De geneugten van het slowcooken

Ik kreeg al enkele keren de vraag om eens iets te vertellen over mijn slowcooker én belofte maakt schuld dus bij deze!

Ik had jaren geleden al een slowcooker op het oog toen ik daar een keer op een blog iets over las, maar de toenmalige prijs van dat toestel hield me wat tegen, want het leek weer het zoveelste ‘handige toestel’ dat vast na een maand in de kast zou belanden. Je kent dat ongetwijfeld wel, keukendingen die fantastisch lijken maar na één gebruik in de kast/zolder/kelder belanden. Zo heb ik oa potten die me gegrilde kip beloofden in de microgolf (getest en niet goedgekeurd 😉), een pasta opzetstuk voor de keukenrobot dat ik één keer gebruikte, een fruitpers die meer afval maakt dan sap enz… allemaal aankopen waarvan ik ook dacht dat ze handig zouden zijn zoveel jaren geleden.

Fast forward naar onze roadtrip in Wales. We spendeerden daar enkele geweldige dagen bij onze vrienden én mochten wel meer dan eens mee aanschuiven aan tafel. Op een dag kwamen we ’s morgens binnen en legde Rachel net haar laatste hand aan het gerecht voor die avond. Ik – altijd geïnteresseerd in het koken van een ander – vroeg wat ze aan het doen was én ze begon me in geuren en kleuren te vertellen over haar slowcooker, iets dat blijkbaar iedereen daar in huis heeft. ’s Avonds aten we heerlijke ‘cuban beef’ en wou ik op slag zo een toestel in huis, waarop zij er instant eentje bestelden én het op de dag van ons vertrek in de auto schoven wat me nog altijd helemaal warm maakt. Sindsdien staat de slowcooker bij ons dus op het aanrecht én kan ik niet anders dan bekennen dat dat toestel ons al heel veel lekkers heeft opgeleverd.  

Ik heb een hele simpele slowcooker, meer dan de pot op low of high verwarmen doet die niet, maar alles wat een beetje smaakt naar stoofpotjes (incl curry’s & tajines) en soepen maak ik wel hierin. Het hangt meestal af van het moment op de dag dat ik eraan denk om te starten met koken. Sinds we de afgelopen maanden altijd thuis werkten, gebruik ik hem dus veel meer aangezien ik vaak ’s middags bedenk wat we ’s avonds zullen eten, want het enige dat een slowcooker nodig heeft is tijd (véél tijd)! Ik zocht eens op het internet en kreeg de volgende omrekentabel

Kooktijd receptSlowcooker op lowSlowcooker op high
15 – 30 minuten4 – 6 uur1,5 – 2 uur
30 – 45 minuten6 – 10 uur3 – 4 uur
1 – 3 uur8 – 10 uur4 – 6 uur
vanop https://debeste.com/slowcookers/recepten-omrekenen-naar-slowcooker/

Je hebt slowcookers waarvan je de pot op het vuur kan zetten om eerst iets aan te braden, maar dat kan ik niet. Ik bak alles dus altijd eerst aan in de pan én zal het daarna overkappen in de slowcooker. Het lijkt veel werk, maar eigenlijk is het dat niet, want het grootste gemak zit hem in het feit dat je iets een ganse dag kan laten opstaan zonder er noemenswaardig naar te kijken maar ’s avonds toch heerlijk eten hebt, want door het traag garen vermengen smaken zich gewoon veel beter (denk maar aan de spaghettisaus die na een nachtje in de frigo gewoon lekkerder is, wel dat is hier dus sowieso het geval).

Meestal gebruik ik de slowcooker gewoon op gevoel, de aard van het gerecht (moet het lang sudderen, is er vocht nodig?) bepaalt of je het kan maken in de slowcooker of niet, maar ik heb ook een slowcooking-kookboek omdat ik buiten stoofvlees niet zo heel veel andere stoofpotjes uit het hoofd ken. Om deze blogpost te maken, besloot ik me ook eens aan gebak te wagen, want hoe kan je iets aanbevelen als je niet echt alles probeert? En ook dat viel supergoed mee. Ik weet niet of ik dat nog zo ga maken, maar het feit dat het kan is gewoon wel heel leuk!

Recept voor aan appeltaartje met bosbessen uit de slowcooker

 • 3 appels in stukjes & 150 gr bosbessen (uit de diepvries)
 • Mengsel van 3 eieren, 100 gr suiker, 50 gr olie, 150 gr zelfrijzende bloem & vanille(stukjes)
 • Leg bakpapier in de slowcooker en leg hierop al het fruit
 • Overgiet het fruit met het mengsel
 • Zet de slowcooker op ‘high’ en bak je taartje zo een 2-3 uur.
 • Lekker met opgeklopte room!

