Geen weekmenu maar wel veel broccoli

img_4423

Het is vakantie, en in die vakantie doen we niet aan weekmenuuten, dan laten we alles maar op z’n beloop, ook al omdat er in de vakantie sowieso etentjes zijn en daardoor overschotjes en dan is zo een weekje al snel gevuld is.

Vanavond is er alvast een halloweenetentje en daar kijk ik keihard naar uit, ik heb gisteren alvast muizenijs gedraaid en op het verdere menu staan mummies, hersenen, skeletten, bloed en andere smerigheden. Love it. Ik breng achteraf nog verslag uit.

Morgenavond is het dan wafelenbak voor den eerste en in het weekend staat er nog een brunchke of twee op het programma (eentje die ik zelf voorzie en een andere waar ik mijn voetjes onder tafel mag schuiven: heb in beiden even veel zin).

Voor de rest van de week zullen het overschotjes zijn, een lekkere kom soep met brood (effe vasten na wat vettige dagen) of een receptje uit mijn arsenaal van broccolibereidingen, want in de diepvries – die nu wel kapot is – hier steken speciaal voor die menuloze dagen altijd broccoliroosjes en meestal altijd kalkoen. Zowaar een lifehack begot. Op de één of andere manier is broccoli gewoon altijd lekker (en gezond!) en in combinatie met kalkoen gewoon goed voor heel veel snelle gerechten die ik gaarne deel (ook al omdat Veerle er zo lief achter vroeg :)):

  • Pasta met kalkoen en broccoli: kook/stoom de broccoli, kook de pasta, snijd de kalkoen in reepjes, bak de kalkoen aan, voeg een beetje (sofa)room toe, kruid, voeg de broccoli en de pasta toe!
  • rijst met curry van kalkoen en broccoli: stoof een uitje, voeg de kalkoen(reepjes) en broccoli toe, kieper er een voldoende curry in (meestal doe ik gele curry, maar groene kan ook), voeg kokosmelk toe. Serveer met rijst en veel koriander.
  • Broccoli puree met gebakken kalkoen: stoom/kook broccoli en aardappelen (evenveel), bak de kalkoen, maak stoemp van de groenten!
  • Broccoliroosjes met kalkoen en aardappelen: stoom/kook aardappelen en broccoli, stoof een uitje met look, voeg broccoliroosjes toe, bak kalkoen.
  • Wok met broccoli, kalkoen en noedels: wok de kalkoen, broccoli, een uitje en wat look, voeg noedels en (veel) oestersaus toe

Maar natuurlijk kan er ook zonder kalkoen worden gewerkt:

  • Broccolitaart: stoom broccoli, rol bladerdeeg/kruimeldeeg (geen deeg? als ik echt veel zin en tijd heb maak ik hem zelf met bloem en boter) uit in een vorm, voeg de broccoli toe en overgiet met een eiermelkmengsel (3 eieren en 2-3 dl melk), kruid overdadig :), overstrooi met geraspte kaas en zet 30 minuten in een oven van 200 graden.
  • Omelet (want een tortilla is enkel van ui en aardappel, dixit de Spaanse vriendin) van broccoli, ui en aardappel: blancheer de broccoli en snijd de aardappel samen met de ui  heel fijn. Stoof de aardappel en ui in wat olijfolie tot ze zacht zijn aan, voeg de broccoli toe, verder stoven, kruid heel goed en overgiet met  3 losgeklopte eieren. Beter een kleine hoge pan gebruiken, dan een lage grote. De truk om een omelet goed om te draaien is met een bord dat past in de pan en dan heel snel te zijn 🙂
  • Macaroni met kaas en broccoli: stoom/kook broccoli, kook macaroni, maak kaassaus, voeg broccoli, kaassaus en paste samen, zet eventueel onder grill! Extra pit in de kaassaus krijg je door andere kazen toe te voegen, tegenwoordig kieper ik hier altijd parmezaan mee in de kaassaus.

 

Altijd fijn om iets te horen!