Big Lissabon love

DSCF5721

DSCF5496

DSCF5526

DSCF5564

DSCF6344

DSCF5508

DSCF5702

DSCF5689

DSCF5753

DSCF5782

DSCF5799

DSCF5918

DSCF5965

DSCF6046

DSCF6087

DSCF6265

DSCF6144

DSCF7114

DSCF7124

DSCF7148

DSCF7162

DSCF6479

DSCF5724

DSCF5545

DSCF7186

DSCF7252

We waren al jaren van plan om naar Lissabon terug te keren. De man had er een buitenlandse stage gelopen en samen waren we er ons hart verloren (en zelfs ooit van plan om er te gaan wonen), maar je weet hoe dat gaat: het leven gebeurt en dromen/plannen bleven waar ze zaten: in ons hoofd. Toen we afgelopen kerstvakantie in Brighton waren en Jan absoluut naar het aquarium wou wat een prijzige zaak bleek voor een ondergrondse tunnel waar je op een klein uur buiten bent, troostten we hem met de woorden dat we ooit wel eens naar Lissabon het allergrootste aquarium van Europa zouden gaan bezoeken én daar op de pier in Brighton, besloot ik om nauwgezet de vliegtuigtickets op te volgen én alvast eens op zoek te gaan naar een plekje waar we zouden kunnen overnachten.
Het ding is vliegen en trippen met 6 is altijd een pak kostelijker dan met 2, maar je kan wel met heel wat opzoekwerk en flexibiliteit toch de prijs proberen drukken. Zo gingen we een volle week van woensdag tot woensdag, knal midden in de paasvakantie omdat dat 1) de goedkoopste tickets waren en 2) ons daarbovenop nog eens een korting op ons appartementje gaf. Dat we dan ’s avonds pas in de luchthaven aankwamen was dan ook geen probleem aangezien we toch heel wat volle dagen hadden om de stad te bezoeken. Slapen deden we niet in het centrum van de stad, maar eerder in een buitenwijk tussen de locals, wat onze prijs per nacht zowat halveerde. We vonden trouwens weer een pareltje van een appartementje via AirBnb met een excellente host die ons heel wat tips gaf mbt openbaar vervoer, lekkere restaurantjes enz… (de prijs is trouwens afhankelijk van de periode, wij betaalden minder dan 100 euro per nacht)

DSCF7324

Lissabon is echt een hele leuke stad én enorm kleurrijk (de gevels, de tegels…) wat zelfs bij regenweer voor levendige sfeer zorgt. De stad is in 15 jaar wel enorm veranderd en wordt echt overspoeld door toeristen wat soms een beetje jammer is, maar van zodra je een zijstraat ingaat, weg van de toeristische hotspots kom je al snel weer authentieke tasca’s (kleine restaurantjes) tegen waar ze echt zalig Portugees eten serveren, liefst met de TV op de achtergrond en voetbalsjaals van de favoriete club boven de toog.

DSCF7274

Onze toppers dan (en dat zijn er zoals altijd veel ;)):

