Brighton, baby!

DSCF3412

We hebben een reislijstje, niet op papier maar in ons hoofd en in de boekenkast want hier zijn al meer reisgidsen in huis gekomen, dan reizen gemaakt, maar in elk geval een lijstje dus dat geregeld overlopen wordt als we een bestemming kiezen. Brighton stond daar al lang op, veel te lang, maar een geschikte locatie om te slapen (die geen stukken van mensen kost) stelde het telkenmale uit, tot we voor afgelopen kerstvakantie een kamertje voor ons zes vonden in het YHA Brighton, pal midden in het centrum, vlak aan de pier aan 200 pond (omgerekend 225 euro) voor 3 nachten. Ik moest daar niet lang over twijfelen en de wederhelft nog minder. Voor die prijs kregen we een 6-persoonskamer (3 stapelbedden) met badkamer, behoorlijk basic maar zeker ok, een gezellige plek om ’s avonds een boekje te lezen of een spelletje te spelen en een (Engels) ontbijt.

DSCF3653

DSCF3701

DSCF3703

We boekten niet veel later tickets voor de eurotunnel en waren enorm blij verrast hoe ongelofelijk vlot dat ging (de trein zelf is slechts 35 minuten!), daarna is het slechts nog een 150 km rijden tot je in Brighton bent.

Brighton is een kleine kleurrijke kuststad én heeft alles om je fotoalbum te pimpen, maar is veel meer dan dat, naast het feit dat de mensen er wat ons betreft ongelofelijk sympathiek zijn heeft het zo nog een aantal hoogtepunten (zie kaartje onderaan)

DSCF3426

DSCF3445

DSCF3497

DSCF3618

DSCF3647

DSCF3633

DSCF3638

000101_041527[18046]-001

DSCF3678

DSCF3774

DSCF3760

DSCF3742

DSCF3768

DSCF3604

DSCF3868

DSCF3792

 

DSCF3798

DSCF3881

DSCF3549

DSCF3843

DSCF3833

 • de pier, ja de zalige pier waar je tot diep in de zee kan op wandelen en die een hele kermis herbergt, spelautomaten, eettoestanden… een knap staaltje architectuur als je de zee ziet beuken maar geen enkele keer zeeziek wordt (vandaar dus dat we de trein en niet de boot namen om tot daar te geraken, Noorwegen in het achterhoofd ;))
 • het strand, voor lange wandelingen (wel met keien, maar ook met zeer veel schelpen, altijd een hit voor de kinders) tot aan de kleurrijke strandhuisjes of de ongelofelijk brede dijk waar speciale vuilbakken staan voor BBQ kolen! Gezellig aan het strand BBQ-en kan dus hier!
 • de oude (West)pier waarvan er nog een steeds een restant moedig in de zee blijft staan, prachtige setting bij zonsondergang, echt de moeite (laat je niet vangen door het uur, de zonsondergang is in de winter al om 16 uur!)
 • de krijtrotsen en kliffen, waar we tussen de hoge golven door renden en af en toe goed nat gemaakt werden, een wandeling (Undercliff Walk) van 5 km die zeer de moeite is, zelfs met het winderige weer dat wij hadden, maar die we daardoor wel na 2,5 km stopzetten (en gelukkig is er dus op de helft van de wandeling een ontsnappingsroute naar de bewoonde wereld). De wandeling begint vanaf Brighton Marina. Je kan naar de Marina wandelen vanuit Brighton (2 km) of de bus (nr 27) pakken tot daar.
 • rijden met een dubbeldekker toen we terugkwamen van de kliffen, de vriendelijke buschauffeur liet ons allemaal voor 5 pond (omgerekend 5,6 euro) meerijden tot Brighton centrum.
 • het Royal Pavilion, gebouwd door George III heeft wel wat weg van een exotisch sprookjeskasteel waarbij er gerust een fakir op zijn tapijt zou kunnen voorbijvliegen. Je kan binnen een bezoekje brengen, maar wij bleven buiten in het parkje en zagen een eekhoorn uit de hand van een voorbijganger eten, én nee we zaten echt niet in de Efteling.
 • de lanes waar je het ene verrukkelijke restaurantje na het andere vindt, Tripadvisor ging er in overdrive.
 • de North Lane die volsteekt met leuke ‘andere’ winkels, sowieso moet je Snoopers bezoeken, waarvan ik niet goed weet hoe ik het moet beschrijven maar groot was de wederhelft zijn ‘ziejewel’-moment toen hij zijn kringloopgeluk van 1 euro (rancor uit Star Wars) daar zag staan voor 50 pond (omgerekend 56 euro)! Zeker ook een bezoekje waard is de photobooth winkel waar we onszelf in een automaat propten. Er zijn daar ook super veel leuke props en bordjes die je kan gebruiken, maar wij gingen gewoon zo wegens al spannend genoeg (letterlijk en figuurlijk ;))
 • een bezoekje aan een oldskool barber, de wederhelft zijn haar moest eraan geloven maar kreeg er een vette edgy look voor in de plaats.
 • het eten, ja, het eten, we aten ons een indigestie aan Engels ontbijt, aan cream tea (thee met scones, maar we vulden aan met taart, toast, chocomelk…), aan heerlijke vis, aan chocolade in de Choccywoccydoodah (zot wat die maken met chocolade, gewoon al eens in de etalage kijken is al de moeite!), aan ijs, aan cakejes, aan buritto’s en margarita’s (waanzinnig lekker)… ik denk niet dat we ooit al zoveel op zo een korte tijd hebben gegeten en geproefd. Ook een leuk weetje is dat zowat alle restaurants échte kindermenu’s aanbieden, geen friet met frikandel maar serieuze kindermenu’s met hoofdgerecht, dessert en drinken in een plastieken beker. Je zou haast denken in Scandinavië te zitten, zeker als ze (werkelijk elke keer!) met kleurplaten en potloden komen aandraven. We wouden onze trip op vrijdag afsluiten met het bekende streetdiner (wekelijkse foodtruckmarkt) maar nét die vrijdag namen ze allemaal vakantie én voor onze maag was dat misschien maar best ook 😉 maar volgens mij dus ook zeker een leuke aanrader als je er bent op een vrijdag!

