We zijn weer gestart met het schooljaar, mijn vierde al hier op de blog, je kan dus maw terugklikken op drie eerdere weekmenu’s uit week 36. Ik zou dat trouwens beter ook eens doen, maar dat zou voor mijn innerlijke chaoot weer net iets te gestructureerd zijn vermoedelijk. Dat de liefde voor het koken nooit ver weg is, is een understatement en werd bevestigd door de aardappel die ik op die tweede september uit de zak haalde. Ik sneed hem erna – tegen de zin van de kinders in – even vrolijk door het eten, maar het was een mooi symbool om een nieuw schooljaar vol (h)eerlijk eten goed te starten.
En die eerste week smaakte als volgt:
Bloemkoolomelet met gebakken patatjes en een slaatje (V)
De bloembool eerst stomen/koken en daarna aanstoven met een uitje en wat look (roosjes niet te groot),goed bijkruiden (peprr, zout en nootmuskaat) en overgieten met een mengsel van opgelopte eieren (ik deed er zo’n 8) en wat melk. Zachtjes laten garen en bestrooien met parmezaanse kaas Ondertussen gebakken aardappelen (uit de oven) maken en een fris slaatje voorzien; Een lekkere veggie maaltijd!
Wok van wortelen, jonge prei, paddenstoelen en quorn met noedels (V)
Alle groenten samen met de quorn & wat look fijnsnijden en wokken. Kruiden naar smaak en opleuken met soya- of oestersaus. Ondertussen de noedels laten koken.
Varkenshaasje met broccoli, aardappelen, wortelen en paddenstoelen (slowcooker)
Ik gooide er alles gesneden en rauw in, legde het haasje ertussen en kruidde echt heel goed met peper, zout en extra’s uit de kruidenkast (Provençaalse/Italiaanse kruiden waarvan ik dacht dat het wel lekker zou zijn) , daarna overgieten met wat bouillon (zorg dat er een laagje is van een cm) en dan de slowooker z’n werk laten doen (4-5 uur op high). Eens klaar, gewoon alles eruit en eventueel het vocht laten indikken. De kinders dachten dat het kauwgomvlees zou zijn, maar niets was minder waar!
Noot ivm slow cooker: 1-2 uren op High komt pvereen met 4-6 uren op Low
Pasta met witloof en grijze garnalen
Het witlof fijn snijden, aanstoven (een snuifje suiker bijvoegen als het echt te bitter is) en kruiden met peper, zout, en nootmuskaat. Ondertussen de pasta koken en op het einde wat (soya)room toevoegen aan het witloof. Vlak voor opdienen de grijze garnalen erdoor, wat verse kruiden en mengen met de pasta en eventueel wat kookvocht van de pasta.
Curry van pompoen (butternut) en courgette met rijst (slowcooker) (V)
De slowcooker is mijn dikke vriend geworden en zo kwam dit gerechtje dan ook tot stand. De groenten (courgette, ui en pompoen ) fijnsnijden en toevoegen aan de slowcooker, goed kruiden met pezo, overgieten met kokosmelk (2 blikjes) en bouillon zodat alles onderstaat. Rode curry toevoegen (naar smaak) en de slowcooker z’n werk laten doen (2-3 uur op high).
Vleesbrood met puree, kriekjes en appelmoes
Met de herfst die om de hoek loert, was het de beurt aan deze Ik baseer me altijd op het vleesbrood van Jeroen Meus en dat is echt een lekker exemplaar!
Mijn weekmenu mag dan af en toe stilliggen, het bentoboxen doet dat na 4 (?) jaar nog altijd niet. De kinderen krijgen nog altijd één dag per week een doosje met ‘iets anders’ mee. Vorige week was het tonijn, Griekse pasta, tomaat, lente-ui en zoete paprika, aangevuld met wat druiven. Ondertussen zijn het maar drie doosjes want die uit het middelbaar wil liever geen ‘speciaal doosje’ meer mee naar school (hij weet niet wat ie mist ;))
Die bloemkoolomelet en die gebakken patatjes zien er zooooo goed uit! 👌🏼 Ne slowcooker moet ik precies eens op mijn cadeaulijstje zetten. 😉
Oh echt, doen want die slowcooker is een mega aanwinst in de keuken!