Meters & peters 2020

DSCF4049

Meters & peters is voor mij elk jaar het teken om uit de gezellige warmte van de kerstvakantie te kruipen én vol goede moed een nieuw jaar te omarmen. De eerste echte zondag van het nieuwe jaar (meestal ook ineens de laatste van de vakantie) ontvangen wij alle meters en peters (en hun kinderen) van onze kinderen bij ons thuis. Als echt iedereen komt zijn we met een kleine 40 man, mooi verdeeld over kinderen en volwassenen én dat is veel volk om een plaats aan tafel te geven. Ondertussen zijn we geroutineerd en kunnen we wel wat hebben, maar het is en blijft veel gedoe dat alleen maar goed loopt met een strakke planning van online bestellingen en heel wat opruimwerk.

menu-001

Elk jaar maak ik wel nieuwe dingen, niet omdat ik denk dat de gasten nog weten wat ze het vorige jaar aten (tenzij ze hier komen lezen ;)), maar omdat ik het zelf fijn vind om de ouwe getrouwe af te wisselen met nieuwigheden. Er was een periode dat ik zelf nog de broden bakte, maar ik ben tot inzicht gekomen (en wil vooral ook minder ovenwachttijd hebben) dus die halen we tegenwoordig van de bakker. Altijd interessant is het om aantallen te weten en dat komt voor ons publiek neer op 40 sandwiches, 6 stokbroden en 2 donkere niet gesneden broden. Natuurlijk kan je ook niet zonder drank, dus een glaasje bubbels, vers sinaasappelsap (uit het koelvak), chocomelk (ook warm), thee, koffie en fristi staan garant voor een goede doorstroom.

DSCF0221_edited-001

DSCF4052

Daarnaast zette ik nog het onderstaande op tafel én ik kan zeggen dat we dit jaar niet te veel overhadden.

HARTIG

 • Soep: twee keer: tomatensoep met balletjes en bloemkoolsoep
 • Eiersalades met mayonaise (vergeet nooit bij te kruiden met peper en zout):
  • Tonijnsla: een groot blik tonijn, een klein potje kappertjes, gesnipperde rode ui en 8 geplette eieren
  • Simpele eiersalade: 16 geplette eieren en gesnipperde bieslook
  • Vleessalade: 8 geplette eitjes, snippers ham en peterselie (ook lekker met schijfjes augurk of zilveruitjes erbij)
 • Salades in grote schalen met lekkere olijfolie (ook niet vergeten te kruiden)
  • Gerookte zalm, avocado, komkommer, jonge sla, en geroosterde sesam
  • Feta, olijven, parelcouscous, munt en gegrilde paprika
  • Tomaten, mozzarella, half zongedroogde tomaten, rucola en pijnboompitten
  • Gegrilde asperges en courgette, gerookte ham, rucola, tomaten en Parmezaan
  • Gebraden kip, spek, appeltjes, veldsla
 • Kaasschotel en vleesschotel
 • Gehaktballekes

ZOET

 • Croissantbrood
 • Appel/rozijnenbrood was nieuw dit jaar en werd erg gesmaakt!
 • Donuts
 • Appelsiencake met chocolade, ik kreeg een pakje appelsiencakemix op het kerstfeest en besloot dat ineens op te maken, als finishing touch goot ik er gesmolten chocolade over.
 • Kaastaart
 • Scones, vervang de melk door karnemelk!
 • Havermout met rode vruchten en yoghurt
 • Dutch baby met appel en peer wat neerkomt op een grote pannenkoek uit de oven, laat de kaneel niet achterwege!

DSCF0220_edited-001

Het lijkt niet alleen veel werk, het is het ook én ook al doe ik het allemaal graag, toch denk ik best vaak ‘waar ben ik weer aan begonnen’, maar eens iedereen er is, de kinderen hun brieven voorlezen, iedereen knuffelt en blij is, we aan tafel gaan, het kwebbelen start… dan zwelt mijn hart op en geniet ik echt van het samenzijn. Het zijn schone dagen als je je kan omringen met mensen die je graag ziet.

DSCF0293_edited

Ohja ik maak ook elk jaar foto’s van de meters/peters met respectievelijke kind en hang die van het vorig jaar altijd op. Heel leuk om de veranderingen (zeker bij de pubers ;)) te zien!

DSCF0446_edited-001

13 reacties

  1. Ik zag mezelf dat ook niet echt doen of beter ik had daar nooit over nagedacht op voorhand eigenlijk, maar ineens floep per kind kwam daar een veelvoud van mensen bij 😉 Ik heb echt al vaak gedacht om een zaaltje te huren en iets te laten brengen ofzo, maar dat is ook zoveel gedoe dat we het gewoon thuis blijven doen (en gelukkig worden de kinders ouder dus die kunnen zo stilaan echt wel mee helpen wat zeer handig is!)

 1. Dat ziet en klinkt geweldig lekker! Eet je dan ook echt in gangen of zet je alles tegelijk op tafel? Voor 40 man, dat is echt wel sterk…

  1. Nee hoor, ik zet echt gewoon alles ineens op tafel én iedereen bedient zichzelf (met al het doorgeven en rond de tafels lopen vandien natuurlijk ;)) zodat ik ook echt wel mee kan eten op het moment zelf!

 2. Weer een hele hoop inspiratie voor onze volgende verjaardagsbrunch (met 20 aanwezigen iets minder ambitieus wel :-)), dankjewel!

  1. Ja absoluut, we zijn daar niet helemaal in het begin mee gestart, maar ondertussen toch al wel een jaar of zes/zeven denk ik én eigenlijk is dat gewoon heel erg leuk. In elk geval nooit te laat om mee te starten!

  1. Haha, ik doe mijn best. Het ding is wel vaak dat ik denk dat ik ’te weinig heb gemaakt’ als het allemaal zo vlotjes binnen gaat 😉

Altijd fijn om iets te horen!