In de boekenkast #wereldboekendag

Het was naar het schijnt gisteren wereldboekendag, maar toen ik er op googelde bleek er ook ééntje in april te zijn, pal op mijn verjaardag trouwens (die ene waar ik 40 word #aaargh). Ik vond het in ieder geval zelf de moeite waard om nog eens in de boekenkast te duiken en te kijken naar wat hier de afgelopen tijd echt de moeite bleek te zijn. Voor mezelf zweer ik eigenlijk bij e-books, maar kinderboeken of strips blijken zich daar niet echt heel goed toe te lenen.

Er passeerden meer boeken dan hier staan opgelijst, maar ik beperk me tot degenen die echt bij bleven!

KINDERBOEKEN

DSCF4994

Onze kinderen lezen mee met de kinderboekenjury én toen de kleinste Johannes de parkiet meebracht naar huis, moest het ook hier in de boekenkast komen. Sommige moeilijke thema’s worden soms echt zo prachtig op kindermaat neergeschreven dat het verplichte lectuur wordt voor elk kind of elke volwassene. Een prachtig boek voor iedereen die soms een beetje bang is van wat vreemd is of nét heel open staat, dat mag je zelf beslissen.

DSCF4996

Daarna een grote shout out naar vriendin Barbara die Timmies tornado prachtig illustreerde, een huzarenstukje dat ik van een beetje dichterbij mocht mee volgen. Ik begrijp nog steeds niet wat ze naast me in de tekenles staat te doen, maar ben wel heel erg blij met haar aanwezigheid daar en de vele koffies die we al samen dronken. Het boek is in rijmvorm geschreven, leest dus heel lekker weg, zit vol leuke details in de tekeningen én als het dan nog eens persoonlijk gesigneerd werd ben ik natuurlijk helemaal fan!

JEUGDBOEKEN

DSCF4998

Ik denk soms dat Tuur wat minder leest nu hij in het middelbaar zit, maar misschien is het omdat we het zo gewoon zijn dat het niet meer opvalt want Tuur leest nog altijd belachelijk veel en snel dat we het amper kunnen bijhouden. Hij leest zoals ikzelf best veel e-books maar de echte goede exemplaren halen we vaak wel in huis omdat er nog best veel andere kinderen volgen. Dirk Bracke is gearriveerd met Een vlieg op de muur wat hij best beklijvend vond, de nieuwste van Team Mortis is ook een toppertje en de reeks Adem bleek zo goed te zijn dat ie drie van de vier exemplaren (het eerste boek las ie voor school) in één weekend tijd uitlas. Tja, minder lezen, ik denk ik het niet precies.

MIJN LEESBOEKEN

Ik heb gemerkt dat ik geen zware kost moet proberen te lezen tijdens het jaar, want dat lukt toch niet en ik hou het niet vol, maar dat vlot geschreven boeken echt wel lijken te lukken om ’s avonds in bed nog in de hand te nemen, dus genoot ik echt heel erg van Zon dat ik op een paar lange treinritten vorige week tijdens het pendelen tussen de Ardennen en Mechelen uitlas. Het is meer van hetzelfde en fans van De zeven zussen zullen ook dit echt graag lezen en zelfs na het lezen van de laatste zin een heel klein beetje de muur oplopen van spanning en heel erg uitkijken naar het laatste deel. Daarnaast deed ik bijna in mijn broek van Iene Miene Mutte. Het was zo ontzettend lang geleden dat ik nog echt eens schrik kreeg en een boek op een thrillerachtige wijze zo onder mijn vel kroop. De rest van de ‘Helen Grace’-reeks ga ik dan ook heel graag lezen!

MIJN SCHOOLBOEKEN

DSCF4991

Ik blijf een nerd en van een knap algoritme word ik oprecht blij. Serieus, ik ben zo een ouder die binary search (je kapt alles altijd in twee) probeert te introduceren tijdens een raadspelletje met de kinderen en ik word echt warm als ik ergens een schoon stukje code neerschrijf. Ik kreeg Grokking algorithms aangeraden en het is fantastisch geschreven en geweldig leuk geïllustreerd. Mijn studenten volgend jaar gaan daar ongetwijfeld anders over denken, maar ik kan hopelijk veel goed maken met mijn enthousiasme.

REISBOEKEN

DSCF5002

Momenteel lezen we veel over Mexico aangezien dat op de planning staat voor de paasvakantie, alleja hopelijk toch (echt zo hard hopen), nu met het coronavirus enal. Ik vind het ontzettend zot dat we dat gaan doen én ik weet nu al dat ik een beetje ga huilen als ik er voet aan wal zet, want het is een kinderdroom om Teotihuacan te zien, ik denk echt niet dat ik beter 40 kan worden later op de maand. De planning is nog absoluut niet wat het moet zijn, maar zo kennen we onszelf natuurlijk wel, volop flirten met deadlines. Vrienden gaven reisgidsen door (vol met aantekeningen wat heerlijk is) en we kregen ook al wat tips van over de oceaan zelf, maar to be continued, dat zeker!