Yep, Brighton is echt de moeite waard én geeft ons enorm veel goesting om vaker het kanaal over te steken. Het links rijden (dat ik fyi volledig aan de wederhelft overliet) viel blijkbaar geweldig goed mee én buiten het feit dat ik in het begin elke keer dacht geramd te worden door een tegenligger, kan ik dat compleet beamen.

Tip voor als je ook met de auto gaat: wij parkeerden onze auto op aanraden van het hostel op de grote gratis parking aan de Marina, ook al zeggen de borden dat je er maximaal 4 uur gebruik van mag maken, er heerst een gedoogbeleid én dat konden we zelf 4 dagen later ondervinden door geen boete of wielklem te vinden. Parkeren in Brighton zelf is zo goed als altijd ondergronds en peperduur, reken minstens 25 pond voor 24 uur maw die tip kwam enorm goed van pas en ik vermoed niet alleen voor ons 😉

6 reacties

  1. Ja, echte echte kindermenu’s, meestal een kleinere en kindvriendelijkere variant van wat ze anders serveren, soms zelfs met een voorgerechtje van wat rauwe groentjes.

 1. Wij waren er 2 weken geleden en vonden het zo’n tegenvaller: vies, vuil (ook The Lanes), veel clochards, verwaarloosd en wat een triestige bedoening op die pier en op de dijk: één groot lunapark, bouwwerf en fish&chips. We vonden er helemaal niks charmants aan, helaas. We verwachtten nochtans iets aan te treffen in de zin van wat jij beschrijft. Nu, het weer zal er ook wel voor iets tussen gezeten hebben, het was een grauwe dag, en misschien waren de verwachtingen gewoon te hoog gespannen. En iedereen beleeft alles natuurlijk anders. Enfin, pech gehad. Maar voor de rest vonden wij Sussex en Kent wel een topper!

  1. Oh das jammer, want voor ons was dat echt wel een voltreffer, dus kan me wel inbeelden dat dat toch echt teleurstellend was dan. Wel tof van Sussex & Kent dan, onthou ik alvast voor de toekomst!

Altijd fijn om iets te horen!