Mix & match muffins

Elke zomer ontwikkel ik een nieuwe kookgoesting, de kinderen en ik zijn dan thuis en terwijl zij wat rondhangen in huis, kruip ik in de keuken. Het is steevast het moment waarop ik een kookkriebel voel en probeer om op één basis zoveel mogelijk variaties te maken. Vorige zomers passeerden al confituur, ijs, limonade of één bepaalde exotische keuken zoals bijvoorbeeld Indisch of Thais. Niet alles lukt perfect en smaakt verrukkelijk, maar al doende leert men en zo zal ik ondertussen altijd gemixte bosbessen zeven, nooit geen kiwi’s meer mixen (zo bitter! Juk) , weet ik dat afgekookte lavendel eerder bruin ziet dan het paars dat ik voor ogen had, laat ik vissaus liever staan en weiger ik nog rode pepers te gebruiken sinds die ene keer dat ik in mijn oog wreef nadat ik er net eentje had gesneden, laat ons zeggen dat dat geen goed idee was.
Nu we bij ons Paula zitten en we in het bos bramen gingen zoeken, had ik ineens een enorme goesting om muffins te bakken en sindsdien staat hier elke dag een nieuwe lading in de oven (hartje voor de nieuwe keuken) en vertrek ik steevast van hetzelfde basisrecept.


Goed voor 20 muffins

 • 300 gr zelfrijzend bakmeel
 • 100 gr suiker
 • 100 gr gesmolten boter
 • 2,5 dl melk
 • 2 eieren

img_8835

img_8836

Simpel zei ik toch?

 • Meng de natte ingrediënten
 • Meng de droge
 • Giet de natte bij de droge en klop vluchtig met een vork door
 • Verwarm de oven voor op 200 graden, verdeel over de vormpjes in een muffinplaat en bak zo’n 20 minuten!


Dit is het basisrecept, en dan volgt nu het echte fun gedeelte: je kan bij dit mengsel nl tot 200 gr aan andere ingrediënten toevoegen: chocolade, stukjes fruit, noten enz… waardoor je dus een arsenaal aan verschillende lekkere muffins kan bakken.
Wij maakten al (meestal maak ik maar de helft want dagelijks 20 muffins wegsteken is wat te veel van het goede ;)) :

 • Appel-braambes: een appel in stukjes aangevuld met braambessen uit het bos
 • Peer-chocolade: een peer in stukjes en geraspte chocolade
 • Banaan-limoen: banaan pletten en een limoen uitpersen (als je teveel sap hebt, doe je best een beetje minder melk)
 • Appel-peer-vanille: appel en peer in stukjes en vanille toevoegen
 • Chocolade: cacao en geraspte chocolade


Als je de suiker halveert of gewoon helemaal weglaat, kan je je ook wagen aan hartige muffins, zoals bijvoorbeeld tomatenblokjes (zonder pitjes), geraspte kaas en Italiaanse kruiden wat vooral de wederhelft nog wel ok vond, maar zoals je ziet zijn de mogelijkheden legio! Inspiratie vind ik in de koelkast of in boeken als de smaakbijbel of smaakvrienden of online via foodpairing.com (je kan een gratis account aanmaken, hele grote aanrader!)

FYI alleen de eerste keer wouden de kinderen graag mee koken, erna ben ik de enige die mixt en zij degenen die eten, maar dit is wel een receptje dat de kinderen perfect alleen kunnen uitvoeren en zelf kokje kunnen spelen door ze hun eigen variatie te laten maken!

10 reacties

 1. Super! Wij zijn ook fan van muffins. Jouw recept lijkt heel erg op mijn basis-recept, alleen gebruik ik zelfrijzend volkorenmeel (wholemeal flour). De suiker wordt hier ook soms vervangen door honing, voor de liefhebbers. Dit is een van mijn weekend-baksels. Overschot gaat steevast de diepvriezer in om tijdens de week mee naar school te nemen. Populair hier: banaan en chocoladestukjes, appel-wortel-rozijnen, bessen en witte chocolade, kiwi en ananas, … De combinaties zijn inderdaad eindeloos.

  1. Oh merci voor alle tips! De honing ga ik ook eens proberen in combinatie met een ander meel en kiwi en ananas lijkt me een spannende combinatie 😉

  1. Ohja zulke heb ik ook al eens gemaakt maar nog nooit verder geraakt dan ei en spek 😉 misschien ook maar eens terug oprakelen! Merci voor de tip!

Altijd fijn om iets te horen!