 • Mercado da Ribeira: is een foodmarket en een gewone markt, wij zijn fan van markten én deze is echt wel een hele toffe in een prachtige markthal, zowel de gewone markt als de foodmarket. Kuier over de markt en ga daarna eten in de foodmarket. Ga op tijd zodat je zeker een plekje aan één van de vele lange tafels kan bemachtigen én geniet van de sfeer. Heel wat goede Portugese chefs hebben daar een plekje én wij hebben ze zo goed als allemaal geprobeerd 😉 met telkens gerechtjes die we onderling deelden. Het beste is je neus volgen en eten waar je zin in hebt maar probeer zeker een (tonijn)tartaar van Tartaria, ijs van Santini en de beste pastéis van heel Lissabon bij Manteigaria.
 • De kleurrijke straatjes in Alfama en Barrio Alto, de waslijnen met was tussen de huizen, de prachtige streetart hier en daar
 • Pink street vlakbij de Mercado is eigenlijk een vies straatje maar geeft wel schone foto’s.
 • De Se-kathedraal met appelsienenbomen (vooral langs de buitenkant dus ;)) (na 15 jaar hangen daar echt grote exemplaren in)
 • Een plasje doen in de coolste WC ter wereld waar je je poep kan schoonvegen met zowat elke kleur WC-papier (de kinderen gingen loos ;)) (kost 1 euro)
 • LX Factory: een industriegebied met een nieuwe invulling (doet heel Berlijnachtig aan, is een kruising tussen Christiania in Kopenhagen én de Philipssite in Eindhoven) vol leuke winkels en eetgelegenheden (opnieuw volg de neus), ligt onder de 25 april brug
 • De bovengenoemde brug dus (zelfde architect als de brug in San Fransisco, wat wel duidelijk is ;)) Je kan helemaal vanaf hier langs het water wandelen/fietsen tot aan Belem, mooi en rustig voorbij prachtige industriële gebouwen.
 • In Belem het klooster en natuurlijk de toren daar, maar ook het museum voor moderne kunst is een prachtig gebouw
 • Oudste boekenwinkel van de wereld (open sinds 1732!)(als je er een boek koopt – ik kocht natuurlijk een Portugees kookboek – dan krijg je een authentieke stempel op je eerste blad, echt leuk!) en vermoedelijk één van de kleinste boekwinkels ter wereld (eigenaar moet buitengaan als er een klant binnenkomt ;)), en één van de allerleukste boekenwinkels die ik ooit zag (in de LX Factory)
 • Tram 28, een must eigenlijk, maar wees slim, ga heel erg vroeg of stap in de dag in aan de eerstvolgende halte, weliswaar moet je rechtstaan dan, maar dan hoef je alvast geen uur te wachten om te kunnen opstappen, heel wat mensen stappen niet op aan de beginhalte omdat ze moeten staan nadat ze net een uur gewacht hebben, terwijl de tram echt nog niet vol zit, met een beetje geluk kan je een paar haltes later wel zitten. De track die tram 28 volgt zit op het kaartje onderaan, het is niet alleen leuk met een hoog Efteling-gehalte maar je komt ook voorbij de mooiste plekjes.
 • Pastéis eten, zowel die van Belem als die van Manteigaria (in de foodmarket of op hun andere winkel)(de laatste zijn de beste, en de eerste zijn een must)
 • Porto of Ginja (typische kersenlikeur) drinken in A Brasileira aan den toog, niet gaan zitten, niet iets eten, gewoon iets drinken aan den toog tussen al de rest van het volk 😉
 • In een tasca echt Portugees gaan eten: gegrild vlees/vis met rijst en één of ander mengsel van brood (migas), hoe meer refterachtig het eruit ziet, hoe leuker) maar volg vooral Google en Tripadvisor of de stickers op de deur. Het eten is altijd simpel maar zalig en héél fijn geprijsd (60 euro voor ons 6 met drinken enal in)
 • Van zodra je een pijl naar Miradouro ziet, erop afgaan, want dat zijn ‘schone zichten’ en die zijn altijd mooi!
 • De ruïnes van het kasteel zijn ook echt de moeite, helemaal bovenaan Lissabon, het uizicht dat je daar krijgt ook!
 • Sintra (de trein nemen in Rossio, tevens het oudste station, heel mooi, 40 minuten) voor als je langer blijft maar daar ga ik verder deze week een aparte post aan wijden wegens te veel foto’s.
 • Een boottochtje over de Taag (in Cais de Sodre de veerboot nemen) naar de overkant en naar Christo Rei gaan,  het zicht dat je krijgt is echt wel heel mooi.
 • Het grootste oceanarium van Europa is geweldig mooi en echt indrukwekkend, je kan daar uren in ronddwalen of je op één van de bankjes zetten en gewoon genieten van wat er voorbij zwemt, zoals manta’s, roggen, maanvissen, haaien… Het oceanarium is gelegen in het expo-park waar nog veel hele mooie paviljoenen zijn. In het oceanarium alleen kiezen voor de permanente tentoonstelling, de andere is een beetje extra maar stelt in vergelijking heel weinig voor.
 • De trein nemen naar Cascais en naar Boca do inferno (hellemond) gaan, prachtig stukje kust, maar ook daar ga ik in de loop van de week een andere blogpost aan wijden wegens te veel extra foto’s.

Ik denk dat dat onze echte aanraders zijn. Als ik de foto’s bekijk dan overvalt me een erg melancholisch gevoel, zo van ‘oh zeg, is het nu al voorbij, ik wil terug’ én dat is fijn, we hebben echt genoten.

