
Het zijn natuurlijk drukke tijden maar toch had ik vorige week de allerbeste avond in weken toen ik met de dochter (die eigenlijk schaamtelijk genoeg een backup-plan was) ging pottery painten bij ons in de straat, waar sinds een tijdje namelijk De Handleiding gevestigd is en dat wilde ik absoluut uitproberen voordat we gaan verhuizen, maar jammer genoeg voor mij was het een complete schot in de roos waardoor ik nu de hele tijd denk ‘verdorie, dat had ik veel eerder moeten ontdekken’ en ‘aaargh, net nu er zoiets leuks is gaan we verhuizen’ (gelukkig niet te ver weg), dus voor alle grote en kleine creatievelingen in en rond Mechelen: rep je er echt naartoe als je gewoon laagdrempelig en op ’t gemak creatief bezig wilt zijn. Het deed mij alvast enorm veel deugd om daar weer eens echt tijd voor te nemen, helemaal mijn gedachten te verzetten en zen te worden waardoor ik opnieuw merkte hoeveel plezier het me deed én de dochter ook, die even blij werd, maar dat toch minder toont doordat het allemaal al gênant genoeg is als moeder weer zo enthousiast doet 😉
Swat, dat allemaal terzijde, ik ben vorige week ook verder gegaan met het comfort-eten voor de studentjes én dat werd gesmaakt!
CORDON BLEU MET PUREE
Ik denk dat dat voor zich spreekt 😉
PITA MET VEEL LOOKSAUS
Ik denk eigenlijk ook dat dit voor zich spreekt, maar dus niet gaan halen, gewoon zelf maken thuis is altijd een hit in de examenperiode
SCAMPI DIABOLIQUE (MET VERDOKEN GROENTEN)
Ik vond dat dit in de examenperiode wel wat groenten mocht hebben, dus smokkelde ik er enkele in, wel heel fijn snijden dan of je behelpen met zo’n nicer dicer ding (blijft al jaren een geweldig hulpmiddel in de keuken hier)
NODIG: scampi (gepeld), tagliatelle, ui, knoflook, wortels, rode paprika, courgette, tomatenpuree, cayennepeper, verse peterselie, tomatenblokjes, room, witte wijn, groentebouillon, olijfolie, suiker, peper, zout
DOEN: Zet een ruime pan water op voor de pasta. Verhit olijfolie in een grote pan en bak de scampi’s goudbruin aan beide kanten, haal ze eruit. Fruit ui en knoflook aan, voeg wortel en paprika toe en bak tot ze zacht worden. Gooi de courgette erbij en bak mee. Roer tomatenpuree en cayennepeper (naar smaak!) erdoor, voeg tomatenblokjes, wijn en bouillon toe. Laat sudderen tot de groenten gaar zijn. Kook ondertussen de pasta. Roer de room door de saus, leg de scampi’s terug en warm kort door. Kruid af met peper, zout en een snufje suiker. Pasta afgieten, scampi’s erover verdelen en afwerken met verse peterselie.

GEROOSTERDE KIP MET GRATIN
De dochter wou heel graag nog een keertje gratin eten, dus ja wat eet je daar dan bij, bij 30°C buiten? Wel, ik deed van kip uit de oven en salade, maar mannekes lief, dat waren teveel ovens aan om goed te zijn die dag!
NODIG: kippenbillen of -boutjes, olijfolie, zachte boter, gerookt paprikapoeder, komijn, tijm, rozemarijn, knoflook, jonge worteltjes, groene asperges, sugarsnaps, venkel, verse peterselie of basilicum, pezo
DOEN: Verwarm de oven voor op 180°C. Wrijf de kippenbillen in met olie, boter, paprikapoeder, komijn, tijm, zout en peper. Leg ze in een ovenschaal met rozemarijn en geplete knoflook erbij. Snijd de venkel in partjes en meng alle groenten met olijfolie, zout en peper. Zet alles tegelijk de oven in voor 45-50 minuten tot de kip goudbruin is en de groenten licht gekarameliseerd. Werk af met verse kruiden.
MEDITERRANE COUSCOUS
NODIG: veggie shoarma, couscous, groentebouillon, olijfolie, courgettes, rode paprika’s, rode ui, aubergines, peterselie, citroensap en hummus.
DOEN: Giet de hete bouillon over de couscous en laat 10 minuten wellen . Snijd ondertussen de groenten in blokjes en reepjes. Bak alle groenten in olijfolie tot ze zacht zijn. Bak de shoarma krokant in dezelfde of een tweede pan. Roer de couscous los met een vork en meng met de gebakken groenten en verse peterselie. Kruid af met citroensap, zout, peper en eventueel wat paprikapoeder. Schep in een grote schaal, verdeel de shoarma erover, bestrooi royaal met peterselie en serveer met hummus (of tzatziki als wat frisser moet zijn).
Smakelijk!