Week #2: moet er nog taart zijn?

flan-appeltaart

Afgelopen week was de wederhelft jarig én daarmee is de cirkel rond, iedereen in het gezin heeft alvast één keer zijn/haar verjaardag in lockdown gevierd. Laat ons hopen dat we niet aan een tweede ronde beginnen, #fingerscrossed dat het tegen 14 april terug beter is, maar ben ik de enige die daar toch een beetje voor vreest?
Ik merk heel erg dat het echt begint te wegen bij de kinderen, de oudste (die nu om de andere dag naar school gaat) mist zijn vrienden én trekt zich meer en meer terug, hij heeft het echt lastig, de tranen springen in zijn ogen als we erover praten. De anderen hebben het ook moeilijk maar ‘mogen’ toch nog meer, hoewel zij ook al traantjes lieten voor de zoveelste afgelasting van leuke activiteiten op school, op de KSA enz…
Ik doe dus maar wat ik het beste kan in zo’n geval: luisteren, praten, knuffelen & taart bakken. Pascal Naessens zou vermoedelijk zot worden, maar er zit gewoon zo ontzettend veel troost in een tasje thee met een plakje cake

In ons pakket vorige week zaten: pompoen, spitskool, boerenkool, rode bieten, pastinaken, venkels & snijbonen.

Salade met snijbonen, witloof, venkel en (warm) gerookte zalm

Wat ik ermee maakte:

 • Pompoensoep, we hebben soepeters in huis dus dat wordt altijd gesmaakt!
 • Ik kreeg nog een portie kersteten van mijn moeder en daar zaten ook gekookte peertjes bij. De dag erna verwerkte ik de overgebleven peertjes in één van de lekkerste taarten ooit: de beruchte peren & chocolade-taart. Geweldig is het om overschotjes zo goed te kunnen verwerken.
 • Wok van spitskool, wortel en kip met rijst.
  Alles fijn snijden, starten met de kip aan te bakken waarna er de kool en de wortel bijkomt, opleuken met een woksaus naar keuze, altijd lekker met gekookte/gestoomde rijst!
 • Pasta met boerenkool en spek
  Er stak boerenkool in het pakket, wat niet echt mijn favoriete groente is, maar ik had deze week al spruitjes gevetood dus vond van mezelf dat ik dan maar flink moest zijn. Ik gaf alvast een deel weg aan mijn moeder, maakte van een ander stukje een gifgroen sap dat niet zo geweldig was, maar gebruikte het ook met pasta en dat was een voltreffer.
  Snijd de harde nerven uit de bladeren van de boerenkool en versnipper de rest. Stoof een uitje en wat look aan en voeg er de boerenkool bij én laat sudderen tot die zacht is. Zet ondertussen ook pasta op en bak het spek uit. Neem de mixer en mix de boerenkool met wat (soja)room (én peper/zout/nootmuskaat) tot een smeuïge massa, giet de pasta af en voeg de boerenkool samen met de spekblokjes. En dat viel behoorlijk lekker uit!
 • Flan met appels, het zijn best veel appels om te versnijden, maar als je het doet, is dit echt een hele lekkere taart, ideaal comfortfood!
 • Snijbonen salade met witloof, venkel en (warm) gerookte zalm
  Ik eet best graag salades, maar in de winter is dat minder evident. Deze werd echter wel echt gesmaakt.
  Snijd de snijbonen fijn en kook ze gaar. Snijd ondertussen de venkel en het witloof en hussel alles door mekaar met (warm) gerookte zalm (ik vond wam gerookte zalm in de winkel en dat was er echt lekker bij, als je die zelf wilt maken op de BBQ: klik dan even hier door voor een recept). Goed kruiden met peper en zout en afwerken met goede olijfolie en een stukje donker brood!
 • Pastinaakpuree met geroerbakte spitskool en een stukje gebakken witte vis
  Schil en snijd de pastinaken in grove stukken en kook ze zacht. Snipper de spitskool en roerbak ze. Pureer ondertussen de pastinaken met eventueel wat melk, boter en een eigeel tot een smeuïge puree, goed kruiden met peper, zout en nootmuskaat. Als je pastinaak te zoet vind, kan je altijd nog aardappelen tussen de puree draaien. Meng de gebakken spitskool door de puree en bak ondertussen een stukje witte vis aan in de pan (en gebruik ‘goei boter’ hiervoor, eens zo lekker)
 • De beste uitsteekkoekjes die altijd lukken!
 • Pasta met Italiaanse worst en venkel
  Snijd de venkel fijn, stoof een uitje met look aan in een grote pan. Knijp de Italiaanse worst uit boven de pan én bak het gehakt rul. Voeg de venkel toe en stoof verder. Zet een ruime pan met water op het vuur en kook de pasta. Voeg een blik tomatenstukjes toe aan de venkel en laat alles sudderen (voeg eventueel nog wat water toe en wat tomatenconcentraat). Goed afkruiden met peper, zou & italiaanse kruiden, pasta afgieten en alles door mekaar mengen. Afwerken met geraspte Parmezaan.
  Heerlijk comfortfood én de topper van deze week! Als er één ding is dat je moet klaarmaken, kies dan voor deze!

