Weer een feestje

Zoals mijn opa zaliger zei: er kan niet genoeg gefeest worden, dus toen onze Jan afgelopen weekend jarig was, dacht ik dat het een goed idee was om dat nog eens uitgebreid te vieren op zaterdagavond door iedereen uit te nodigen voor een etentje (én zo goed als iedereen kwam dus dat betekende 30 man in ons kot) Dat die zaterdag in dezelfde week was als mijn 3-daagse in Charleroi met de studenten én 2 volle lesdagen (met avondles op KU Leuven) daar dacht echt wel veel te laat aan, maar hey, zot zijn doet geen zeer 😉 én zodoende heb ik weer wat – op vraag van de gasten – lekkere recepten te delen!

Ik maakte een hoop bolognese saus een dag op voorhand met de slowcooker én zorgde ervoor dat de andere recepten redelijk rechttoe rechtaan waren zodat ik alles op zaterdagnamiddag gekookt kreeg.

De ovenschotels:

  • De lasagne bolo (2 keer) & macaroni spreken voor zich
  • Voor de pompoenlasagne haalde in pompoenlasagnevellen in huis (kan je zo kopen in AH) en baseerde ik me op dit recept, heel lekker én ik maakte het helemaal lactosevrij door plantaardige kaas te kopen.
  • Ik wou ook een lasagne met vis én na wat googlewerk vond ik dit makkelijke recept voor dit lekkere exemplaar met courgette en zalm.
  • Parmigiana di melanzane is werkelijk één van onze lievelingsgerechten én wordt ook echt gesmaakt door mensen die niet echt fan zijn van aubergines, dus een absolute aanrader!
    Nodig: 3 grote aubergines, 3 bollen mozzarella, een fles tomatenpassata, geraspte Parmezaan, look, sjalot, Italiaanse kruiden én pezo
    Doen:
    -Snijd de aubergines in plakken van 0.5 cm en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier, kruid ze goed af met pezo en besprenkel met olijfolie. Rooster ze 20 min in een oven van 200°C.
    -Snipper een sjalotje en twee teentjes look én fruit aan, doe er de passata bij én kruid overvloedig met de Italiaanse kruiden (en pezo) en laat 10 minuutjes pruttelen.
    -Trek de mozzarella uit mekaar.
    -Neem een ovenschaal én wissel laagjes geroosterde aubergine en mozzarella af én giet op het laatste de tomatensaus erover, bestrooi met de paremzaanse kaas én zet nog 15 min in de oven!
  • Cannelloni met ricotta en spinazie (2 keer) is altijd lekker
    Nodig: een doosje diepvriesspinazie (500 gr), 2 potjes ricotta (500 gr totaal), een eigeel, geraspte Parmezaanse kaas, fles tomatenpassata, een doos cannelloni, een eigeel, pezo, sjalot, look & Italiaanse kruiden, gerapste kaas (ik gebruik graag wat pittigere kaas)
    Doen:
    -Ontdooi de spinazie (ik laat hem gewoon uit de diepvries staan tot hij bewerkbaar is) én meng dat met de ricotta, het eigeeltje en voldoende pezo & italiaanse kruiden tot een goede massa
    -Snipper een sjalotje en twee teentjes look én fruit aan, doe er de passata bij én kruid overvloedig met de Italiaanse kruiden (en pezo) en laat pruttelen.
    -Vul de cannelloni-pijpjes met het mengsel (ik kook mijn pijpjes niet op voorhand!), je kan dat doen met een spuitzak enz, maar de ervaring leert me dat dat het makkelijkste gaat met gewoon een (heel) klein lepeltje dat in het pijpje past én schik ze in een grote ovenschaal.
    – Overgiet op het einde met de tomatensaus, bestrooi met geraspte kaas én zet zo’n 30 min in een oven op 180°C.

Daarnaast bakte ik nog brood en maakte een salade voor erbij

  • Salade met rucola, tomaat & rode ui, goed afkruiden en besprenkelen met olijfolie
  • Olijvenbrood (gaat al ettelijke jaren mee hier) (ik maakte dubbel)
    Nodig: 500 gr bloem, een zakje gist, 1 tl zout, ½ tl oregano, 3 el olijfolie en 3 dl water én 125 gr zwarte olijven.
    Doen:
    -Meng eerst alle ingrediënten (buiten de olijven) tot een soepel deeg en laat rusten
    -Kneed er na een uurtje gesnipperde zwarte olijven door en laat terug rusten.
    -Bol het deeg op tot een brood, snijd bovenaan in, bestrijk met olijfolie en bestrooi met sesamzaad. Zet zo’n 40 minuten in een oven op 200°C.
  • Lekkerste Focacciabrood (ooit verkregen via ChatGPT ;)) (ik maakte dubbel)
    Nodig: 500 g witte bloem, 1 1/2 tl zout, 1 tl suiker, 1 pakje droge gist (7 g), 2 el olijfolie, 325 ml lauw water, Zeezout en rozemarijn voor de topping (optioneel)
    Doen:
    – Meng bloem, zout en suiker in een grote kom, voeg de gist toe én kneed goed door met de olijfolie en het water toe tot je een glad en elastisch (weliswaar wat kleverig) deeg krijgt. Ik doe het kneedwerk met de keukenrobot. Laat het deeg minstens een uur rusten.
    -Bekleed een bakplaat met bakpapier én druk (rollen gaat niet) het deeg uit tot een rechthoekige vorm van ongeveer 2,5 cm dik. Laat nog minstens 30 min rijzen
    -Maak met je vingers putjes in het deeg én besprenkel het met extra olijfolie en strooi er grof zeezout en rozemarijn overheen (als je dat wilt).
    -Bak in een voorverwarmde oven op 220°C gedurende 20-25 minuten, of totdat de focaccia goudbruin en knapperig is.

We sloten ons etentje af met ijs van ‘den boerre’ én cakejes & taart, ik was afgelopen week – in de zoektocht naar grote ovenschotels – de bakvorm voor autootjes tegengekomen, dus ik kon niet anders dan die terug eens gebruiken 🙂

  • Autocakjes zijn gewoon 4*4 cake
  • Torta tenerina aka een zachte pure chocoladetaart kwam van hier én werd enorm goed gesmaakt, ik maakte ze zelfs dubbel én dan nog bleef er maar een heel klein stukje over.
  • De yoghurtcake met citroen was een lactose- en glutenvrije dessertoptie én dat receptje kwam hier vandaan.

Et voila, bij deze is alles weer gedeeld én zijn we klaar voor alweer een nieuwe werkweek!

6 reacties

  1. Amai Elke, wat een prestatie ! Zoveel lekkers voor zoveel personen ! Je moet het maar doen, proficiat 🙌 heb de citroencake al bewaard om later ook eens te maken. Je zou een catering bedrijf kunnen beginnen. Tot binnenkort, je tanteke Anne

    1. Oh maar Anne, merci! En dat cateringbedrijf, haha, om heel eerlijk te zijn heb ik daar al wel eens over nagedacht 😉 Tot binnenkort!

  2. Ja hallo dat was zeker een feestmaal! Slim gekookt, ovenschotels zijn lekker makkelijk. Op voorhand wat werk maar daarna niet meer. Ik ga je brood/focaccia recepten eens proberen denk ik.

Altijd fijn om iets te horen!