Voor de rest nog wat extra praktische tips:

 • Het openbaar vervoer Is heel handig en duidelijk ingedeeld volgens kleur. Je moet op voorhand een kaartje kopen dat je achteraf altijd moet opladen, maar let op: je kan géén verschillende vervoersmiddelen combineren, maw als je je kaartje wilt opladen voor een treinrit, worden alle metroritten die er nog zouden opstaan gewoon overschreven. Ja, serieus. Echt onnozel. Elke persoon moet ook zijn eigen kaartje hebben, wat betekende dat wij dus voor elke rit 6 kaartjes moesten opladen. Miserie. Ga, als er een loket is, dus gewoon naar de loketbediende om dat voor je te laten doen. Treinritten zijn in verhouding een pak goedkoper trouwens.
 • Taxi’s zijn er in overvloed en we hebben die heel vaak genomen voor korte ritten omdat dat voor ons 6 vaak goedkoper uitviel dan een metro-rit (een taxi start voor 6 nl vanaf 3,5 euro, de ‘gewone’ starten goedkoper).
 • Het loont echt de moeite om altijd met het gezin langs het loket te passeren ipv van de automaat. Er worden heel vaak kortingen gegeven die niet standaard in de automaten zitten. Zo zijn er vaak familietickets voor 2 volwassenen en 2 kinderen waar wij ook in pasten op vertoon van onze Bond-kaart bijvoorbeeld (we moesten kunnen aantonen dat we een gezin waren) terwijl we anders in de automaat 1 familieticket hadden genomen en 2 extra kinderen. Niet nodig dus! Ook treinticketten zijn aanzienlijk goedkoper per leeftijd, maar ook alleen aan het loket te verkrijgen.

Voor de rest komen wandelschoenen of goeie sneakers echt van pas, ik weet echt niet hoeveel trappen en hoogtemeters we hebben gedaan én ben ongelofelijk dankbaar dat onze kinders zulke goeie stappers zijn want anders is een tourtje  door de stad echt wel afzien, en dat is natuurlijk ook echt de charme van Lissabon, heerlijke stad!

16 reacties

 1. Ik was er een jaar of 10 geleden en onlangs met Mr B in sept, het verschil schokte me, het is zo ontzettend toeristisch geworden, jammer. Aan Pasteis heb ik me absoluut ziek gegeten :-).

  1. Het verschil is echt enorm he, we hebben er vaak over gepraat met degenen die we tegenkwamen en ze zeiden allemaal hetzelfde ‘super voor de economie, maar jammer voor ons en de stad’. Blijkbaar is het de laatste 5 jaar vooral echt heel erg hard gegaan, zo is er slechts op vijf jaar tijd een verdubbeling geweest van de 4/5-sterren hotels. En die pasteis, ja zo heerlijk als ze echt goed zijn (ik hoop er binnenkort thuis eens te kunnen maken!)

 2. Oh wauw, jaloers!!! Ben er al verschillende keren geweest en idd, het Oceanario is geweldig, ze moeten MIJ daar telkens buiten slepen! Ik hoop ook dit of volgend jaar nog eens terug te gaan. De tips van de boekenwinkels neem ik zeker mee, nog niet geweest. En toeval of niet, ik heb hier ook een portugees kookboek staan 🙂

  Ik kijk al uit naar de posts van Sintra en Cascais. Beiden al geweest en zeer mooi. Ik ben geen postuurkes-mens maar van Sintra heb ik er wel eentje staan.

  Ook de boottocht vind ik een aanrader. Wij zijn ook eens aan de overkant gaan eten in refterachtige restaurantjes. Heeeerlijk! En ik heb de beste caipirinha ooit gedronken in Barrio Alto (weliswaar iets te veel – oeps). Iets met een rode deur, alle keren nadien naar gezocht en nooit teruggevonden helaas… waar is de tijd…

