Weekmenu #11 wat is dat toch met stoofvlees (26/40)

DSCF4948-2

Vorige week stond er stoofvlees op het menu, zo echt op de goeie manier gemaakt met aanbraden van het vlees, stoven van een uitje, vlees daarbij, goed kruiden met tijm & vooral een blaadje laurier, overgieten met bruin bier en met boterham & mosterd een tijdje laten sudderen. Stoofvlees, net als vol-au-vent, is één van die dingen die ik altijd op grootmoeders wijze maak én die recepten doorstaan nu eenmaal de tand des tijds met verve. Misschien word ik wel oud, maar er is me echter de laatste jaren iets opgevallen aan dat stoofvlees, daar waar ik dat tien jaar geleden anderhalf uur moest laten opstaan, heb ik nu toch minstens een uur extra nodig én liefst vanal twee uur om terug hetzelfde draadjesvlees van weleer te krijgen. Ik weet dat de kooktijd afhangt van de kwaliteit van het vlees, maar zelfs bij het gekochte BIO-vlees was het nog van dat én als ik dan de schandalen van afgelopen week lees in de krant, denk ik er toch het mijne van, zeker nadat ik als proef op de som eens stoofvlees maakte met Ardeens vlees afgelopen weekend… misschien wordt het maar eens tijd voor ons om een koe te delen of naar de buurderij te trekken want ook al hoeven we niet elke dag een stukje vlees, het stukje dat er dan ligt kan maar best zo eerlijk mogelijk zijn, toch?

Ons weekmenu dan

 • Slaatje van witloof, appel, spek en rode biet
 • Pompoencannelloni volgens dit recept (V)
 • Nigella’s pasta met ballekes
 • Ravioli van paddenstoelen met spinazie (V)
 • Ovenschotel met zalm en rammenas

We doen van bloemkoolsoep in de hoop dat ze het hier thuis gaan appreciëren.

De bento steken we vol met olijven, komkommer, feta, tomaat, zoete paprika + iets zoets uit de (koel)kast of de oven (hoewel dat laatste al lang geleden is 😉)


02-40dagenbloggen

Ik doe mee met 40 dagen bloggen, meer info hier en alle deelnemers vind je hier! Hopla aan 26!

6 reacties

 1. Had een tijd geleden hetzelfde voor met stoofvlees. Nu heb ik het al enkele keren gemaakt met varkenswangetjes en oef, daar is het stoofvlees, klaar in 1.5u en met een nachtje rust, terug. Hier wel altijd vlees van een goede slagerij en niet van de supermarkt of zo.

  1. Awel dat moet ik ook gaan doen, niet meer uit de supermarkt, zelfs niet met BIO-label! Maar merci voor de tip met de varkenswangen, doe je dat dan op net dezelfde manier?

   1. Ja hoor, exact dezelfde manier. Eerst alles apart aanbraden, bier ook opwarmen en 1,5u op rustig vuurtje laten pruttelen. Veel succes !

 2. Varkenswangetjes zijn beste vlees om te gebruiken (laat ik mij toch vertellen door zij die dat vaak maken) 🙂

Altijd fijn om iets te horen!