De genegeerde groenten

IMG_5551

Mijn opa en oma hebben een grote moestuin, een hele grote zelfs, waar ik vroeger als kind de pieren uit de grond trok en mee patatten rooide. Ik heb noch de groene vingers van mijn grootouders geërfd, noch het geduld om ze te kweken, wat ik ergens wel jammer vind, want ik besef dat tuinieren ongelofelijk deugdzaam en rustgevend kan zijn, maar na het zoveelste potje kruiden dat verdord in de keuken staat of de bittere krop sla geteeld uit een potje van de Brico berust ik erin dat ik meer hou van het romatische idee errond dan daadwerkelijk zin heb om te ploeteren in moeder aarde. Geef mij dus maar appelbomen en braambessen die je liefelijk kan vergeten en je dat niet kwalijk nemen.
Sinds enkele jaren eten we in het seizoen, maw ik zoek op welke groenten in het seizoen zijn en zoek daarbij recepten, maar heel vaak dacht ik bij rapen, savooi of spruiten ‘neuh toch maar niet’, de groenten werden niet vergeten, ze werden gewoon botweg genegeerd tot ik mezelf ertoe verplichte om ermee aan de slag te gaan op zo’n manier dat de keuze voor mij werd gemaakt (waarover later meer) en nu kan ik alleen maar toegeven dat ik bepaalde groenten te lang heb links laten liggen.

Afgelopen weken maakte ik twee keer savooi: één keer in de wok met vis wat yummie was, en nog een keer met pasta en witte bonen, wat zo mogelijks nog lekkerder smaakte, en gisteren maakte ik wel iets heel lekkers met rapen. Het moesten koolrapen zijn, maar die vond ik ondanks het seizoen niet, dus werden het de wit-paarse variant, die we overigens enkel kunnen smaken als groente :))

Ik gebruikte dit recept als basis waar ze spreken van een lasagne, maar het doet mij meer denken aan een moussaka.

Nodig

 • 1 kg rapen
 • 3 preien
 • 400 gr passata
 • 500 gr rundergehakt
 • geraspte kaas, melk, boter en vloeiende bloem
 • Italiaanse kruiden, pezo

Bereiding

 • Schil de rapen en snijd ze in dunne schijfjes (een beetje zoals je met aardappelen zou doen voor een gratin)
 • Stoom of kook de rapen zo’n 10 minuten
 • Stoof de prei
 • Bak het gehakt en voeg er de prei aan toe.
 • Kieper de passata bij het gehakt-prei mengsel en kruid goed
 • Maak een kaassaus of bechamel, het is maar wat je wil
 • Giet een klein beetje saus in een ovenschotel, wissel daarna laagjes gehakt/prei af met raapjes, tot alles op is.
 • Overgiet de schotel met saus en strooi er nog wat geraspte kaas over.
 • Zo’n 15 minuten in een oven van 200°C en eventueel nog even onder de grill.

Smakelijk!

2 reacties

Altijd fijn om iets te horen!