Aardpeerkippastei

IMG_5670

Vorige week maakte ik veel nieuwe dingen klaar en daar waren enkele hele lekkere gerechten bij, die ik graag deel, het eerste haalde ik van hier maar maakte er m’n eigen versie van. Ik weet het, er zijn weinig recepten die ik echt volg.

Nodig

  • 1 kg aardpeer
  • 1 kg kip (met been) of een beetje minder als je geen zin hebt om een kip af te koken.
  • 1 teentje look
  • 1 ui
  • Als je een kip gaat afkoken: bouillongroenten (uit, wortel, selder en prei, vers of gewoon een pak diepvries soepgroenten, altijd handig :)), tijm & laurier
  • Peper, zout, nootmuskaat
  • Bladerdeeg
  • Flesje (light) room

Ik hou van het zachte kippenvlees dat je krijgt als je een kip afkookt in een bouillon, de kip is helemaal niet droog en altijd wat lekkerder van smaak. Toen ik dat jaren geleden een eerste keer deed voor een vol-au-vent, dacht ik ‘wauw dat is veel werk’, nu kieper ik de helft van een zak diepvriesgroenten in een grote pot, stoof die even aan, leg er de kip (of kippenbouten) op en zet het onder water, voeg nog wat kruiden (naast peper & zout, ook tijm en laurier) en laat die gewoon zachtjes onder het deksel koken tot de kip gaar is en het vlees bijna van het been valt. Eigenlijk is dat helemaal niet zoveel werk, maar kost het alleen wel wat tijd die je ’s avonds daarom niet altijd hebt, vandaar dat ik het ook in het weekend maakte 🙂 Lekker warme winterkost voor de kinderen die uitgehongerd en koud van de KSA kwamen.

Na het afkoken van de kip, doe het volgende:

  • Neem een pot die zowel op het vuur als in de oven kan, dat bespaart je een ovenschaal en extra afwas (ik ben echt hele grote fan van mijn Creusetpot, er is weinig keukenmateriaal dat ik meer gebruikt)
  • Ontdoe de (afgekoelde) kip van been en van vel.
  • Snipper de ui en de look.
  • Schil de aardperen en snijd in blokjes.
  • Stoof de uit en de look aan in wat boter en voeg er de de aardperen aan toe.
  • Laat even stoven en overgiet dan met kippenbouillon, laten koken tot de aardpeer zacht is.
  • Voeg het kippenvlees toe en dik eventueel de saus wat in.
  • Voeg wat room toe.
  • Kruid met peper, zout en wat nootmuskaat.
  • Beleg de pot met bladerdeeg en bestrijk met wat eigeel of melk.
  • In de oven voor zo’n 25 minuten op 180°C.

Wij aten er wat rauwe spinazie bij omdat dat in de koelkast lag, maar ik denk dat wat rauw witloof of veldsla minstens even lekker zal zijn!

Altijd fijn om iets te horen!