  1. Ja maar ons ook ze, van dat buitenslepen, op de duur hadden de kinderen zoiets van ‘kom het is goed geweest’ en zaten zowel de wederhelft als ik zo van ‘maar kijk hoe schoon’ 😉
   Wie weet hebben we wel dezelfde kookboek dan! IK heb me er eentje laten aanraden (dat vertaald was natuurlijk) en dit is blijkbaar een van dé bijbels, zoals onze ‘ons kookboek’ (https://www.amazon.com/Traditional-Portuguese-Cooking-Lourdes-Modesto/dp/9722211730)!
   En ge zegt daar trouwens nog zoiets, wij hadden zo een favoriete cocktailbar met een blauwe deur en een andere tapasbar, ook ergens in Barrio Alto 😉 en jammer genoeg ook niet terug gevonden, maarja op 15 jaar kan er heel veel gebeuren natuurlijk! IK zou in elk geval onmiddellijk kunnen en willen teruggaan, het is echt zo een fantastisch leuke stad he!

   1. Ik heb dit boek: https://obagastronomia.com.br/gastronomia-portuguesa/
    Weliswaar in het Portugees. Later een jaar avondschool Portugees gevolgd in Mechelen (bij een keitoffe portugese uit Coimbra). Pasteis de nata proberen maken maar je kan die smaak zelf nooit echt namaken. Ben wel eens diepvriespasteis gaan halen in Antwerpen, daar is een kleine Portugese wijk.

    Avondschool gedaan omdat ik een paar keer rondgereisd heb door het land en een andere taal dan Portugees is blijkbaar moeilijk in het binnenland. Op een bepaald moment werden we meegenomen naar de keuken om zelf ons dessert uit de frigo te kiezen aangezien we elkaar niet verstonden. En een andere keer werd iemand die kon tolken naar het Engels uit het lokale cafe gehaald zodat hij het menu kon uitleggen.

    Wat mij eraan doet denken dat wij een viertal keer per jaar naar Luxemburg op familiebezoek gaan, en Portugezen zijn daar de grootste immigrantengroep dacht ik. Misschien kunnen we er deze zomer eens Portugees gaan eten… topidee :-))

   2. De wederhelft heeft best wat taalgevoel en heeft dat Portugees redelijk snel opgepikt tijdens zijn stage maar ondertussen is daar wel veel van weg natuurlijk. Portugees lezen dat gaat nog, maar verstaan? Meestal is dat zoiets van ‘huh? say what?’ 😉
    Ik ga het ook eens proberen die pasteis en anders geef je ma maar alvast het adres van die uit de diepvries!
    En och is dat zo van Luxemburg! Keigoeie tip! Merci! Moeten we in ons achterhoofd houden als we naar Paula gaan!

  1. Ja, eigenlijk wel, hoewel het een pak duurder is en er sowieso veel meer gezaag aan te pas komt, ik zou ze gewoon niet meer kunnen missen zo op reis (of ik zou toch elke minuut denken dat het nu toch wel heel makkelijk gaat ;))! Ik vind het echt heerlijk hoe zij tegenover de dingen staan en hoe we merken dat ze het zelf echt fijn vinden om met ons stukjes van de wereld te ontdekken.

 3. Deze post gaat op mijn Pinterest, want al die tips wil ik later eens herlezen wanneer we ook eens naar Lissabon gaan. Ik ben er zelfs nog nooit geweest!

 4. Interessant! Wij vertrekken binnen 3 weken, met 3 kindertjes (5, 3 en 1,5 jaar)….en deze post doet de goesting al toenemen! We hebben wel maar 3,5 dagen, dus ik twijfel wat of we naar Sintra ook zouden gaan, of gewoon in de stad zelf blijven.

  1. Oh leuk! Lissabon is echt een hele leuke stad en je doet me eraan denken om ons dagje Sintra daar nog te bloggen 😉 Misschien is het idd wel een gedoe om daar naartoe te trekken want die van jou zijn nog wel wat kleiner maar anderzijds is het echt wel de moeite! Ach een slimme mens zei ooit ‘je moet altijd iets overlaten voor de volgende keer’ 😉

 5. We zijn ondertussen terug…en hebben er ongelooflijk van genoten! Toppers hier waren het Paviljoen van de Wetenschap (naast het aquarium), Belem en LX Factory, Castelo de sao Jorge, en de veerboot naar de overkant van de Taag, waar we dan zo een oud ontdekkingsreizigers-schip bezocht hebben. Merci voor de tips!

Altijd fijn om iets te horen!