Homemade pizza

Zeker tien jaar geleden hoorde ik een collega zeggen: “oh nee, nee, je moet je pizzadeeg ook zelf maken, dat doen wij toch altijd” toen ik zei dat we dat vers kochten in de winkel en dat ik dat verstond onder zelf pizza maken. Ik vond dat toen een beetje blasé en begreep echt niet goed wat het grote verschil kon zijn, tot ik het een keer zelf deed.
Ik haalde mijn recept uit ‘Mijn little Italy’ en paste het ondertussen aan: halvering van de suiker (meestal laat ik deze zelfs gewoon weg) en het zout.

DSCF4431

Nodig

 • 500 gr bloem (dikke deegbodem: gebruik gewone bloem voor bijvoorbeeld wit brood, dunne deegbodem : gebruik bloem type 00)
 • zakje gist
 • 1/2 el suiker
 • 1,5 tl zout
 • 3 el olijfolie
 • 250-300 ml water

In den beginne was dat iets voor een weekenddag met véél tijd, toen de broodmachine echter zijn intrede deed, iets voor alledag én het liefst voor een luie vrijdagavond, want eigenlijk is het heerlijk comfortfood zonder grote inspanningen: je gooit alle ingrediënten in de broodmachine en je hebt erna 45 minuten de tijd om te genieten van een zacht warm plekje in de zetel. Van zodra het piepsignaal aangeeft dat het deeg klaar is, heb je drie opties:

 1. Geef de opdracht aan de kinderen om het deeg eruit te halen en geef instructies vanuit je warme plek
 2. Geef de opdracht aan de wederhelft om hetzelfde te doen, maar die heeft geen instructies meer nodig
 3. Krabbel recht, vloek een paar keer tot je het deeg in handen hebt, want deeg in je handen, bloem strooien, deeg uitrollen, het heeft gewoon iets heel authentieks: gezellig samen het weekend perfect starten.

DSCF4453

Ofwel maak je nu kleinere ronde pizza’s (3-4 van dit deeg) ofwel rol je het gewoon in z’n geheel uit op een grote bakplaat (vergeet vooral geen bakpapier). Blijven rollen is de boodschap om het zo groot mogelijk te krijgen. Giet er een beetje olijfolie over én bestrijk met tomatenpuree. Roep de kinderen erbij en laat ze het beleggen. Wij zijn ondertussen fan van het ‘less is more’-principe dus houden onze versies altijd redelijk simpel:

 • Gewone margherita
 • Champignons (met of zonder ham)
 • Tonijn en ui
 • Ham
 • Paprika, olijven, tomaten

En niet vergeten rijkelijk te bestrooien met kaas (die mozzarella van den abattoir was werkelijk geweldig lekker) en kruiden!

DSCF4455

DSCF4462

DSCF4465

Zo’n 15 minuten bakken op 250°C, ondertussen terugkeren naar je warme plek, alvast een glas wijn uitschenken en stilaan genieten van de geur die in huis komt te hangen.

DSCF4468

Smakelijk!

4 reacties

 1. Oh, is dat echt zo makkelijk? Ik heb ook een broodmachine (met 28 keuzes!) maar gebruik er eigenlijk nog steeds maar 2 daarvan .. (Brood en ‘brood snel’) Tijd om dat eens te proberen!

  1. Ja echt, dat is zo gemakkelijk! Kijk maar eens op nummertje 20 op het machien, het is een wilde gok (maar ik heb ook 28 keuzes ;)) daar zou misschien wel eens pizza kunnen staan!

Altijd fijn om iets te horen!