DIY Poké Bowl bar

Ik ben al een tijdje fan van poké bowl’s, zo een kommetje verse groenten op een bedje sushirijst met wat rauwe vis erbij vind ik gewoon echt heel erg lekker. Je kan ze ondertussen op best veel plaatsen eten én ik was dan ook blij toen in Mechelen Hawaiian Poké Bowl landde waardoor ze nog maar een Deliveroo-bestelling verwijderd zijn. Ik maakte ze echter nog nooit als maaltijd thuis voor iedereen tot er deze zomer een hittegolf in het land was én er gewoon niets lekkerder is dan wat frisheid in een kommetje.

Ik besloot om ze niet zelf samen te stellen (neus optrekkende kinderen in gedachten), maar om een DIY Poké bar op te zetten zodat de kinderen gewoon alles zelf in hun kommetje konden gooien (maar wel minstens 2/3 verschillende groenten moesten kiezen, eens wat rauwe vis moesten proeven… je kent het wel) en tot mijn grote verrassing waren ze werkelijk allemaal helemaal mee.

Op onze bar stonden allerlei potjes en natuurlijk had ik er ook bewust wat kindvriendelijke dingen tussen gestoken die misschien niet helemaal bij het Hawaiiaanse gedachtegoed passen, maar kom, we gaan niet moeilijk doen. Op die bar dus stonden allerlei gesneden:

  • radijzen
  • mango
  • komkommer
  • kerstomaten
  • paprika
  • rauwe zalm
  • kaas
  • gebraden kip
  • gekookte sushi rijst (volg instructies op verpakking voor aanmaken met rijstazijn)
  • gekookte noedels
  • sojabonen aka edamame boontjes (te vinden in de versafdeling)(niet snijden, gewoon zo)
  • avocado
  • wortelen
  • lente-ui
  • sojasaus en sesamolie
  • sesamzaadjes
  • zeewiersprinkels (uit een pakje)

To do:

  • Neem een basis: in dit geval rijst of noedels, maar je kan evengoed salade, quinoa, bulgur, bruine rijst…) gebruiken
  • Kies dan voor vis (hier zalm, maar kan ook met tonijn), vlees (hier kip, maar kan evengoed met steak) of iets veggie (zoals tofu bijvoorbeeld). Laat ze eventueel marineren in een mengeling van sojasaus en sesamolie.
  • Voeg groenten naar keuze toe
  • Werk af met sesamzaadjes, fijngehakte lente-uitjes of wat zeewier.
  • Eten met stokjes, een vork of gewoon nog lekkerder oplepelen met tortilla-chips!

Superlekker en super makkelijk! Heerlijk eten dus én de kinderen waren het daar volmondig mee eens.

8 reacties

  1. hier indertijd zelfde systeem toegepast bij tortilla’s: elk een lege tortilla op het bord en die mag je vullen met dat waar je zin in hebt maar er moeten minstens 3 soorten groentjes in zitten… is hier nog steeds een hit bij onze puber 🙂

    1. Awel ja, wij doen dat eigenlijk ook al zo met tortilla’s, dus eigenlijk kan je ze gewoon alles laten eten als er maar veel potjes op tafel staan, dringend dus eens op alles gaan toepassen 😉

  2. Mmmm, lekkerrrr (en ik zit hier weer met honger en goesting :-))
    Hier is een pokébowl ook altijd een succes. Ik maak hem met rauwe zalm, edamameboontjes (niet altijd te verkrijgen bij ons in de Delhaize, ik heb precies altijd de laatste zak vast), sushirijst, avocado en radijsjes die kort marineren in azijn en suiker. Door de zalm en de avocado draai ik een sausje van mayonnaise, sriracha en sojasaus. Een beetje dressing met sesamolie om het af te werken. Alleen al door er over te schrijven krijg ik er weeral zin in!

    1. Haha! Het is gewoon ook zo ontzettend lekker he, én dikke merci voor de sausjestips, die ga ik volgende keer eens proberen, want ik miste nog een soortement van dressing!

  3. Mmm nu heb ik zin in sushibowl. Ik volg het recept van De groene meisjes (http://www.degroenemeisjes.nl/recept-vegan-sushibowl/), waarbij je eerst de rijst aanmaakt met rijstazijn, en (naar smaak in je kom) een dressing toevoegt van wasabi, sojasaus, suiker en rijstazijn. Wij doen er ook rauwe zalm bij maar dan is het natuurlijk niet meer vegan 😉

    Leuk om er noedels bij te serveren, onze kinderen vinden de aangemaakte rijst namelijk Heel Vies.

    1. Dat aanmaken met rijstazijn doen we hier ook, alleja, we hebben gewoon de instructies op de verpakking van de sushirijst gevolgd 😉 En merci voor de link, ik bekijk die dressing ook eens! (haha en die kinderen toch altijd he 😁 hier namen ze in elk geval ook heel gratig noedels af)

Altijd fijn om iets te horen!