Vliegenzwammen in Terhagen

We waren er al lang naar op zoek, naar dé vliegenzwam. Het is dan ook zo een typisch beeld in de herfst, een bladerdek waar een schone rode paddenstoel met witte stippen komt piepen. Wist ik in het begin van onze queeste veel dat hij zich niet zo makkelijk liet vinden. We wisten ondertussen wel dat we onder berken moesten kijken, maar tot nu toe geen enkele berk die een school aan Amanita muscaria’s herbergde. Tot nu dus! Inderdaad want we hebben hem gevonden, meermaals en in grote getalen…

dscf7604

dscf7856 dscf7736dscf7648

dscf7661 dscf7675dscf7821dscf7870

dscf7670

Toen we op de boekenbeurs waren, en Natuurpunt zagen staan maakten we ons zonder veel gedoe lid, we waren dat al langer van plan dus dat kwam mooi uit. Ik had me echter voorgenomen dat ik bij lidmaatschap zou vragen waar ik ergens vliegenzwammen kon spotten. Ik bedacht me dat als zij het niet weten waar ik hallerbosgewijs een bos vol rode paddenstoelen kon treffen, niemand het me kon vertellen.  Maar jawel hoor, een lieve dame op de stand wist perfect waar we moesten zijn: de kleiputten in Terhagen. Een dag later parkeerden we de auto aan de mooie toegangspoort (op het einde van de Kardinaal Cardijnstraat in Rumst -vlak tegen het ronde punt) en vertrokken op zoektocht. Je kan via knooppunten de kleiputten verkennen en handig is (daar kom je anders altijd te laat achter – zoals wij dus :)) dat je weet dat de toegangspoort aan knooppunt 161 ligt. Het eerste dat opviel waren de vele vele vele berken, ik wist dus meteen dat we goed zaten en het duurde dan ook niet lang vooraleer de eerste zwam al gillend gevonden werd en iedereen enthousiast op Pinnemuts begon te roepen. Hoe verder we het domein verkenden, hoe meer we er tegenkwamen, hele grote zelfs en ook op sommige plekken tientallen tezamen. Gewoon prachtig en veel meer dan ik ooit had durven hopen. Ik had dan ook nooit kunnen vermoeden dat de kinderen op het einde van onze ondertussen-niet-zo-uitdagende zoektocht zouden zeggen dat ze er nu toch echt wel genoeg gezien hadden 🙂
Onze queeste is dus bijzonder succesvol geëindigd, in een prachtig domein (zelfs zonder paddenstoelen de moeite), ik ben een tevreden nieuw Natuurpunt-lid en vanaf nu weten we ook weer waar we die prachtige vliegenzwam kunnen bewonderen. Missie en dag meer dan geslaagd, op één puntje na misschien… een dochter die wilt plassen als een zoon en te laat beseft dat dat niet lukt… Ach, zo blijft het leven spannend zeker?

 

3 reacties

  1. zo veel mooie plaatsen in ons land waar je met of zonder kinderen kan genieten van natuur dicht bij huis, dank zij NATUURPUNT en NATAGORA. Een pluspunt voor de natuur!

  2. Heel tof Elke!
    Knap dat je lid werd van Natuurpunt en met je gezin al meteen op stap ging in de natuurrijke oude kleiputten van Terhagen. Een knap verhaal en mooie foto’s ook in je blog.
    In onze mooie streek langs de Schelde, Rupel en Nete is nog meer mooie natuur te ontdekken. Vogels kijken kan aan het Noordelijk eiland, gemakkelijk bereikbaar met de veerboot in Schelle. Parkeren kan aan de parking Tolhuis (einde Tolhuisstraat). Het heen en weer tochtje met de veerboot is een leuk toemaatje voor de kinderen. Aan de parking Tolhuis start ook een wandeling door het Niels Broek.
    Wil je tijdens een wandeling natuur en erfgoed combineren, doe dan zeker eens de Klinkaertroute, met vertrek aan Natuur.huis de Paardenstal in Niel. In de wijk Noeveren stap je zo terug in het verleden, je hebt er heus geen teletijdmachine voor nodig.
    Het Suske en Wiskeverhaal de Hellegathonden, met teletijdmachine speelt zich hier af. Natuur ontdekken kan in de Walenhoek, misschien zie je daar ook wel wat vliegenzwammen.
    Groeten van Erik van Natuurpunt Rupelstreek.
    Een dikke proficiat ook aan Kris voor het mooie werk tijdens de Boekenbeurs.

Altijd fijn om iets te horen!