Week #23: weer vertrokken

Mijn GSM was na vijf jaar kapot (letterlijk) en versleten, dus sinds een week ofzo een nieuwe GSM die ik nu aan het uittesten ben – foto van het eerste gerecht in dit weekmenu

Allez… daar gaan we weer met de examens! De oudste heeft zijn eerste al achter de rug, de andere drie beginnen volgende week. Dat betekent: tijd voor extra veel comfort food op tafel – en dat probeer ik dan maar voor elkaar te krijgen. Het voelt alsof we van de ene examenperiode naar de andere leven sinds onze oudste verder studeert.

Het doet me opnieuw beseffen hoe naïef je eigenlijk bent als ouder – of beter gezegd, hoe naïef je het ouderschap instapt. Elke stap die je kind zet, elke nieuwe fase, heeft een directe impact op je rol als ouder. Je bent constant aan het bijsturen en aan het meegroeien. Het ouderschap evolueert gewoon mee met je kinderen én op de één of andere manier is dat iets dat je pas veel later in dat ouderschap beseft, of dat is toch zo bij mij.

Ik dacht initieel dat verder studeren gewoon betekende: wat een grote beslissing, die studiekeuze! En oh, op kot gaan, dat is de eerste stap naar volwassenheid…. en dat was het zowat. Maar nee… die examenstress wordt alleen maar erger terwijl je er als ouder daar nog minder aan kan doen, die academische kalender schrapt gewoon al je gezinsplannen weg – vakanties verdwijnen of worden bloksessies, dat kot is ook echt missen, thuis voelt alles anders (wat toch een gans semester heeft geduurd voor iedereen eraan gewoon was) én die gezellige weekends waar iedereen dan toch terug samen is? Mmm… als ze nog andere activiteiten hebben, mag je blij zijn dat je hen zondagavond ziet voor de rit naar het kot. Naïef, ik zei het al eerder… maar dus nu, toch wel blij dat er dan thuis wordt gestudeerd én ik heel wat lekker eten op tafel kan zetten:

BAKPLAAT MET GEROOSTERDE GROENTEN EN VIS
NODIG: visfilets, courgette, paprika, rode ui, kikkererwten, olijfolie, ras el hanout, sesamzaad, verse koriander
DOEN: Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd alle groenten in gelijke stukken en leg ze op een bakplaat. Kruid met pezo en ras el hanout, hussel door mekaar met olijfolie en zet 10 minuten in de oven. Roer alles eens om en laat nog 10 minuten roosteren. Voeg dan de visfilets en kikkererwten toe aan de bakplaat en rooster nog 10/15 minuten tot de vis gaar is en de groenten zacht. Bestrooi met sesamzaad en werk af met verse koriander.

Lekker met couscous & slaatje van tomaten & komkommer.

HAMBURGERS MET FRIETJES
Was op de vraag van de oudste, als comfortfood na dat eerste examen, de rest vond dat ook helemaal ok!

TORTELLINI MET SPINAZIE & RICOTTA IN TOMATENSAUS
Nog eens een one pot pasta, altijd handig!
NODIG: verse tortellini met spinazie en ricotta, tomatenpassata, room, groentebouillon, geraspte Parmezaanse kaas, rucola
DOEN: Doe de passata, room en water (evenveel als room)(met bouillonblokje) in een grote pan en breng zachtjes aan de kook. Voeg de ongekookte tortellini toe zodra de saus begint te pruttelen en roer goed door. Laat 6-8 minuten zachtjes pruttelen met regelmatig roeren (voeg eventueel wat extra bouillon toe als de saus te dik wordt). Proef en kruid bij met peper en zout. Serveer met flink wat geraspte Parmezaanse kaas en werk af met rucola.

KOUDE SCHOTEL MET GEBAKKEN PATATJES VAN MOEMOE
Voor de koude schotel doe ik altijd maar wat: veel groentjes, wat gerookte forel of zalm, sowieso perzik met tonijn voor de man 😉 een kippenboutje enz… ik zie waar we zin in hebben en wat er in de kast zit, maar de patatjes, daarvoor grijp ik altijd terug naar wat mijn moemoe deed, nl eerst de patatjes (liefst nieuwe patatjes of krieltjes) koken (of een overschot van de dag ervoor gebruiken) en bakken in olie met ‘goei’ boter. Perfecte patatjes, altijd!

GEROOSTERDE ZALM MET TOMAAT UIT OVEN
NODIG:
zalmmoten, cherrytomaten, rode ui, knoflook, olijfolie, balsamicoazijn, oregano, basilicum, citroen.
DOEN: Verwarm de oven voor op 200°C. Leg tomaten, ui en knoflook in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie, balsamico, oregano, zout en peper. Meng goed door elkaar. Leg de zalmmoten ertussen, bestrooi met zout en peper. Zet 25 minuten in de oven tot de zalm gaar is en de tomaten geroosterd. Serveer de zalm met verse basilicum en citroen.

Lekker met een salade van rucola, komkommer, kerstomaten, rode ui en wat stokbrood.

SPAGHETTI BOLO
Geen beter comfortfood voor deze, altijd een winner, altijd én zeker als ik hem maak in de slowcooker waardoor die uren kan opstaan.

POKE BOWLS
De kinderen vroegen nog eens om poké bowls te maken én ik zag in AH dat de edamame-boontje 1+1 gratis waren, dus ideaal moment. Ik heb hier ergens op de blog nog een overzichtje van wat we er in draaien én dat blijft zowat altijd hetzelfde.

RAMEN MET TRAAG GEGAARD SPEK, CHINESE KOOL & BROCCOLI
Dit is een receptje van foodbag enkele maanden geleden en vond iedereen geweldig, dus we maken het nog eens, maar niet met traag gegaard buikspek, maar gewoon dik gesneden gerookt spek. Geen idee of het even lekker zal zijn, maar we zien wel. (en tips waar we traag gegaard buikspek kunnen kopen, mag je altijd geven!)

Ik maak sowieso deze week ook nog eens citroentaartje als mijn vader komt eten, want als ik tijd heb, zorg ik graag nog extra voor een lekker dessertje.

Voor de bento’s van morgen moet ik straks eens gaan kijken in de frigo, maar vermoedelijk zullen er kaasblokjes in komen en een gekookte eitje, wat tomaten, komkommers en paprika (en als ze nog niet op zijn, sowieo wat aardbeien want hoe hemels zijn die dit jaar zeg!)

En zo staat er weer een nieuw weekmenu online! Meer vis dan gepland precies, maar dat komt zeker door mijn onderbewustzijn – vis is goed voor de hersenen enal, helemaal wat blokstudenten nodig hebben 😉

Smakelijk eten en veel succes aan alle studenten!

2 reacties

  1. Alweer een inspirerend weekmenu! Je eerste gerecht (de visschotel) haalt mijn weekmenu, ziet er heel lekker uit. En weinig werk, ook belangrijk :-). Ja die examens in het hoger, het is me wat. Een dikke dertig jaar geleden snapte ik niet waarom mijn moeder daar stress over had: zij moest die examens toch niet afleggen??? Ha, ik weet nu wel beter. Dochterlief in haar laatste jaar in Leuven, en we gaan waarlijk allemaal blij zijn als het erop zit. Maar wie weet krijgen we dan stress over haar zoektocht naar werk, hahaha.

    1. Ja, idd, ik begreep dat ook niet, tot nu dus, haha, ocharm die moeders & vaders toch he 😉 En ongetwijfeld gaat dat het volgende worden, stress om werk te vinden! (veel succes alvast aan haar daarmee!)

Altijd fijn om iets te horen!