Kinderen koken op oudjaar! (en geven mekaar heerlijke kadootjes)

menu

Het is nog steeds januari dus nog effe tijd om de typische berichten voor deze maand te posten, waarvan het eerste dateert van oudjaar, nl die van de kinderen die koken en sinds dit jaar elkaar kadootjes geven.

Eerst en vooral ons menu. We proberen de kinderen een beetje uit te dagen zodat we niet elk jaar mac&cheese moeten eten en we slaagden er dit jaar in om het nog eens te schrappen van het menu. Het is heus niet zo erg dat wel dat elk jaar zouden eten, maar als we de kinderen laten doen zouden ze dat zelfs als dessert maken én dat vinden we er maar een heel klein beetje over. Dit jaar hadden we een gevarieerd menu en bestond dat uit:

toast

hapjes

Gifgroene cocktails (alcoholvrije pisang en groene kidibul) zo een lekker ouderwetse aperitiefegel vol stokjes met kaasjes, tomaten, worstjes, komkommer, olijven…, wie kent dat niet van vroeger? En daarbij nog wat minipizza’s uitgedrukt uit een rol pizzadeeg met enkel wat tomatensaus en mozzarella!

kaas

Kaaskroketjes volgens het recept van de moemoe (deel ik nog!)

lasagne

Lasagne omdat onze Jan dat (naar mijn voorbeeld) echt wel heerlijk vindt en hij deed dat goed met verse lasagnevellen, homemade spaghetti- en kaassaus (ik doe naar het voorbeeld van mijn moeder geen bechamel daartussen maar kaassaus).

bob

Chocoladetruffels volgens het recept van de moemoe (deel ik ook nog!)

De kinderen maakten alles zelf (weliswaar met af en toe wat assistentie) én zoals dat gaat draaiden wij wel ruimschoots voor de opruim op, maar je kan niet alles hebben in het leven natuurlijk.

kopen

We introduceerden ook iets nieuws dit jaar, nl kadootjes kopen voor mekaar. We deden dat eigenlijk al een tijdje niet meer tot ik mijn zus hoorde vertellen hoe geweldig leuk het is als de kinderen daar echt mee deel van uitmaken, maw dat ze mee naampjes trekken en iets kopen voor mekaar. Ik besloot het ook eens te proberen dus staken we al onze namen in een potje en trokken er allemaal ééntje uit. De kinders konden hun getrokken naam wonderwel verborgen houden (iets dat me eerlijkheidshalve niet gerust stelt voor de puberjaren) waarop we iedereen in de dichtstbijzijnde Action los lieten met vijf euro. Op oudjaar zelf mocht iedereen zijn/haar kadootje geven én het was ontroerend mooi om te zien hoe goed ze mekaar kennen, hoeveel moeite ze voor mekaar en ook voor ons gedaan hadden en hoe oprecht blij ze waren. Schoon om zo een oud jaar echt af te sluiten!

7 reacties

  1. oh, dat klinkt prachtig !
    ik zal dat hier ook eens laten vallen, wie weet … volgend oudjaar niet koken … :):)
    benieuwd naar de op komst zijnde recepten en ook zo fijn om je weer te lezen !

    1. Pas op, helemaal alleen kan ik ze nog niet alles laten doen, maar dat is (hoop ik) een kwestie van tijd dat ik echt met voetjes omhoog in de zetel de werkzaamheden kan overschouwen!

  2. Oh! Wat een superidee om de kinderen mee naampjes in de pot met namen te gooien. (Opeens denk ik: oh, jammer, we hebben er maar twee ;-))

  3. Tof! Die moemoe kon precies wel goed koken (net als de mijne trouwens). Ik kijk uit naar de recepten, ik haal veel inspiratie uit jouw blog!

Altijd fijn om iets te horen!