Luxemburg city, zeker een tripje waard

Ik weet niet hoe het kwam dat we nooit eerder naar Luxemburg stad gingen, want zo ver weg ligt dat eigenlijk niet van ons Paula, maar toch waren we er nog nooit eerder. In de herfstvakantie hadden we eerst andere plannen (en vliegtuigtickets) maar corona strooide voor de zoveelste keer roet in het eten. Niet fijn, maar we besloten toch om dan maar dichter bij huis iets nieuws te ontdekken en kwamen uit op Luxemburg. Eerst zouden we enkel citytrippen, maar een beetje rondklikken later besloten we om er een mini-roadtrip van te maken met als hoogtepunt de hoofdstad van het kleine landje. (mapje met tips vind je onderaan deze post)

Wij hadden geen verwachtingen van de stad én misschien was het daardoor wel dat ze ons zo ontzettend goed bevallen is, want wauw, wat is Luxemburg een geweldige stad om te ontdekken, met zijn smeltkroes van culturen, een prachtige oude stadskern, kindvriendelijke initiatieven, een levendige vibe in het nieuwe centrum (en bijhorende horecazaken), enkele fijne bezienswaardigheden, een erg mooi park (en dus veel groen) én gratis (lees goed!) openbaar vervoer! Ja, echt, volgens mij kan de stad sowieso iedereen wel bekoren. Daarnaast is de stad (naar mijn mening) nog redelijk onontgonnen terrein dus ook helemaal niet te toeristisch, maw geen echt grote druktes!

Enkele hoogtepunten van onze citytrip

De stadwandeling! Er zijn enkele interessante wandelingen die je zo kan ophalen bij de toeristische dienst. Er is ook een speciale editie voor de kinderen waar ze op de route vraagjes moeten beantwoorden. Als ze daarna met een ingevuld exemplaar en juiste antwoorden opnieuw langs de toeristische dienst gaan, krijgen ze een kadootje! De jongsten van onze gezelschap vonden dat geweldig!

Het stadspark in de diepe kloof dwars door de stad, prachtig om te ontsnappen uit de sowieso al niet drukke stad

zie je die zwarte streep onder de brug? Dat is dus een voetgangersbrug en kan je dus over wandelen!

De indrukwekkende Pont Alphonse waar je onder kan lopen of fietsen

De oude stadskern ‘Grund’

Chemin de la Corniche, het mooiste balkon van Europa, met zicht op de oude stadskern, waar je ook de kazematten (oude verdedigingsmuren) kan bezoeken wat jammer genoeg tijdens onze trip gesloten was!

Aaargh 65 meter in een glazen lift omhoog, niet voor doetjes!

De hoge glazen lift (gratis!) die je opnieuw een prachtig panoramisch zicht geeft op de stad (niet voor mensen met hoogtevrees)

Leuk swap-plant-initiatief in het museum

Het museum van moderne kunst (vooral majestueus gebouw, want de collectie zelf vonden wij iets minder)

Tattoos voor de kinderen die we in de stadswinkel kregen!

De kathedraal, het koninklijk paleis, de nieuwe stadsdelen om te shoppen of rond te dwalen.

Leuke plekjes om te eten heb je in overvloed. We zochten wat online op en kwamen op enkele lekkere en leuke plekjes (al onze aan te bevelen plekjes vind je onderaan op het mapje)

De fantastische taarten uit het Chocolat house

Slapen deden we in het familie vriendelijke Novotel Luxembourg Centre (interessant om te weten is dat kinderen gratis mee ontbijten!) maar we hadden even goed kunnen belanden in de jeugdherberg want die zag er zeer ok uit, maar het slechte weer dat ze voorspelden deed ons voor een hotel kiezen!

8 reacties

 1. Zulke fijne tips! Wij gingen tot voor corona meerdere keren per jaar naar Luxemburg (familiebezoek). Ik kijk er naar uit om nog eens terug te gaan. De meeste dingen hebben we al gedaan maar de glazen lift en de brug onder de brug niet. Heel fijn land inderdaad.

  1. Wij zijn echt zo ontzettend aangenaam verrast geweest door Luxemburg, wat een fijn land & stad zeg! Zo leuk dat ik jou (als ervaren rot), dus nog wel tips kon geven!

 2. Luxemburg city ziet er idd leuk uit, zullen we zeker ook eens doen, in combinatie met mullerthal w7 indien dit mogelijk is.
  Hebben jullie een speciaal plannetje gevolgd ? Gekregen van het infokantoor ? en hoeveel km bedroeg deze wandeling ?

  1. Er is een infokantoor en je hebt ook speciale wandelkaarten, maar ik had gewoon een beetje gegoogeld en was daarop uitgekomen en zoals alle wandelingen daar is die echt super goed aangegeven! Die was net 10 km! Er zijn wel nog veel andere leuke en avontuurlijke wandelingen in de buurt en ik zag onlangs bij roadtripswithkids dat ze veel mullerthal aanraders hadden dus ook daar zeker eens piepen: https://roadtripsmetkids.com/2022/01/06/mullerthal/

 3. hopelijk gaat het intussen steeds beter met jou ?!
  ik kom even neuzen, want we willen in de paasvakantie mss wel enkele dagen naar Luxemburg-stad gaan met onze bende.
  hoeveel dagen brachten jullie er in totaal door ?

  1. Ja, echt een pak beter ondertussen alweer!
   We hebben eigenlijk maar één hele lange dag in Luxemburg stad rondgelopen (we waren 3 dagen in totaal in Luxemburg en hebben de stad als uitgangspunt gebruikt) dus redelijk zot (bedenk ik me nu) wat we toen allemaal gezien hebben. Ideaal zou ik er wel minstens 2 dagen hebben doorgebracht!

Altijd fijn om iets te horen!