Met deze blogpost wacht ik eigenlijk al een klein jaar, want toen we vorig jaar een echt verlaat (lees: februari) kerstfeestje deden en ik voor de tweede keer een hoop kerststronken maakte had ik tijd om foto’s te trekken maar was de tijd voorbij om ze te posten. Ondertussen begint de tijd naar Kerst wel echt te korten en toen ik een paar dagen geleden voorstelde om het dessert weer te maken schoot me te binnen dat daar nog altijd over ‘moest’ bloggen.
Ik zocht me vorig jaar te pletter naar goede en vooral makkelijke recepten en kwam uit op SOS Piet en ik kan alleen maar beamen dat zijn recept volledig voldeed aan mijn verwachtingen!
Nodig voor een kerststronk voor 4 (waar je altijd met een pak meer van kan eten ;))
- 120 gr kristalsuiker (hoewel ik makkelijk altijd wel minder suiker gebruik)
- 150 gr bloem
- 5 eieren
- 50 gr suiker & 50 gr water voor het suikerwater (en eventueel wat likeur)
- slagroom of boterroom
- confituur
- versieringen
Maken
- Klop de eieren met de suiker zeer schuimig (zo’n 10 min). Spatel de gezeefde bloem eronder (niet met de mixer). Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het deeg egaal op het bakpapier. Bak 10 minuten op 200 graden.
- Haal de biscuit uit de oven. Neem een natte handdoek (belangrijk!) en leg die open op het aanrecht. Stort de cake op de handdoek zodanig dat het bakpapier bovenaan ligt.
- Maak ondertussen een suikersiroop. Neem hiervoor een pannetje met de helft suiker en de helft water en breng het aan het koken. Je kan eventueel een likeur aan de suikersiroop toevoegen. Als de suikersiroop klaar is, neem je het bakpapier van de biscuit en dep de biscuit zorgvuldig in met de suikersiroop.
- Smeer er een dun laagje confituur op. Rol het biscuitdeeg voorzichtig op. Werk af naar believen met geklopte room of boterroom.
Mijn tips
- Om te versieren gebruikte ik schilfers van witte en donkere chocolade en maakte daarnaast nog chocolade figuren door chocolade te smelten en in vormpjes te spuiten op bakpapier (zodat ze er makkelijk afgaan eens ze gestold zijn).
- De confituur kan je zelf maken of kopen. Wij hebben zo een geweldig kraam op de markt staan waar ze echt van alles confituur verkopen, zoals ook bananen en mango enz.
Mijn combinaties vorig jaar die echt enorm goed in de smaak vielen dus hoogstwaarschijnlijk doe ik weer meer van dat:
- mango-confituur met vanille-slagroom en witte chocolade schilfers
- bananen confituur met koffie-boterroom (boter opkloppen met room en een beetje koffie-extract of goede espresso toevoegen) en pure chocolade
- bosvruchten confituur met chocoladeroom (slagroom met cacao) en pure chocolade
- voor meer smaakcombinaties, zie foodpairing of mijn lievelingsboek op dat vlak: smaakvrienden!
Smakelijk!
En wie nog op zoek is naar een lekker hoofdgerecht: de kalkoen, gebraden varkenshaasje of een van de makkelijke ovengerechten!
ziet er zo lekker uit …
wat jammer dat wij hier koemelkallergie hebben, hoewel dat makkelijk op te vangen is, maar dan nog die twee kereltjes met kippenei-allergie … dat is soms zooooooo jammer …
smakelijk !
Oh dat is echt rot, de kleinste bij ons is daar (ook koemelk & ei) gelukkig na een tijdje uitgegroeid maar ik weet nog heel goed hoe moeilijk dat samen was om op te vangen, zeker bij de lekkere dingen des levens (cakejes, pannenkoeken, taart enz…) Hoe oud zijn die kereltjes, bestaat daar nog de kans dat ze er ook uitgroeien?
Van confituur in gebak ben ik echt geen fan maar die kan vervangen worden door slagroom of boterroom hè?
Ja natuurlijk! Dat lijkt me zelfs heel erg lekker!
😊
Ik kijk er naar uit 😉
Ik ook, naar het moment dat ze gemaakt zijn 😉