG
Enige tijd geleden vroeg ik aan den oudste wat hij echt eens wou eten én kwam hij hiermee af, dus maakte ik dat (wat best goed meeviel eigenlijk) dus maken we het vandaag nog eens opnieuw.
Recept voor de babi pangang komt van Libelle Lekker en ik maak er nog een atjar tjampoer en een broccoli slaatje bij:
NODIG: 500g broccoli, 2 eetlepels sesamzaad, 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel sesamolie, snufje zout,
DOEN: Kook/stoom de broccoli 3-4 minuten beetgaar. Rooster ondertussen het sesamzaad in een droge pan tot het lichtbruin wordt en lekker ruikt (pas op dat het niet verbrandt!). Laat de broccoli goed uitlekken, doe in een schaal en besprenkel met sojasaus en sesamolie. Strooi het geroosterde sesamzaad erover.
BROCCOLI SLAATJE MET KIP
Gisteren liep ik met de dochter door de stad en vroeg ik haar welke groente ze wou eten én dat werd broccoli waar ik dan een zomerse maaltijdsla mee maakte, waar ik best tevreden mee was.
NODIG: 2 grote stronken broccoli, 500/600 gr kippenreepjes, kleine lekkere trostomaten, gemengde sla, 4 eieren, 1 komkommer, 2 avocado’s en een rode ui.
DOEN: Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd de broccoli in kleine roosjes, besprenkel met olijfolie, zout en peper en hussel goed door elkaar. Rooster 15-20 minuten tot lichtbruin maar nog met bite, schep halverwege om. Laat iets afkoelen. Grill ondertussen de kippenreepjes (laat ze eerst wat marineren in olijfolie met kippenkruiden ‘butter the meat, not the grill’ is nl iets dat ik jaren geleden leerde van Nigella ;)), kook de eieren tot ze hard gekookt zijn, snij de ui in ringen, de komkommer in blokjes en lepel de avocado’s uit. Meng alles door mekaar in een grote schaal, goed kruiden, besprenkelen met olijfolie en smakelijk!
FAJITAS MET VEEL GROENTJES & GEHAKT
Daar kan ik snel over zijn: altijd lekker! Moest je inspiratie zoeken, kijk hier: https://www.ah.nl/allerhande/recepten/fajitas
BAKPLAAT MET KIP EN ASPERGES
Ik dook in de koelkast, diepvries & voorraadkast om deze bakplaat te maken, wel heerlijk lekker.
NODIG: groene aspergepunten, een courgette in blokjes, rode ui in ringen, (voor gekookte/gestoomde) aardappelen, kippenreepjes en aardappelen.
DOEN: Verwarm de oven voor op 200°C. Leg een bakplaat vol met de groenten en de kip, besprenkel met olijfolie, zout en peper en hussel goed door elkaar. Rooster 15-20 minuten tot alles zachter is, voeg er de aardappelen aan toe én laat nog 10 minuten verder garen. Eens de bakplaat uit de oven komt, bestrooien met gehakte peterselie.
Ik maakte er nog een frisse tzatziki bij van geraspte komkommer die je laat uitlekken, een paar scheppen dikke yoghurt, een geperst teentje look en afgekruid met peper en zout en een scheutje olijfolie.
Voor morgen weet ik nog niet wat ik ga maken, maar ik vermoed dat ik gewoon nog eens in de diepvries snuffel, want die moet stilaan ook leeg geraken 😉
Nooit bij stilgestaan dat je babi pangang ook zelf kan maken, ik haal dat altijd bij de chinees. Maar logisch uiteraard. Misschien probeer ik het wel eens, ziet er niet moeilijk uit. Veel courage met de verhuis en het leven op een werf, hoewel dat laatste zal ook wel wennen, en het is niet voor eeuwig. Maar ik snap dat je uitkijkt naar rust, het is al veel geweest.