Weet je nog van mijn project moemoe, dat heeft (te) lang stil gelegen, zowel thuis met het uittesten van de recepten als er hier op de blog over schrijven. We maakten echter de afgelopen jaren nog wel een aantal dingen uit die kartonnen doos en één van die dingen waren de lekkere kaaskroketten die we vroeger zowat elk feest gepresenteerd kregen.
Gisteren kwam schildpad Mieke (haar vroegere schildpad) weer uit winterslaap en het leek me vandaag dus wel een goed moment om eindelijk nog eens één van haar recepten te bloggen.
Nodig
- 50 gr goeie boter
- 3 goeie scheppen bloem
- 200 gr geraspte/stukjes kaas (mag vanalles zijn, moemoe ging hiervoor naar de kaashandel om ‘overschotjes’ te halen)
- 20 cl melk
- 2 eieren
- paneermeel
Doen
- Smelt de boter op een zacht vuur en roer er de ‘drie goeie scheppen’ bloem door, goed mengen, je staat op het punt om eigenlijk gewoon een hele (hele) dikke kaassaus te maken
- Voeg er de melk aan toe en laat koken
- Voeg er nu stelselmatig de kaas aan toe en zorg dat die smelt, goed blijven roeren (op dit moment komen sterke armspieren echt van pas)
- Als alles gesmolten is (zonder brokjes) voeg je er als laatste 2 eidooiers door, de eiwitten hou je bij voor het paneren!
- Stort alles in een met plastiek beklede schaal en laat afkoelen en opstijven (dat mogen gerust enkele uren zijn)
- Als het kaasmengsel is opgesteven snijd je er grote kaaskroketten van of rol je er kleine bolletjes van, haal ze door het eiwit en wentel ze daarna in het paneermeel
- Tenslotte bak je ze in de frituur (of olie in een pot) op 170°C. Hoe kleiner de kroketjes, hoe sneller ze klaar zijn!
Smakelijk!
Oh, zalig. Echte kaaskroketjes! Mijn Mamylou maakte ook garnaalkroketjes, tijd om dat recept eens boven te halen want ik dacht altijd: ik heb geen friteuse dus ik kan ze niet maken, maar inderdaad: een pot met olie. Juist. Projectje it is.
Oh garnaalkroketjes, ook zo zalig! Heerlijke lekkernijen toch he! Veel plezier met het projectje!