Ken je de mop van de worteltjestaart? Zo ja, sla het volgende stuk over, zo nee lees de mop hieronder:
Er komt een konijn bij de bakker en vraagt: ‘Bakker, heeft u ook worteltjestaart?’ ‘Nee, het spijt me,’ zegt de bakker, ‘worteltjestaart heb ik niet.’ De volgende dag komt het konijn weer langs en vraagt: ‘Bakker, heeft u worteltjestaart?’ ‘Nee,’ zegt de bakker, ‘worteltjestaart heb ik niet.’ Elke dag komt het konijn om worteltjestaart zeuren, en de bakker wordt het zo zat dat hij een worteltjestaart bakt. Als de volgende dag het konijn weer langskomt, vraagt ‘ie: ‘Bakker, heeft u worteltjestaart?’ ‘Ja,’ zegt de bakker. Zegt het konijn: ‘Vies he?’
Het is één van die moppen die ik als kind al kende én waar ik toen toch best om moest gniffelen, maar ondertussen is die mop uitgegroeid tot dé mop van ons gezin. Iedereen wil hem om de zoveel keer wel eens vertellen én voor de pointe van de mop in zicht komt, heeft de verteller al zoveel voorpret dat de rest van het gezin meestal al in een deuk ligt. Heerlijk eigenlijk. Worteltjestaart werd daardoor meer dan een stukje taart dat we eigenlijk, tot twee jaar geleden, nog nooit geproefd hadden. Op een dag echter was het ergens (ik denk zelfs in Tsjechië) de taart van de dag én besloten we ons er eens aan te wagen én wat viel dat goed mee: een kruidig licht zurig taartje waar zelfs de kinderen dol op waren. Daarna werd worteltaart wel eens vaker genomen, maar het duurde echter tot een maand geleden voor ik het zelf eens maakte. Na dit weekend heb ik het recept naar mijn goeddunken geperfectioneerd zodus is het tijd om te delen!
Nodig
- 50 g (donker)bruine suiker
- 1 groot ei
- 2 el honing
- 50 ml volle melk
- 100 g goeie boter
- Half zakje bakpoeder
- 1 grote tl kaneel
- 1 kleine tl vanillestukjes
- 200 g zelfrijzende bloem
- 200 g geraspte wortelen
- 50 g walnoten + extra voor de garnering
- 2 grote eetlepels poedersuiker
- 250 g volle roomkaas
- een halve citroen en de schil
Doen
- Verwarm de oven voor op 180°C
- Klop suiker, ei, honing, melk en gesmolten boter allemaal samen tot een beslag, voeg er kaneel en vanille aan toe, mix daarna de bloem en het bakpoeder erdoor. Allemaal met de hand, geen gezeef van bloem, gewoon goed kloppen. Roer daarna de geraspte wortelen en in stukken gehakte walnoten erdoor.
- Bak het in de oven gedurende 40 minuten.
- Klop de roomkaas met de suiker en het sap van een halve citroen op.
- Rasp een deel van de citroen zo dun mogelijk of schil hem en snijd die schil in reepjes, hak de walnoten en hou apart als versiering.
- Zodra de cake is afgekoeld, bestrijk het crème mengsel over de top van de cake én bestrooi met de citroenzeste (naar smaak) en gehakte walnoten!
Lekker met een theetje of een chocomelk! Smakelijk!
Ik ga ze proberen. 😊
Super 👍 (en laat weten wat je ervan vond!)
Ziet er lekker uit. Zeker met die toplaag ! Top ! Ga ik ook eens maken mnjam 🥄🍰
Zeker doen, hier in huis zijn ze allemaal fan 😉
Ah, een echte klassieker he, dat moptje 😂
Ziet er een superlekker taartje uit ook!
Ja he, dat mopje, heerlijk dat die klassiekers overeind blijven!