De hangende tuinen van Thuin

Zicht op Thuin en zijn hangende tuinen

We gingen dus naar Henegouwen én eindelijk kwamen al die reisgidsen over België (zoals bv The Hidden Belgium, Dwars door België…) van pas. Zonder die reisgidsen waren we vermoedelijk ook wel naar Thuin gegaan want als je googelt op Henegouwen, is dat zowat één van de eerste must-sees die je tegenkomt.

Thuin is een klein middeleeuws stadje met geplaveide straten die door de hangende tuinen kronkelen. Je kan vanaf het Belfort (werelderfgoedlijst van UNESCO) 3 duidelijk gemarkeerde wandelingen volgen die je door de tuinen, door de stad of naar het water leiden. Ga ook zeker langs de sympathieke mensen van de toeristische dienst (echt waar!) om een plannetje op te halen, want ze kunnen je dan ook de kunstroute aanbevelen. Thuin is echt een bezoekje waard en ontzettend charmant, we hadden een heel erg ‘Is dit België?’-gevoel.

Kronkelende steegjes zijn altijd charmant
Drie korte wandelingen die echt goed gemarkeerd zijn!

Onderaan in Thuin (de benedenstad) stroomt de Samber waar er in de vakantiemaanden watersteekspelen worden gehouden. We kwamen hier toevallig op uit, maar vonden het best amusant om even te blijven hangen (zie hier voor de kalender wanneer je ze aan het werk kan zien)

Er worden twee boten aan touwen voor bij mekaar getrokken en met een soortement van lans moeten de twee tegenstanders elkaar van de boot in het water proberen duwen.

De hele streek rond Thuin is echt mooi, we bezochten nog de abdij (maar dat steek ik in een nieuwe blogpost wegens te veel foto’s 😉) én kwamen voorbij enkele andere mooie dorpjes zoals Hourpes, Lobbes en Montigny-le-Tilleul.

Het kasteel van Hourpes, een klein dorpje midden in de bossen waar we ook onze slaapplaats vonden langs een erg rustig plekje aan het water. Hoewel Hourpes klein is, heeft het wel een treinstation én wel het rustigste treinstation in België (slechts gemiddeld 9 reizigers per week, geteld in 2017)
Overal sluizen, zoals ook hier in Montigny-le-Tilleul.
En dus ook overal boten

En voor zij die het zouden willen weten, want wij hebben het echt opgezocht: Thuin spreek je uit in het Frans als twɛ̃ (haha, check Wikipedia als je nu ‘lost in translation’ bent) of als twin in het Waals!

5 reacties

  1. Ben daar in januari op weekend geweest, in een boerderij/kunstgalerij/B&B vlak buiten het centrum, zalig! Wat een ontdekking inderdaad, wij deden een wandeling, door de sneeuw!, vanuit het uitgestrekte landschap door de bossen naar het centrum van Thuin. Echt prachtig. Heel mooie foto’s ook Elke, en de andere dorpjes die je aangedaan hebt… doet me goesting krijgen om terug te gaan!

    1. Oh wauw in de sneeuw moet dat wel heel mooi zijn zeg, het is echt wel een hele mooie streek, blij dat we die dankzij/ondanks corona toch maar mooi ontdekten, want anders waren wij daar vermoedelijk voorbij gereden richting Frankrijk. (en dankjewel!)

      1. Ja het was heel fijn 🙂 echt de moeite. We kwamen vanuit het bos in een soort stadsbos terecht, en dan ineens stonden we in het stadje zelf. Heel merkwaardig. En ja, anders zou je daar niet per se een weekend boeken he.

Altijd fijn om iets te horen!