Deze post wil ik eigenlijk al heel erg lang schrijven, misschien al wel een jaar of twee, eigenlijk net zolang we de ritten van en naar de Ardennen doen en de kinderen graag verhaaltjes luisteren in de auto om de tijd te verdrijven. Om niet altijd naar dezelfde verhalen te luisteren, ging ik op zoek naar meer en vooral verschillende soorten luisterverhalen. Ondertussen zijn de luisterverhalen hier echt ingeburgerd en vinden vooral Bob & Mies het heerlijk om ze te luisteren.
Aangezien we vandaag (en ik vermoed nog wel effe) in een compleet andere (corona)tijd leven en iedereen de kinderen van de schermen probeert te houden, besloot ik die post dan toch ‘snel’ eens te schrijven én werd het ineens een trip down memory lane, dus wie weet ook voor jou?
YOUTUBE
Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik ben een beetje opgegroeid met luisterverhalen. Toen het figurentheater ‘De Maan’ nog ‘Mechelse stadspoppentheater’ heette ging ik daar als kind heel vaak en graag naartoe. Na de voorstelling kon er altijd een plaat gekocht worden waarop het verheel werd voorgelezen door de warme stem van wijlen Francis Verdoodt. Je kent hem zeker en vast van tv-programma’s als ‘Het sprookjestheater’. Heerlijk nostalgisch toch die intro.
In elk geval werden die luisterverhalen thuis grijs gedraaid tot veel later de televisie zijn intrede deed. Nog niet zo lang geleden vroeg ik eens aan mijn ouders om ze eens terug op te diepen (gelukkig net voor de crisis) en zodoende worden ze hier in huis opnieuw beluisterd wat resulteert in pure warme nostalgie met soms nét iets te veel kraak. Voor al wie ook eens wil horen hoe dat klinkt heb ik twee van mijn favoriete verhalen terugvinden op Youtube: Ridder rikketik en Trim tram trein.
Eens op Youtube kan je nog veel verhalen vinden, zoals Peter en De Wolf of Efteling sprookjes .
GELUIDSHUIS
Natuurlijk kennen we allemaal de geluidshuis-verhalen en die zijn fantastisch. We waren hier thuis fan vanaf het eerste moment. Ik herinner me nog dat ik in de zetel zat te kijken naar ‘De laatste show’ (echt, hoe lang is dat geleden?) en daar een item over was (ik denk dat dat het onderstaande fragment was)l. Zowel de man als ik waren verkocht en schreven dat op ons kerstlijstje van hetzelfde jaar.
Naast de boekjes met CD heeft het geluidshuis ook een app waar je de luisterverhalen kan beluisteren. In de nieuwe boekjes staat er daarom een downloadcode die je daar kan ingeven, maar als je nog veel oude exemplaren hebt (zoals wij) kan je toch de codes voor die verhalen aanvragen. Je betaalt een eenmalige administratieve kost van 5 euro, krijgt daarop de handleiding en moet gewoon foto’s van je boek met CD indienen. Een paar dagen later krijg je de downloadcodes in je mailbox en kan je ze inwisselen in de app! Echt heel erg handig! Het geluidshuis is solidair dezer dagen en zet ook wat gratis te beluisteren materiaal op hun website .Je kan ook twee van hun verhalen terugvinden op Spotify.
SPOTIFY
Eens je dan op Spotify zit, kan je er ook ontzettend veel fijne verhalen vinden. Soms is het een beetje zoeken, want ze zitten zowel onder podcasts als onder muziek, maar je hebt bijvoorbeeld de podcast van Ketnet met 5 leuke nachtwacht verhalen.
Onze kinderen werden echt zot toen ik die vond (ze zijn grote fan) want ze kenden de twee andere verhalen die je kan vinden op Spotify al vanbuiten: De ijskoning (oudere fans van GOT gaan hier wel wat plezier aan hebben ;)) en De Sintel. Nog op spotify heb je een hele reeks sprookjes bij Luisterboeken en vind je zelfs de verhaaltjes van Jip & Janneke. Maar het zit er vol van, dus gewoon effe zoeken op luisterverhaal en/of -boek.
RADIOBOEKEN
Heel recent ontdekte ik ook radioboeken voor kinderen (tussen 6 en 10 jaar) waar ze dezelfde verhalen naast het Nederlands ook in het Frans en het Berbers aanbieden!
Dus kom, waar wacht je nog op,? Laat dat dekentje maar komen én zet die ploat op!
Raf Walschaert van Kommil Foo heeft ook ooit een luisterboek gemaakt, “Zoon”. Een supermooi verhaal, wel triest. En hij vertelt het zelf – de mooiste vertelstem van de lage landen!
Oh merci voor de tip! Ga ik eens naar op zoek!
De allerbeste (en nog beter dan het Geluidshuis) vind ik SUNJATA van Pieter Embrechts. Echt geweldig.
Oh echt? Eens luisteren dan! Merci!
In Nederland heb je de app Luisterbieb. Gratis voor bibliotheekleden, en nu volgens mij tijdelijk voor iedereen. Misschien bestaat zoiets ook in Belgie?
Oh da’s wel handig! In België heb ik er precies nog niets over gelezen, maar wel interessant om eens na te kijken!