Het zit in de puree, heel mijn weekmenu. Het lukt niet om het weekmenu te volgen deze week, enerzijds omdat we nog twee keer ‘onverwacht’ (lees beslist na ophalen van Collect&go, ja zelfs met vier kinderen kan je soms ‘impulsief’ zijn :)) uit gingen eten en anderzijds omdat ik gewoon comfortfood wou. Het is koud weer, het is donker buiten, binnen wil ik het warm hebben en de warmte die ik zoek vind ik wel in de yogalates (man, wat is dat hard af en toe) maar zit erna gewoon echt niet in granen of in rijst, maar in puree. Het is bijna onnozel te noemen dat ik net altijd op zulke momenten grijp naar patatjes. Nee, dat is ook niet helemaal waar, tegen de zomer als de nieuwe er zijn, dan grijp ik er ook naar, veelvuldig!
We aten na de pompoencanneloni die zalig was, alleen maar pureetjes: gewone, spinazie maar ook aardpeer, en heil aan die aardpeer. Wat is die aardpeer toch lekker en wat gebruik ik die veel te weinig!
Vandaag aten we ideaal makkelijk lekker deftig comfortfood en ook al is het niet vegetarisch, toch wil ik het delen, want het is van dat eten dat weinig moeite kost met een maximaal resultaat en ik denk daarbij aan rode wijn, vrienden en winteretentjes rond onze lange tafel.
Ik keek daarstraks in de koelkast en besloot dat aardpeerpuree, varkensgebraad met oesterzwammen echt niet slecht kon zijn!
Nodig
- Aardpeer & aardappelen: zelfde hoeveelheid
- een varkensgebraadje
- oesterzwammen of gewone champignons
- 2 teentjes look (gesnipperd)
- kruiden: pezo, tijm
- een eitje, melk en en room
Hoe te maken
- Schil de aardpeer en aardappel.
- Braad het varkensgebraad aan in een pan zonder anti-aanbaklaag, je wilt namelijk een kleurtje. Plaats het gebraad in een ovenschotel en plaats het in een oven van 180°C zo’n 30 tot 35 minuten verder garen.
- Stoom (30 minuten op 100°C) of kook de aardpeer en aardappel (in blokjes)
- Snijd de oesterzwammen in reepjes
- Neem alvast een glas rode wijn en rust een 15 tal minuten
- Zet de pan met aanbaksels terug op het vuur en voeg er een beetje vetstof en gesnipperde look aan toe, laat even stoven, voeg de oesterzwammen to, kruid (ook met tijm) en laat ze garen.
- Maak puree van de aardappel en aardpeer. Ik heb ooit in Delicious gelezen dat je melk en boter voor je puree moet opwarmen en sindsdien doe ik dat altijd en moet ik ook eerlijk toegeven dat de pureepot af en toe wordt uitgelikt.
- Je kan de pan met de oesterzwammen ‘blussen’ met wat (light)room of gewoon zo laten, want look en paddestoelen zijn nu eenmaal een perfecte match voor een varkensgebraadje.
Allé het is vrijdag, Trump is president en ik zit aan de wijn. Laat het weekend beginnen!
Ook lekker met aardpeer :
Aardperen koken … afgieten en laten drogen op het vuur … grof stampen met aardappelstamper
Ondertussen heb je ook volle room laten inkoken voor ons beiden toch bijna een klein flesje … dan ingekookte room toevoegen aan de aardperen … lekker met vis met daarbij nog gebakken champignons of kokkeltjes en een postelein of peterseliecoulis …
Oh dat kan niet slecht zijn! Merci 😘