Ik keek ondertussen ook eens in de gerechten van afgelopen weken en lijstte eens op hoe vaak ik hem nu echt gebruik:

 • Week 1: Rode curry & kervelsoep, maar ik had er ook de tajine & witloof met kip in kunnen maken als ik daar op tijd aan had gedacht.
 • Week 2: Pompoensoep
 • Week 3: Tomatensoep & seldersoep
 • Week 4: Spaghetti bolo
 • Week 5: Rode kool, appeltaartje met bosbessen, broccolisoep en lamstajine
 • Week 6: Ossobuco, knolseldersoep en een curry

Ik gebruik hem dus de ene week al meer dan de andere, maar er is geen enkele week waarin ik hem niet gebruik én gemiddeld kom ik aan 2 keer per week wat ik best goed vind voor een keukentoestel dat eigenlijk niet echt nodig is…

Heb je zo een slowcooker nu echt nodig?  Nee, natuurlijk niet, maar – zeker sinds het thuiswerk – bespaart het mij best veel tijd in de keuken. Ik ga ’s middags effe aan de slag, om er ’s avonds de vruchten van te plukken én dat is gewoon heerlijk, zeker in koudere maanden waar stoofpotjes en soepen zo deugddoend zijn.

Zijn er dan geen nadelen? Heel eerlijk, voor mij persoonlijk niet, hoewel het een lomp groot toestel op het aanrecht is en je het niet even snel snel op een avondje kan gebruiken want een slowcooker heeft tijd nodig.

Moest je er eentje aanschaffen, let er dan op om bij gebruik

 • niet evenveel vocht toe te voegen als anders, want je zal merken dat je minder nodig hebt, dus beter wat minder toevoegen en dan eventueel – indien nodig – extra toevoegen na een tijdje
 • niet te veel te kruiden in het begin, alles smaakt (door dat traag garen) erg door
 • geen vetstof toe te voegen, boter & olie zijn nergens voor nodig

Happy (slow)cooking!

10 reacties

 1. Ik ben de slowcooker ook al vaak tegengekomen, op (Amerikaanse) foodblogs vooral. Toch snap ik nog altijd het voordeel niet. Een stoofpotje dat op het vuur of in de oven staat vraagt toch ook geen werk? En dan moet het hier nog eens extra lang sudderen. Ik zet natuurlijk wel niks op het gasvuur als ik niet in de buurt ben, maar gebruik jij je slowcooker als je niet thuis bent?

  1. Ahja dat had ik er misschien moeten bijzetten maar idd ik zet dat ook op als ik niet thuis ben, s morgens opzetten en s avonds thuiskomen met de heerlijkste geuren!

 2. Ooh ik ben echt heel blij met deze blogpost, ik keek er reikhalzend naar uit.

  Ik ons huis is akoestiek wel een dingetje, dus ik vraag mij ook af: hoeveel lawaai maakt dat? En verliest dat stoom bij het klaarmaken – en moet dan bijgevolg de dampkap de hele tijd op staan? Ik hoop stiekem op een heel erg afgesloten deksel…

  En om af te sluiten nog een stom mopje, maar tel jij die bosbessen dan echt allemaal? 🤪

  1. Oh leuk zeg!
   Mijn slowcooker is superstil, alleja, ik hoor die nooit in elk geval én nee, dat verliest ook geen stoom bij koken, vandaar dat je ook niet evenveel vocht moet toevoegen als in een normale bereiding!
   Haha van die bosbessen, gram dus 😉 zal het eens aanpassen!

   1. De slowcooker staat al in het afhaalpunt te wachten op mij 🙈 te enthousiast! fijn dus wel dat die stil en dampvrij is 😁

   2. Hij is zo stil !!! Heerlijk, de bouillon staat een hele dag op zonder dat je het merkt.
    We hebben ook al vieze kip met champignons gemaakt, dus de volgende keer ga ik toch maar een recept uitzoeken ipv te freewheelen. Het stond wel op terwijl we gaan picknicken waren zondag, dus da’s een ultiem gevoel van vrijheid als ondertussen je avondeten zichzelf staat klaar te maken.

   3. Echt he, toch echt plezant dat dat eten gewoon opstaat en je weet ‘aha straks gewoon voetjes onder tafel’! Ik heb ook al echt gemerkt dat freewheelen lastiger is, alleja zo de typische stoofpotjes en spaghettisaus enz cava, maar als je iets anders wilt maken heb je toch wat meer leidraad nodig heb ik al gemerkt, maar je vindt echt wel veel recepten online en dat boek (slowcooked) is ook echt een aanrader!

 3. Hier (Australie) heeft dus ook zo goed als iedereen een slow-cooker, en de meeste van mijn Belgische immigranten-vrienden hebben er ook eentje. Ik heb er al vaak aan getwijfeld, maar ben vaak om 7.30u het huis uit, om pas na 16u weer thuis te komen, en dat is voor een slow-cooker toch ook wel te lang. Ik houd het momenteel maar gewoon bij ‘zachtjes sudderen’ op het vuur op de dagen dat ik thuis ben. 😉

  1. Dat is toch echt een dingetje in Angelsaksische landen precies, zo een slowcooker.
   Zo een ganse dag is idd wel lang, maar ik zet die dan gewoon op ‘low’, lukt zeker niet voor elk gerecht, maar bij spaghettisaus kan dat wel heb ik al gemerkt (maarja, elke dag spaghetti is nu ook geen optie ;))

Altijd fijn om iets te horen!