KOOKBOEKEN

Ik kocht geen kookboeken hoe is dat mogelijk? Hoewel ik wel naar aanleiding van onze Mexico-reis Rode rozen en tortilla’s (ik was op zoek naar Mexicaanse schrijvers) las én dat zit zowat tussen kookboek en leesboek in! Als je van koken houdt en een mooi verhaal zit je gebeiteld, anders ga je heel veel pagina’s willen overslaan.

STRIPS/GRAPHIC NOVELS

DSCF5006

Er komen belachelijk veel strips in huis, dat is al altijd zo geweest en dat zal vermoedelijk ook altijd zo blijven. De meeste mensen denken steevast dat de man dat in huis bracht, maar niets is minder waar én ik ben ook altijd blij als ik zie dat onze kinderen dat ook oprecht graag lezen. Niet graag lezen in een huis waarin je omringd wordt door boeken en strips is denk ik best moeilijk, of dat hou ik me toch altijd voor. Onze plaatselijke stripboer heeft echt heerlijk goede aanraders die we meestal blindelings aanschaffen waardoor we ook echt pareltjes ontdekken zoals “het omgeval”, zo bevreemdend en zo mooi tegelijkertijd.

En iemand aanraders voor het vlotte leeswerk?

8 reacties

 1. Oh, zo een post waar ik helemaal blij van wordt. 🙂 Leest Tuur nog boeken in ’t Engels? Ons Lien was weken in de ban van ‘The Medoran Chronicles’ van Lynette Noni. Zeven boeken, die ze uiteindelijk allemaal kocht, en in sneltrein-tempo uitlas. Zo te zien op bol.com momenteel alleen in ’t Engels te krijgen…

 2. Vlot leeswerk: de biografie van Elton John vond ik een topper, echt 10 op 10. “Alleen op de wereld” van Kristin Hannah. En onlangs “onzichtbare vrouwen: waarom we leven in een wereld voor en door mannen” van Caroline Criado-Perez leest eveneens vlot. Een aantal te verwachten zaken maar vooral het hoofdstuk over medicatie, daar verschoot ik toch van.

  Mijn zoon van bijna 4 is zot van het voorleesverhaal “de ridder die niet slapen wilde” (het boek somt alle manieren op waarop een ridder iets kan kapotmaken – houwen, knotsen, steken, hakken,… en bijhorende middeleeuwse wapens maar wel op een grappige manier, ik vind het zelf ook een zeer leuk verhaal om voor te lezen). We hebben het al zo dikwijls geleend in de bib dat ik het maar eens moet aankopen.

  Dirk Bracke vond ik als tiener ook leuk om te lezen. Zeer mooie persoonlijke illustratie voor jou!

  1. Oh wauw die van de onzichtbare vrouwen zoek ik zeker op en oh dat ridderverhaal, heerlijk! Gewoon voor al die fantastische kinderboeken zou ik kleuterjuf willen zijn! Merci voor de tips!

 3. ooh, boekentips zijn altijd welkom hier !
  al vind ik team mortis soms echt nog té, voor mijn kids.
  kinderboek dat wij super prachtig & de moeite vonden : lepelsnijder van Marjolein Hof
  in diezelfde ’trant’ las ik onlangs Jonathan Auxier ‘de veger. het verhaal van een meisje en haar monster’
  ik genoot ook van ‘het huis van de zusters’ van Charlotte Link … ik heb gewoon ook iets met Engeland !
  Sally Rooney bijvoorbeeld, ‘normal people’ …
  en Kristin Hannah is idd zo super…
  even tippen wat wij momenteel lezen, wie weet zit er iets inspirerends tussen:
  dochterlief genoot van ‘in schemerland’ (Astrid Lindgren), maar net zo goed van ‘de brief voor de koning’ (Tonke Dragt) en ‘Tonje en de geheime brief’ (Maria Parr) … en intussen wacht ze totdat deel twee van ‘de magische school van de dieren’ (Margit Auer) eindelijk eens in de bib zal staan (pas verschenen en dus voortdurend uitgeleend)…
  ‘kinderen van de eindeloze vlakte’ ligt klaar voor zoons boekbespreking en puber-op-weekeind nam een boek van Leigh Bardugo mee. oudste puber geniet van de boeken van Mel Wallis de Vries en Helen Vreeswijk.
  Manlief wisselt de Henning Mankells momenteel even af met ‘de meeste mensen deugen’ …
  en ik begon net in ‘wonder’ van R.J. Palacio, en daarna ligt ook ‘koningin op blote voeten’ (Ildefonso Falcones) te wachten.
  wat er helaas vaak bij inschiet bij mij, is het non-fictie lezen … ik wil dat echt graag en heb een paar heel interessante boeken liggen wachten, maar ja, ik grijp zoveel makkelijker naar ontspanning dan inspanning zeker 🙂
  de tips van ‘adem’ en van dirk bracke speel ik hier door ! en denk je dat ‘grokking algorithms’ iets voor een puber zou kunnen zijn ? (wel eentje met ingenieursplannen :))

  1. Oh wauw zoveel tips, merci! Sally Rooney is idd goed, het tweede ligt hier in elk geval te wachten! En ik snap dat van non fictie, dat schiet er bij mij ook vaak van tussen, gewoon omdat het zo leuk is echt in een verhaal te zitten he.
   Als de puber into programmeren is en zo wat dieper wilt gaan op pure algoritmiek, zeker wel!

Altijd fijn om iets te horen!