De vlam in de pan: kip in roomsaus

Voor Project Moemoe baseer ik me op recepten die ik van haarzelf ken (zoals de lemon curd natuurlijk) maar ook losse recepten die tussen kookboeken steken, handgeschreven of getypt (met een typemachine!) of gewoon recepten waar aantekeningen bij staan. Als ik naar mezelf kijk, weet ik dat ik nooit de eerste keer iets bij een recept noteer, maar alleen als ik het vaker maak en wijzigingen niet wil vergeten, dus ik vind dat wel een solide basis om van te vertrekken.

DSCF4359

De makkelijkste manier om de recepten te maken is om ze gewoon op te nemen in ons weekmenu en dat was exact wat ik deed met de kip in roomsaus, wat met het nodige spektakel echt een topper bleek te zijn: makkelijk, lekker en ideaal als er eens wat meer volk aan tafel zit. Wij aten er een stukje brood bij, maar ik vermoed dat kroketjes, een fris slaatje of aardappelpuree ook heel lekker zijn.

Nodig

  • 1 braadkip, maar ik deed gewoon een heleboel kippenboutjes
  • Scheut whisky (of cognac)
  • 1 glas witte droge wijn (2 dl) en schenk er nog eentje voor jezelf uit
  • 250 gr kampernoelies (wat een geweldig woord is dat toch!) aka gewone champignons
  • Flesje (light) room (2.5 dl)
  • Citroensap en een eidooier
  • Platte peterselie
  • Vetstof, peper en zout

Doen

DSCF4339

DSCF4347

DSCF4354

  • Braad de kip langs alle kanten goed aan. Kruid ze met peper en zout.
  • Snijd de champignons in schijfjes.
  • Zet de dampkap nu even af!
  • Giet de whisky in de pot en flambeer de boel (en probeer je emoties onder controle te houden, niet gelukt bij mij ;)) Laat helemaal uitbranden. Roer de kip eens om.
  • Zet de dampkap maar terug op.
  • Giet de wijn in de open pot en laat de alcohol verdampen (niet degene in je eigen glas :)).
  • Giet de room in de pot en roer de kip eens door; zet een deksel op de pot en laat verder gaar worden (vergis je niet, dat kan wel even duren eer kip gaar is).
  • Tien minuten voor het einde van de gaartijd, dus als de kip niet meer echt rood ziet vanbinnen, voeg je de schijfjes champignons toe. Laat verder garen.
  • Als de kip klaar is, haal je ze uit de pot en leg je ze in een schaaL
  • Werk nu de saus verder af met een beetje citroensap en een geklutste eidooier (niet meer laten koken), eventueel kan je de saus nog wat indikken met maïzena.
  • Giet de saus over de kip en bestrooi met snippers peterselie.

Smakelijk!

DSCF4363

Altijd fijn om iets te horen!