Online bezigheden voor offline rust

DSCF9117

Ik heb het al eerder gezegd dat ik fan ben van de online cursussen van Hade van The Artist’s Way online én als ik fan van iets ben, dan kan ik me maar moeilijk intomen én heeft iedereen rondom mij dat (tot in den treure toe) geweten, want ik deed mijn zus een cursus cadeau waar ze weliswaar nog niet aan begonnen is (dus hiermee ineens een schop onder haar kont 😉), gaf de info al ettelijke keren door én schrijf er nu nog eens over op mijn blogje (geen steekpenningen of whatever) maar gewoon omdat goede dingen moeten gedeeld worden!

Nochtans ben ik niet de vrouw van de online cursussen, ik vind ze namelijk vaak te duur of gewoon niet goed genoeg. Als ik zelf evenveel info bij mekaar kan vinden door te googelen dan voel ik me al snel bekocht én als onderwijsmens ben ik daar gewoon ook supergevoelig voor. Een online cursus moet meer zijn dan de info gewoon op het scherm lezen want als het dat is, koop ik nog altijd liever een boek waarin ik kan markeren en schrijven.

Mijn enthousiasme begon met de coronacursus die best diep ging en me serieus deed nadenken, ik schreef me daarna in voor de morning pages omdat ik dat al zo vaak online had zien passeren bij anderen en dacht dat het wel fijn kon zijn én vond vandaag het mooie & fijne pakketje van de zomergedachten in mijn brievenbus (in feite een offline gelukje bij die online cursus). Ik heb trouwens lang getwijfeld of ik toch niet voor de full option van het zomerboek zou gaan, maar bedacht me dat ik ondertussen sowieso al elke dag schrijf én teken én eigenlijk gewoon vooral nood heb aan reflectiemomenten.

Elke keer opnieuw als ik een nieuwe les start, ben ik verrast door de rake spreuken en de juiste vragen die me aan het denken zetten en waaruit je gewoon voelt dat er iemand achter zit die goed weet waar ze mee bezig is. Dit is gewoon niet het soort info dat je online bij elkaar schraapt of wat in één boek te vinden valt wat elke les opnieuw zo waardevol maakt.

Ik weet niet goed wat het juist bij me losmaakt, maar het brengt me gewoon rust, mijn hoofd is helderder, mijn gedachten vieren niet meer elke dag feest. Ik heb namelijk – sinds ik ermee begon – een soortement van planner (daar heeft geen enkel bullet-journal-handleiding-boek me vijf jaar geleden tot kunnen bekeren), ik schrijf elke dag het liefst met een tas koffie en een rustgevende playlist in mijn oren (niet alleen met de hand – ohja, ik kocht me een rollerpen met vullingen, heerlijk! – maar ook hier op de blog zit er duidelijk weer wat meer schwung), ik vond ergens de goesting om een tekendagboek bij te houden en teken nu sinds kort trouw elke dag, ik besefte ook ineens dat een dagelijkse wandeling me toch echt goed doet enz…

Ook al zijn het allemaal vaak me-time-momenten wat fijn is, toch is het niet echt iets alleen voor mij, want meer dan eens babbelen de man en ik over de dingen die ik neerschrijf of zitten de kinderen mee te tekenen aan de tafel als ik mijn dagboek bovenhaal én doen ze natuurlijk ook suggesties over wat erin moet komen.

Ik kan de cursussen dus alleen maar aanraden, echt, voor al wie nood heeft aan wat meer rust in zijn/haar hoofd, nood heeft aan reflectie, wat creatiever wil zijn of gewoon me-time wat zinvoller wil besteden dan het scrollen over je telefoon. Werkelijk waar, het zijn gewoon echt schone online bezigheden voor meer offline rust, iets dat in deze vreemde zomer alleen maar goed kan doen!

7 reacties

  1. Wel ja, ik had het ook helemaal niet verwacht dat het me zoveel zou doen, maar ik merkte ineens aan mezelf heel wat kleine veranderingen. Dat we dezer dagen trager leven, zal zeker geholpen hebben maar door die vele reflecties kan ik gewoon veel beter afstand van de dingen nemen en krijg/neem ik meer tijd voor de dingen die ik echt wel wil doen of ga ik er actief naar op zoek!

 1. Haha heerlijk zuster! Ik wou net reageren.. finally eindelijk terug wat meer blog-posts. Daar word ik blij van! Met die schop onder mijn kont, kan ik gerust leven want gelijk heb je! Met een “ikzik u gaarne” zal ik er niet met wegkomen zeker? 😉😂 Lofjoe zenne. En blijft verder bloggen aub! Thx 😍😘

 2. helemaal mee eens hier ! ik begon met ’tem je innerlijke criticus-ochtendclub’, daarna de morning pages, en nu het zomergedachten-boekje, ons traject loopt zomaar redelijk parallel precies 🙂
  leuk dat je erover schrijft. schrijven doet zo deugd….
  deed jij de mp’s op je ééntje ?

  o ja, een heel blij gezicht bij de ‘grokking algorithms’ (ik heb heel lang op de levering moeten wachten). hij zei, aha, dat is zoiets dat mij heel erg interesseert maar waar we op school niets over leren. en ook dat hij mss bij zijn eindwerk ook een stukje zou programmeren, in the end …
  merci voor je tip !

  1. Jaja ik doe die mp’s op mijn eentje en wou zelfs ook zo die innerlijke criticus doen maar ik ken mezelf en weet dat ik het altijd moeilijk heb om steevast op het juiste moment klaar te zitten of tegen de deadlines aan te werken 😁 maar ik heb wel altijd een leidraad nodig om de zaken vol te houden en dat werkt dus perfect nu!
   Oh top zeg van de grokking algorithms! Jammer he van de scholen… een van mijn grote onderwijsfrustraties, maar ach… zo blij dat het wel een schot in de roos was en heel blij dat ik het dus deelde zo worden zelfs die dingen toch nog wat verspreid 💪

Altijd fijn om iets te horen!