Boeiend Berlijn

afbeelding-665

dscf2243  dscf1792 dscf2170

afbeelding-041

afbeelding-595

dscf1989

dscf1917

dscf2108
dscf1872  dscf1867

dscf1526  dscf1317

dscf1377  dscf1355

dscf1248  dscf0483csm_1_stadtbad_mitte_1840x860_e760f2b9f8

dscf0944

dsc_6064

dsc_6348  dsc_6041dsc_5880

dscf0784  dscf0708dscf0836

dscf0682  dscf0640 dscf0652

dsc_6499

Donderdagen zijn voor terugblikken en vandaag pik ik Berlijn eruit. Ik denk het zo één van die steden is die onder je huid kruipen, een stad met een hoek af, waar je in elke wijk wel zoveel leuke plekjes vindt dat elk bezoek weer een heel nieuw licht op de stad werpt. Het is in elk geval één van onze favoriete steden en zonder zwanzen, we hebben al geregeld eens opgezocht of dat doenbaar zou zijn, daar gaan wonen. Gelukkig heeft onze thuisstad (bijna) net zoveel te bieden.

Ik deed Berlijn jaren geleden als eens wederhelft- en kinderloos met de zus, erna gingen we er als jong gezin met een anderhalf jaar oude Tuur op trot en afgelopen Paasvakantie gingen we nog eens in onze voltallige bezetting. In Berlijn woont ook een lieve uitgeweken vriendin en het is altijd fijn om haar sowieso dan ook eens een bezoekje te brengen.

De allereerste keer logeerden we op hotel, de tweede keer kwamen we in een zonnig en licht appartement knal in te midden van de Mitte terecht en de laatste keer vielen we met ons gat in de boter via AirBnb (mmm, ik merk dat hij nu enkel nog maar één kamer deelt): inspirerend check, licht en luchtig check, groot genoeg voor zes check, sauna (!) die we niet gebruikten – waaah – check, films op de muur check, turnrek in de kinderkamer check, een trampoline in de living check, toffe host check enz… dat het ook nog eens lag in de aangename wijk Charlottenburg op nog geen 10 minuutjes wandelen van een metrostation maakten er goeie roomboter van.

Berlijn is gewoon de max en ergens in de stad ligt een stukje van ons hart. Natuurlijk moet je de echte hotspots doen en de Mitte platwalsen om de Museuminsel, de Berliner Dom, Unter den Linden, het Holocaustmonument, de Gendarmenmarkt, de Brandenburger Thor, Alexanderplatz, de Reichstag, Checkpoint Charlie enz… allemaal te bewonderen. Wij hadden het idee opgevat om de afgelopen keer fietsen te huren en er één lange toeristische fietstocht van te maken, maar dat te late Einstein-moment (voorbereiding is alles, wanneer gaan we dat toch leren?!? :)) en te weinig kinderen die hoofd-wolk-loos veilig de straten kunnen befietsen (geen bakfiets of fietskar te huur) strooiden roet in het eten. Ach, al bij al liggen die hotspots niet zo ver van mekaar en kom je met een Berlin Welcome card (zone AB) voor enkele dagen (per volwassene reizen er drie kinderen tot 14 jaar mee!) echt ook overal.

Maar Berlijn is ook nog pak meer dan de Mitte, er zijn nog zoveel fantastische wijken en buurten die gewoon schreeuwen om wat aandacht en daar gaan wij maar al te graag gretig op in, wat ons zal bijblijven van de afgelopen tripjes:

