De roomsoezen fail

Met het verjaren van Tuur sloten we een week geleden onze verjaardagsmarathon af. De kindjesfeesten vieren ze allemaal afzonderlijk, elk in hun eigen thema met hun eigen vriendjes, maar voor de familie & bijna-familie-vrienden nemen we iedereen samen. Op die manier compacteren we alle hoogdagen tot slechts drie vaste momenten per jaar: peters & meters brunch, Jan’s verjaardag en de verjaardag van Tuur, Mies & Bob. Ik vind dat best flink voor een gezin van zes, maar het is jammer genoeg geen garantie op een voltallige bezetting, ondanks het feit dat ik elke keer mijn best doe om de gasten te behagen met allerlei lekkers. Het zijn dan ook steevast die momenten die ik er uit haal om eens wat nieuwe dingen te proberen. De doos van moemoe staat hier nog altijd schoon te blinken en afgelopen feestje gebruikte ik dan ook als excuus om nog eens wat nieuwe recepten uit te proberen.

DSCF3991

De roomsoezen staken al sinds het begin mijn ogen uit en waren dus ideaal om nu gewoon uit te testen. Ik las het recept, trok prachtig schone foto’s en begon eraan met deze smurrie tot gevolg.

DSCF7634

Niet wat ik in gedachten had, laat dat duidelijk zijn 😊 Ik zou er natuurlijk over kunnen zwijgen, ook over mijn gevloek die avond, maar kom, het is niet meer dan eerlijk dat ik naast de successen ook gewoon de fails toon. Ons kent ons en natuurlijk moesten en zouden die soezen lukken, met nog slechts een fractie van de goesting kroop ik achter mijn computerscherm op zoek naar een beter recept. Voor nieuwe foto’s was het toen veel te laat maar gelukkig zitten er in deze beschrijving hele duidelijke!

Nodig (met de originelen van het recept van moemoe doorstreept, en zo zie ik ook ineens nu heel duidelijk waarom het toen zo fout liep)

 • 175 125 gram bloem (gezeefd)
 • ¼ liter water 125 gr melk en 125 gr water
 • 50 125 gram boter
 • 1 pakje vanillesuiker
 • 4 tot 6 5 eieren
 • snufje zout

Maken (dat was wel helemaal op dezelfde manier, bakken is en blijft dus pure wiskunde ❤️)

 • Doe water, melk en boter in een pannetje en breng aan de kook
 • Zodra het kookt haal je het van het vuur en klop je er de gezeefde bloem door
 • Zet het pannetje weer op een laag vuur en laat goed garen
 • Op de duur krijg je een droge bal, die loskomt van de bodem van je pannetje, roer dit met een spatel door.
 • Haal de pan van het vuur en voeg er de eieren één voor één toe, terwijl je met een spatel blijft roeren. Doe het snel zodat de eieren niet kunnen stollen.
 • Laat het beslag afkoelen.
 • Vul een spuitzak met het beslag en spuit de soesjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
 • Bak de soesjes in 15-20 minuten gaar en goudbruin op 200 graden.

Toen ik zag hoe mooi de soezen waren geworden was mijn avond al op slag beter en de volgende ochtend had ik wel ineens terug zin om foto’s te trekken.

DSCF7655

Voor de vulling kan je natuurlijk kiezen voor het maken van echte banketbakkersroom, maar aangezien al mijn extra eieren op waren gegaan aan een misbaksel maakte ik gewoon vanillepudding uit een zakje met een halvering van de melk, op die manier heb je een goede stevige pudding die zeker niet uitloopt. Daarnaast klopte ik nog wat room en ging ik aan de slag met spuitzakken (ik gebruik trouwens wegwerpexemplaren van de Hema) en had zowaar in de keuken, aan de keukentafel een ‘in de gloria’-‘in de poep’-moment 😉

DSCF7673

We overgoten de boel met gesmolten chocolade en kom, wie kan hier aan weerstaan? Niemand, toch? Hemels lekker!

DSCF7688

Altijd fijn om iets te horen!