Kinderen koken op oudjaar: chili-chips & de beste chocomousse!

Net zoals vorig jaar kookten de kinderen op oudjaar. De jaren hiervoor mochten de kinderen al het menu samenstellen en sinds vorig jaar koken ze dat zelf, dat klinkt misschien een beetje naar kinderarbeid maar, geloof mij, dat is het allerminst. Ze genieten enorm van de vrijheid wat ze gaan maken, claimen op die manier echt een feestdag en zijn gigantisch trots als hun gang op tafel komt. Het is gewoon zo één van die dingen waarvan ik hoopdat ze daar later met veel plezier aan zullen terug denken én het maakt oudjaar gewoon voor ons eens zo gezellig zonder al het ‘we moeten dat hier plezant vinden’-gedoe.

De bedoeling is dat het menu elk jaar toch wat anders is waardoor de discussies die eraan vooraf gaan (alles in samenspraak) eens zo heerlijk zijn.

DSCF5292

Wraps van Jan
Jan had vorig jaar ook wraps maar als voorgerechtje, dus als hapje mocht dit wel terugkomen. Hij maakte er met kippenreepjes, sla, paprika en tomaat, maar smeerde eerst de wrap in met veel guacamole. Let op de blauwe smurfendrank die ze daarbij dronken 😉

DSCF5298

Mac&cheese van Mies
We hadden pas op de avond zelf in de gaten dat dat heel schoon rijmde 😉 maar Mies maakte dus zelf kaassaus onder ons toeziend oog en vulde kleine tassen die even onder de grill gingen.

DSCF5301

Chili-chips van Tuur
We aten een soortgelijk gerechtje in één van onze nieuwe favoriete restaurantjes hier in de Ardennen en besloten het een keertje na te maken waardoor het ondertussen één van onze schotels zijn die we maken als iedereen zin heeft in comfort food.
Nodig: ui, look, 500 gr gehakt, 1 paprika, passata, taco-kruiden
Doen:: je stooft een een dikke ui en wat look aan in een grote pan, je voegt er de paprika in  kleine stukjes)aan toe, voegt er dan het gehakt bij en laat alles goed bakken. Als dat klaar is, voeg je er een (uitgelekt) blik rode bonen aan toe en wat lepels passata zodat je een smurrie krijgt, niet te lopend. Dan kruid je af met goed veel (taco) kruiden en laat je alles nog even doorsudderen. Haal het mengsel uit de pan en kap het over in een ovenschaal. Steek er taco-chips in én bestrooi met geraspte cheddar. Steek 8 minuten onder de grill!
Je eet uit de pot door met de chips te scheppen of schept wat op een bord. Heel lekker met guacamole, zure room, wat frisse sla en tomaatjes. 

DSCF5307

Chocomousse van Bob
En alsof dat niet zwaar genoeg was, moest het dessert nog komen én er is hier in huis (en bij uitbreiding in de familie) maar ééntje dat het doet én dat steevast op applaus onthaalt wordt: zeer makkelijk én altijd luchtig! Bob maakte het helemaal zelf!
Nodig: 3 eiwitten, 200 gr chocolade (pure), 2,5 dl volle room en 60 gr suiker
Doen: Klop de eiwitten op tot sneeuw, voeg er op het einde de suiker aan toe. Smelt ondertussen de chocolade en giet die (afgekoeld)  bij de eiwitten. Spatel dit door mekaar. Klop ondertussen de room op (tot die niet meer blinkt) en spatel alles bij mekaar! Zet weg in de koelkast om verder te laten opstijven.

Nee, we doen dus niet van evenwichtig en hoog culinair maar dat maakt allemaal niet uit want het was een meer dan fijne avond met een hoop vuurwerk op het einde (dank aan de overburen die hier elk jaar behoorlijk veel en mooi afschieten), voor volgend jaar werden de taken al verdeeld maar eerst nog nagenieten van dit jaar.

DSCF5218

DSCF5234

DSCF5221

DSCF5243

DSCF5259

DSCF5248

DSCF5279

DSCF5283

9 reacties

  1. Zalig 🙂 Het hoeft inderdaad culinair noch verantwoord te zijn, als het maar gezellig is en smaakt. De kinderen maken niet alleen eten, ze maken ook herinneringen. Mooi 🙂

Altijd fijn om iets te horen!