 • Markten! Ze laten altijd een stukje ziel van de stad zien, overdekte markten vol met inspirerende en fotogenieke waren, of rommelmarkten met teveel geinige goodies die je toch niet nodig hebt , of gewone markten ergens midden op straat waar overenthousiaste kramers hun spijzen aan de man proberen te brengen. Love it. Altijd en overal. We deden er al een aantal, maar hier vind je ze allemaal en vonden deze echt de moeite: de nieuwe hippe overdekte Markthalle Neun in Kreuzberg is gewoon geweldig, de antiekmarkt aan Strasse des 17 juni (waar we 3.8 km voor afliepen aangezien het aan de andere kant lag, niet aan Branderburger Thor maar aan de Trödelmarkt!) en de markt in Neukölln naast de Spree met straatartiesten
 • Stukjes van de muur bekijken, overal in Berlijn. Sinds Jan in ons leven kwam, exact 20 jaar na de val van de muur en ik in de bevallingkamer de hele ceremonie van naaldje tot draadje tien keer na mekaar mocht bestuderen ter afleiding, heeft die muur toch wel een speciale betekenis gekregen. Als je voor de markthalle neun toch in Kreuzberg bent dan kan je evengoed de East Side gallery een bezoekje brengen, het langste resterende stuk muur.
 • Rondwandelen in Kreuzberg, genieten van de vele streetart en verder doorlopen naar het Baumhaus an der mauer en met een beetje geluk duikel je daar – zoals wij – op de eigenaar en kan je eens een kijkje binnen nemen. Beetje surrealistisch, niet alleen omdat we geen Turks spreken.
 • Vliegeren, picknicken, BBQ’n (in de zomer) op Tempelhof. Zot dat wij tien jaar geleden nog op dit vliegveld aankwamen om de eerste keer Berlijn een bezoekje te brengen. Wij kochten onze mooie vlieger in een leuk winkeltje waar onzen Bob dacht dat hij nog een pamper aan had en ik de hond des huizes verdacht van vuile ruften. Met de onderbroek is het nooit meer goed gekomen, dus naast een stukje hart, is er in Berlijn nog ergens een stukje stof blijven liggen.
 • Rondwandelen in Neukölln, als je al toch de moeite doet om naar Tempelhof te wandelen is dat mooi meegenomen en koffie en lekker gebak halen, als de echten, in één van de vele vele leuke koffiebars!
 • Zwemmen in één van de prachtige stadtbaden die Berlijn rijk is. Elke dag proberen we op een citytrip echt iets te doen waarvan we sowieso weten dat de kinderen dat briljant gaan vinden, waterratten als ze zijn waren ze dus heel blij dat moeder en vader wel eens de prachtige Berlijnse zwembaden van binnen wouden bekijken. Twee vliegen in één klap: kinderen in extase door het zwemmen en wij in ongeveer dezelfde toestand door de fantastische architectuur. Het stadtbad in Neukölln is fantastisch mooi en heel kindvriendelijk, het stadtbad in de Mitte is verbluffend maar erg koud en bedoeld voor baantjestrekkers, wat wij niet echt zijn, dus na een dik half uur hadden we het al bibberend wel gezien. Wel opletten: mannen en vrouwen kleden zich apart om, heel leuk en rustig voor mij met alleen de dochter (gnagna), maar heel erg uit mijn comfortzone toen bleek dat het één grote gemeenschappelijke omkleedruimte was en er echt niemand opkijkt van wat bloot meer of minder dat al begint tijdens het douchen met het uitsjouwen van de badpakken. Flauw van mij, I know, maar ik was heel blij dat ik toch één van de aparte kotjes kon bemachtigen, om dan achteraf een beetje boos te zijn op mezelf. We zijn toch allemaal vrouwen? Wat maakt dat nu in godsnaam uit? Wat een voorbeeld voor de dochter! Volgende keer beter, beloof ik, denk ik, hoop ik.
 • Een zoo doen in een stad: wij zijn zwaar fan. Alsook van de Zoologioscher garten. De stilte van de zoo, een wereld apart, dierengeluiden, met buiten de muren hoge torens en het leven dat tien toeren sneller draait… Het heeft gewoon iets, iets absoluut retro ook, wat de zoo nog fijner maakte. Het aquarium waar je voor bij betaalt is ook echt de moeite. Een familieticket is slechts 39 euro.
 • Jezelf en je gezelschap in een Photoautomat proppen, lachen en bedenken dat je werkelijk nooit allemaal op een vierkantje past. Je kan ze opzoeken via de website, maar het leukst is om ze gewoon om op de wilden boef tegen te komen, ergens op een stoep, in een leuke wijk. Die paar minuten dat je moet wachten op het resultaat dat je effe moet beschermen tegen grijpgrage handen (natte fotoverf enal) zijn lang genoeg om de fotogenialiteit van zo’n kotje vast te leggen. Dit is gewoon pure fun voor twee euro het stuk.
 • Berlijn zit vol met leuke plekjes, echt eivol, zo ook Charlottenburg waar we logeerden, bij het uitlopen van de voordeur kwamen we op zoveel leuke buurtwinkels, lekkere eetgelegenheden (we dromen nog van deze Griek met zijn al even geweldige interieur) uit en gingen we oa lekker ontbijten in Villa Oppenheim, museum in prachtig gebouw aan een parkje! Op aanraden van onze vriendelijke host, brachten we ook een bezoekje aan de kinderboerderij die ooit werd opgericht als burgerinitiatief. Geweldig. Een oase van rust, verbonden tuinen, verstopt tussen de hoge appartementsgebouwen.Zulke adresjes zijn zo hard om te koesteren!
 • Wandelen, wandelen, wandelen door de straten van Berlijn, groen opsnuiven in Tiertgarten en stoppen in leuke cafe’s waar je ook nog eens lekker kan eten.
 • Uitkijken over Berlijn en als het kan tegen de schemeravond.
 • Shoppen of rondkijken in de KaDeWe en de kinderen (wel of net helemaal niet) loslaten op de speelgoedafdeling.
 • Spelen in de talrijke, echt talrijke speeltuinen. Je hoeft daar echt geen moeite voor te doen, je valt daar gewoon over, en hier vind je zelfs een lijstje van enkele hele leuke!
 • Geocachen, altijd en overal, aan de Alexanderplatz is er zelfs een hele leuke oppikker!
 • Genieten, puur genieten van de weelderigheid van de stad

Hartje, groot hartje voor Berlijn.

4 reacties

Altijd fijn om iets te horen!