Hoog op mijn bucketlist, niet alleen die van mij vermoed ik, stond een nacht in een riad in Marrakesh, ik kon me niet veel bij Marrakesh voorstellen, maar die riad, daar had ik best wel wat dromerige gedachten over: een binnentuin met bloemen en planten, een waterpartij, weelderige stoffen, kleurrijk, hoge plafonds, muntthee in prachtige glazen, een dakterras én als even kan een tijger als huisdier (tja, we hebben misschien net iets te veel naar Aladin gekeken). In elk geval een riad in mijn verbeelding was eigenlijk een pure oase van rust, verscholen achter een zware houten deur, binnenin de drukte van de medina.
Die riad, die zochten en vonden we, met alles erop en eraan, zonder tijger weliswaar maar met een grote landschildpad, heerlijke katten en vogeltjes in een volière. We verbleven er drie nachten en namen met spijt in ons hart afscheid, met dank aan het heerlijk ontbijt op het dakterras met zicht op het Atlasgebergte, de immer sympathieke gastheren en de topligging.
Maar wat met Marrakesh? Wel, ik denk dat het zo een typische stad waar je ofwel zo lang mogelijk wil blijven of waar je zo snel mogelijk wil vertrekken. Wij wisten niet wat te verwachten, want Marrakesh valt met weinig te vergelijken, maar we hielden ervan, vanaf het eerste moment met dank aan onze kinderen die ongetwijfeld heel wat deuren hebben geopend. Het was er druk maar heerlijk en het deed deugd om ondergedompeld te worden in een zo andere cultuur. Het besef dat te kunnen delen met de kinderen, maakt me nog altijd ontzettend blij en gelukkig.
De – voor ons – geweldige to-do’s in Marrakesh
Het leven op een dakterras, bovenop de stad, waar de stilte enkel doorbroken wordt door de oproep voor het gebed door de vele minaretten die canon-gewijs de weg wijzen.
De drukte in de straatjes van de medina, waar scooters en ezels hun plek opeisen en waar je uren en dagen in kunt verdwalen en snuffelen in de vele vele winkeltjes in de souks.
Het grote Djemaa al-Fnaa plein, overdag wordt het overwoekerd door dames die je willen overtuigen van een henna-tekening op je hand (geef eraan toe en afdingen is de boodschap!) en slangenbezweerders, ’s avonds wordt het omgebouwd tot een grote etensmarkt met het ene kraam al aanlokkelijker dan het andere. Schrik ook niet als ze je in het Nederlands proberen te overtuigen met klinkende namen als Jeroen Meus en Sergio Herman 😉 Je kan de markt ook van bovenaf bewonderen door plaats te nemen ergens in één van de vele restaurants die rond het plein liggen, een aanrader is de Toubkal!
Place Des Épices, een veel kleiner pleintje, maar eens zo gezellig, met allerlei kraampjes met kruiden en toffe plekjes om iets te eten of te drinken. Onze aanraders daar: Nomad (reserveren is noodzakelijk) en Cafe Des Epices
De twee prachtige totaal verschillende paleizen Bahia en EL Badi zijn echt een bezoek waard, de Saaditombes zijn wel mooi maar niet een absolute must (vonden wij).
Jardin Majorelle is echt een hele toeristische trekpleister en ja, dat is een enorm mooie tuin, maar wij vonden dat wel een beetje tegenvallen (zeker door de lange lange wachtrij) en zouden dat niet als een must klasseren. Het was ook de eerste keer dat we werkelijk mensen zagen aanschuiven om op een welbepaalde plek selfies te nemen, maw je loopt er helemaal niet alleen rond, een groot verschil met beide paleizen die veel indrukwekkender zijn.
Drie dagen lang genoten wij en de kinderen van Marrakesh en vonden het echt een prachtige, kindvriendelijke, weelderige stad en ik ben echt blij dat ik die van mijn bucklist mag schrappen, want het was zo veel meer dan waar we op gehoopt hadden!
Nog wat tips & tricks
- Als je graag wandelt is eigenlijk alles best doenbaar te voet, wij namen bijvoorbeeld enkel een taxi toen we aankwamen en terug weg gingen waardoor we hulp kregen met onze bagage (en ook met de kinders, nee daar was geen onderhandelingsmarge ;)) Er zijn petit en grand taxi’s, daar waar je bij de kleintjes zwaar kan onderhandelen over de prijs, rijden de grote aan vastere tarieven, maar laat je niet bedotten en vraag de gastheer/-dame van waar je verblijft wat een correcte prijs is.
- Neem nooit zomaar foto’s van mensen, het is ons alleen in Marrakesh overkomen dat we op de vingers getikt werden als we een foto namen en mensen op straat nog maar dachten dat ze er opstonden, dus altijd vragen!
- We werden op voorhand heel erg bang gemaakt voor Marrakesh, dat het onveilig zou zijn, dat we overvallen zouden worden enz;.. wel, wij waren op geen enkel moment angstig en zijn ook op geen enkel moment belaagd. Wat je wel kan overkomen is dat mensen je aanspreken, je iets proberen te verkopen en blijven aandringen, neem dat niet te serieus, speel het spel mee, lach eens, spreek de gevleugelde woorden ‘salaam aleikum’ uit of hou je gewoon van de domme en dat laatste werkte eigenlijk het best voor ons. Laat ook nooit zien dat je zoekende bent, dat is hét moment dat iedereen zich begint aan te dienen als gids, dus ook al ben compleet verdwaald, doe nog altijd of je perfect weet waar je bent en of het allemaal de bedoeling is!