Homemade donuts

dscf0329

dscf6054

dscf6048

Met vandaag weer een brunch op het programma wil ik graag het geweldige recept delen dat ik sinds vorig jaar bij zowat elke brunch maak, gewoon omdat het lekker is en verbazingwekkend gemakkelijk, iets wat ik absoluut niet had verwacht in den beginne.
Het donutrecept komt uit het ontbijtboek van Yvestown en is het boek alleen al voor dat recept waard, te merken aan de vetplekken op die pagina. Donuts waren zoiets (net zoals nog steeds Berlijnse bollen, spekken en een gevulde kalkoen) dat op mijn kook-bucket-list stonden. Hoe graag ik ook kook, ik begin zomaar niet aan alles en er moet ook meestal een reden zijn. Als ik een recept doorneem en ik kan er op dat moment mijn gedachten al niet bijhouden dan weet ik dat ik het ga laten liggen, net zoals met te veel ingrediënten waar ik voor moet omrijden. Ik ben op dat gebied best wel een beetje lui. Ik kan uren in de keuken staan, maar dan moet het resultaat ook navenant zijn en niet één of andere gelei van één of andere afgetrokken groente, voor zulke dingen ga ik liever uit eten 🙂 Maar donuts dus. Ik las het recept en overpeinsde ‘mmmm lijkt me wel doenbaar’, ik begon aan het recept en dacht ‘huh, dit is makkelijk’ en ik at het resultaat en wist ‘dit is een absolute blijver’.

Wat heb je nodig (voor 24 donuts)? 7 gr droge gist (dus gewoon een zakje gist, dat is al handig :)), 250 ml lauwwarm water, 60 gr gesmolten ongezouten boter, 500 gr bloem (ik gebruik gewone patisserie bloem), 1 ei, 70 gr witte basterdsuiker (ik vond de mijne in de Albert Heyn), ½ tl zout en zonnebloemolie voor het frituren.

Hoe te maken? Los de gist op in het water en laat 5 minuutjes staan. Daarna gooi ik alles samen en meng het met de keukenrobot tot een glad deeg. Bol het op en laat rijzen. Rol het na twee uur uit tot een 1,5 cm dikke lap deeg. Dan neem je een glas en start je met het uitsteken van de donuts. De middelste rondjes doe ik met mijn allerkleinste koek-uitsteekvormpje, maar kan je met eender welk smal rond ding doen. Als alle deeg is uitgestoken laat je het weer twee uur rusten.
Verhit de olie in een lage stevig pan (dit vind ik altijd wel een beetje eng geef ik toe en de kinderen moeten dan op een veilige afstand blijven). Wil je weten of de olie klaar is? Voeg dan een klein stukje brood toe, als dat begint te sissen, dan is het heet genoeg. Voeg maximaal twee donuts per keer toe en draai ze om van zodra ze lichtbruin aan de randjes worden. Pas op, het kan best snel gaan! Haal de lichtbruine donuts met een tang eruit en leg ze te drogen op keukenrol.

En versieren? Dat is een kindertaakje hier in huis. Ik gebruik geen suikerglazuur maar smelt witte, melk- en donkere chocolade, laat Mies erop los, geef haar nog een paar flesjes met sprinkels en klaar is donut! Zeker eens proberen!

 

 

Altijd fijn om iets te horen!