Week #5: chocolate is the answer

Na de lastige week waar alles wat minder liep, stonden er afgelopen week pannenkoeken en chocolade op het menu, wat het ideale tegengewicht bleek te zijn voor die kille sippe dagen. Er werd daarnaast nog veel anders gekookt en we aten opnieuw wat meer vegetarisch, iets waar ik toch altijd over moet blijven waken.

Het pakket bestond uit: broccoli, snijbonen, wortelen, rode biet (hoera ik wist wat ermee te doen door ze in te maken en ze te gebruiken in een geslaagde chocoladetaart!), rode kool en butternut pompoen. Meer dan eens hou ik wat groenten over van de week ervoor (dit keer waren dat oa de champignons en de puntpaprika’s) maar dat is nooit echt een probleem omdat de groenten kraakvers in huis komen. Elke week opnieuw kan ik daar belachelijk enthousiast van worden, want het plezier van het koken begint sowieso al met het bewonderen van al die verse groenten. Wat moet het toch heerlijk zijn als die dan ook nog eens uit je eigen moestuin komen!.

Als ik de tijd neem om s’ middags te eten, kan ik echt zo blij worden van een ‘goe boke’ zoals hier met avocado, de ingemaakte rode bieten en een eitje! Heerlijk! Het is ook zowat het enige moment van de dag dat foto’s van eten wel lukken 😉

Wat ik allemaal klaarmaakte:

 • Gnocchi met paprika uit de oven: dit is één van de lekkerste veggie recepten die er zijn, heerlijk comfortfood voor werkelijk elke dag
 • Mac & cheese met paddenstoelen en pompoen. Ik heb sinds kort een abonnement op Libelle Lekker en zag dit receptje erin staan, wat initieel een vreemdsoortig recept leek, bleek achteraf een voltreffer!
  Ik gebruikte: 500 gr champignons, een butternut pompoen, een brikje room, wat melk & witte wijn, een zakje geraspte kaas (150 gr) én extra geraspte Parmezaan
  Snij de pompoen in blokjes en de paddenstoelen (ik gebruikte gewoon champignons) in schijfjes, snipper wat ui en look. Neem een grote pan en stoof de ui en look aan, voeg er de pompoen en de champignons aan toe. Laat alles zachtjes aanstoven en kruid goed af met peper en zout. Kook ondertussen de pasta. Blus de pan met een scheut witte wijn en laat inkoken tot alle alcohol verdampt is, voeg room toe én de gerapste kaas, zachtjes laten sudderen tot de kaas smelt. Mijn saus werd iets te dik dus voegde ik er nog wat melk aan toe. Voeg dan de pasta toe en roer alles goed om, bestrooi met groene kruiden
  .
 • Zoetzure rode bieten, ik gebruikte dit recept om de rode bieten in te maken Heerlijk bij zowat elk ‘goe boke’!
 • De fluweelzachte chocoladetaart met rode bieten van Daphne uit de FB groep ‘Het weekmenu van’ .
 • Rode kool met worst, is er trouwens een meer winters gerecht mogelijk én ben ik de enige die bij rode kool, sowieso aan worst denkt?
 • Appeltaartje met bosbessen uit de slowcooker (deze week komt een postje over die bewuste slowcooker online)
 • Broccolisoep
 • Muffins met chocolade volgens dit recept
 • Knolselder & snijbonen met zalmforel. Ik volgde dit recept maar voegde nog een laag gestoomde snijbonen toe! Het is het zoveelste recept dat ik op 15grams vond, echt Anne, dat was een gouden tip!
 • Lamstajine met wortelen, abrikozen & kikkererwten, losjes gebaseerd op een klassiek tajine gerecht uit één van de beste kookboeken uit mijn kast, nl dat van ‘Kookkaravaan’. Het is alleen nog maar tweedehands te vinden maar ik zag dat er hier wat recepten online staan.
  Het start altijd met het aanbraden van het vlees, dan wat ui en look en de harde groenten. Daarna voeg je allerlei specerijen toe zoals ras el hanout, peper, zout, kurkuma, eventueel saffraan en een kaneelstokje én een bosje peterselie en koriander. Je zet alles onder water en laat sudderen tot het gaar is. Tegen het einde voeg je dan de gedroogde abrikozen en de kikkererwten toe. Altijd heerlijk met een stukje brood.
 • Wij aten natuurlijk ook pannenkoeken op Maria Lichtmis, meestal denk ik er zelf niet aan, maar er zijn er genoeg die dat laten weten op IG enz, dus ideaal! Ik ging trouwens eens op zoek naar het waarom van die pannenkoeken aangezien zulke weetje altijd leuk zijn. Ik onthoud vooral dat een pannenkoek ook een metafoor kan zijn voor de zon, de winter ebt stilaan weg en daar is de lente… maar mmm, dat gaat voor deze week precies toch niet op 😉 wel goed nieuws voor jou dus Eef!

In de bentobox kwam een Spaanse tortilla met olijven en rauwkostgroenten, iets waar ook ik content mee was aangezien ik ’s middags de overschot at.

Als je iets maakt uit ons menu van deze week, ga dan voor de gnocchi, dat is nu eens echt heerlijk comfortfood zonder dat er een stukje vlees/vis nodig is!

5 reacties

 1. Wij krijgen regelmatig wat te veel is in het groentepakket van onze lieve buren. Nu was het een halve rode kool (en look, die krijgen we héél vaak 🙂 ) ik vroeg me af of jij er iets anders mee gedaan zou hebben dan rode kool met worst. Ik kon niets anders verzinnen dan dat. Een lekkere classic 🙂 De gnocchi ga ik eens testen!

  1. Haha, ja die rode kool… ik heb het ooit al wel eens in een slaatje gedraaid, maar dan nog nog heb je superveel rode kool over die je dan ja, opeet met worst 😉 De gnocchi zeker eens testen, superlekker!

Altijd fijn om iets te horen!