In de bento ging: pasta, kaas, olijven, komkommer, tomaat en wat versgebakken koekjes.

De enige groente die ik nog onaangeroerd liet zijn de rode bieten. Het liefste wil ik die inmaken ofzo, want dat vind ik echt lekker én daar heb je nog lang geniet van, dus zeg eens, hoe doe ik dat het beste? Of doe ik met die rode biet best iets anders?

21 reacties

  1. Ah das een venkelworst met wat Italiaanse kruiden, ik kan die zo bij de slager vinden, maar je kan ook evengoed andere worst gebruiken en dan venkelzaad en italiaanse kruiden toevoegen!

 1. Bieten heb ik nog nooit ingemaakt. Gewoon koken met tijm en laurier, pel afstuderen, in blokjes snijden, en eten met wat rauwe look (of poeder, minder scherp). Da’s altijd snel genoeg op…

  Wij eten boerenkool graag in puree, met rookworst!

 2. Ooit al een smoothie/juice met rode biet, selder, gember en appel geprobeerd? Superlekker en eigenlijk zowat voldoende als bv. ontbijt!

  1. Nee, dat heb ik nog nooit gedaan eigenlijk, en heb toevallig alles in huis, dat ga ik morgen eens maken ofzo dan! en wat zijn de verhoudingen ongeveer?

   1. Ik weet niet meer goed welk recept ik toen gevolgd heb en heb geen idee dan ter vervanging van wat eigenlijk… Ik ga eens op zoek 😉 ik vond het wel heel lekker, ik was toen wel de suiker erin vergeten doen dus het was wel heel bitter van de zwarte chocolade maar ik had dat wel nog graag 🙂

   2. Oh super! Ik ben trouwens gisteren naar aanleiding van je comment ook alvast op zoek gegaan naar een recept en er staat nu beneden een brownie te wachten om opgegeten te worden 😉 dus ik zal snel verslag kunnen uitbrengen! Ik heb nu een recept van Sofie Dumont gebruiken, maar geef zeker dat van jou door als je het vindt!

   3. Ik heb het gevonden, het was een recept uit het Nieuwsblad magazine! Kan hier geen foto delen denk ik, zal het doorsturen via Instagram 🙂 benieuwd naar jouw ervaring met het recept dat je uitprobeerde!

   4. Ahja ik maakte ook de pastinaakpuree met de spitskool, vond ik een hele leuke combi! En de spitskool zo klaarmaken is ook echt een makkie (ik deed het wel met nog wat aardappelen omdat de man echt geen pastinaakfan is, hij vond het te pruimen hahaha, en met een hamburger wegens geen zin om naar de winkel te gaan). Thanks voor de tip!

 3. Toen we nog in de papjesfase zaten met Felix kon hij mijn rode bietenpuree heel erg smaken maar die fase zijn we ontgroeid en ik weet eigenlijk ook niet goed wat ik dan wel mee moet doen. Volgens mij weet mme Zsazsa dat wel.
  Pascale Naessens zou in onze keuken een hartaanval krijgen denk ik. Ik durf wel eens een ovenschotel van haar maken, maar ik maak daar dan pommes duchesses bij omdat het anders niet vult :p

  1. Awel ja hier ook, toen ik nog papjes maakte voor iedereen, was dat gewoon mee in de puree, maar nu… Ja ben ook al eens gaan zien bij Mme Zsazsa maar moet dat nog beter uitpluizen. Haha Pascale Naessens met pommes duchesses, haha, heerlijk tegendraads 😉

 4. Ik eet graag borsj (Russische rode bieten soep), maar de rest van de familie is daar zo geen fan van…
  Ook heel lekker: in blokjes snijden, verspreiden op een bakplaat, besprenkelen met olijfolie, zout en eventueel wat kruiden en dan bakken in de oven tot de blokjes zacht zijn. Lukt trouwens ook perfect met heel wat andere groenten (ik vind pompoen ook heel lekker). Google ‘oven-roasted vegetables’. Eerste dag warm eten met een stukje vlees, de volgende dag koud in een salade met bv couscous.

   1. Ja, ik schil de bieten eerst (vingers direct wassen nadien!). Er zijn ook mensen die hele bieten in aluminiumfolie wikkelen en dan kan je na het roosteren de schil er gewoon af trekken. Dat lijkt mij meer gedoe, maar ieder zijn ding…

Altijd fijn om iets te horen!