Een stel geroosterde Fransen

552D9F7A-F3A2-4062-978C-1D8C9EDB12B0

Of beter een stel geroosterde Franse broden 😉 want doordat het de Belgen bij de halve finale niet lukte, wil dat niet betekenen dat wij het niet kunnen! Ja, ook hier werd er gekeken en toch een beetje gemokt maar vlak na de match besloten we toch nog altijd als één blok achter de onzen te staan en best trots te zijn! Meer was (veel) leuker geweest, maar Rome is ook niet op één dag gebouwd, dus elk tornooi een stapje verder. Positief denken noemen ze zoiets!
In elk geval ligt deze post al wel eventjes te wachten, van net na de verjaardagsfuif van Tuur toen we met een overload aan Franse broden zaten én ineens herrinerde ik me een gerechtje dat we vroeger vaak maakten én besloot ik om een postje te wijden aan wat je nog kan doen met (oud) Frans brood. Nu we bij Paula zitten en zo goed als elke dag vers Frans brood in huis halen, is het nog meer aan de orde, dus zie hier twee van onze favorieten. De man zweert ook bij de broodpudding, maar ik ben niet zo fan, als er hier zijn die willen weten hoe en & wat, zeg maar, dan vraag ik de man – de enige in huis die dat maakt, is zijn toprecept naast mac&cheese – om dat te delen!

6D1DDDD9-C0FF-45FF-A78A-84DC39E2A730

Broodjes en smeersel, of schoner gezegd bocadillos & tapenades
Toen de Belgen speelden deden we dat met tomaatjes (tomaten ontpitten, kleine blokjes snijden, overgieten met goeie olijfolie, afkruiden met peper en zout, een goeie tomaat heeft echt niets extra nodig), humus en olijventapenade (ik neem me voor om die deze zomer ook nog eens zelf te maken) om in de Belgische driekleur te blijven.
Nu komen er geroosterde courgetten bij (courgette in dunne plakjes snijden, inoliën met gewone olijfolie en afkruiden met peper & zout, roosteren in een hete grillpan en achteraf – uit de pan – overgieten met lekkere olijfolie), sneetjes mozarella en ricotta.
Frans brood dun snijden en roosteren onder de ovengrill. Zo geweldig lekker en dat vinden zelfs de kinders, want zo een schotel bij de aperitief is altijd heel snel op!

EDDA0C7D-E896-4529-ACE7-CDB8B7FAF11D

Pizzabroodjes
Maak bootjes van stukken stokbrood, ik weet echt niet hoe ik beter kan omschrijven dat je ze (eventueel) in in stukken snijdt om er dan de pulk uit te halen én ja ik weet dat pulk niet het juiste woord is om het binnenste van een brood te omschrijven, maar onzen Bob kwam daar ooit mee af (die is daar nl zot van) en we hebben dat opgenomen in onze familiewoordenschat (heerlijk toch, zulke woorden?).
Wij maken altijd een vulling met andere restjes uit de (koel)kast en mengen dat steevast met tomatenpassata, vullen er dan de broodjes mee en strooien er wat kaas bovenop om ze zo’n 10 minuten te laten korsten onder grill

4EAA561B-A7B0-41EE-8A3F-CAFEC15F2172

Wat vaak in de vulling zit:
-restjes bolognaise saus
-of restjes groenten als in courgette, wortel, prei, ui, champignons, paprika… (alles stoven)
-eventueel restjes gebakken kip, spek, gehakt, ham, quorn… erbij
-eventueel wat stukjes olijven, rode ui, mais, lente-uitjes… (maar niet stoven)

Ideaal om restjes op te maken én toch nog iets snel en lekker (ook een kinderfavoriet hier) op tafel te krijgen!

E872BC16-2599-407E-9551-393D353A8E2F

2 reacties

Altijd fijn om iets te horen!