Uit het pakket #21 Ik wou gezond doen

Ik ben een mens van mate, alleja, het is te zeggen ik probeer dat te zijn: de snoeppot hier in huis raakt nog altijd sneller leeg dan vol, maar daarbuiten ben ik een pak matiger. Ik zet genoeg groenten op het menu, eet helemaal niet meer dagelijks vlees, grijp niet naar chips of koeken (tenzij er ’s middags echt niets anders in huis is), maar geniet wel van een dikke snee brood met goeie boter, van een goed pak friet of een lekkere pasta én sowieso keihard van een goed glas wijn (of twee) bij al dat lekkers. De keren dat je me echter echt kon rollen na een fijn etentje, kan ik echt op één hand tellen, maar een mens ontsnapt niet aan bepaalde hypes. Naessens, Bekkari en consoorten, ze zijn er willens nillens waardoor ik de afgelopen tijd een piepklein schuldgevoel kreeg als ik een beetje te veel aardappelen op het menu zette of gewoon zalig goeie roomijs draaide. Dat is echt belachelijk, ik weet het, maar als ik dan – met een hand in een zak m&m’s – allerhande vrouwen (op IG, in blogs…) in sprankelende loopoutfit zie zweren bij rode-bonen-chocolade-taart en bloemkoolpizza’s, vergezeld van hun immer strakke buikspieren dan begint een mens weleens te denken (zeker met die zomerse dagen in het land). Toen ik dus opnieuw een bloemkool in het groentepakket kreeg, besloot ik dan ook om eens gezonder te zijn én zelf bloemkoolpizza’s te maken…. En tja, wat kan ik zeggen, niet veel, vandaar een beeld…

43BEDF36-5265-4F76-8253-0771314D3A0D

Wat ineens genoeg zegt denk ik dan 😉 Naast de bloemkool zat er nog het volgende in:

 • Jonge boontjes
 • Mostersla
 • Wortelen
 • Pijplook
 • Spinazie
 • Kropsla
 • Rode frusselsla

En kocht ik nog groene asperges (ook van de boeren) en kreeg ik er witte van de grootouders, dus maakte ik:

 • Risotto met (groene) asperges (V)
  Risotto maken zoals je altijd doet, maar in de bouillon gooi je nu nog de schillen van de asperges! De asperges zelf heb ik in stukjes gesneden en gegrild om op het einde door de gare risotto te roeren.
 • Pasta met spinazie, boursin en spekjes
  Een uitje en look stoven, spinazie erbij en laten slinken, de mixer erin en boursin erdoor roeren; Spekjes afbakken en alles samenvoegen met de pasta.
 • Cordon bleu met koude patatjes, groene boontjes en pijplook
  De mannen wouden zo graag nog eens cordon bleu eten, dus stoomde ik aardappelen en boontjes, liet die afkoelen en roerde er wat goeie olijfolie en kruiden door en gooide er nog wat pijplook tussen.
 • Koude visschotel met witte asperges en alle soorten sla
  Er was véél sla, dus die gingen allemaal in de koude (vis)schotel, samen met gestoomde witte asperges van oma en opa!
 • Fishsticks met wortelpuree
  Als moeder van huis is, zorgt ze voor comfortfood voor vader & kinders.
 • Bloemkoolpizza Margherita (V)
  Tja, ik deed het volgens dit recept én dat was een ongelofelijk groot succes #ironie (pas op, slecht was het niet, maar als je de kinders zegt dat ze pizza gaan eten, dan verwachten ze toch wel iets anders, de wederhelft vond het trouwens echt lekker en zit zowat tussen de twee in).

Voor volgende week weet ik alvast dat we gewone pizza’s zullen maken, ik heb dat nl plechtig moeten beloven en de rest zal weer van het pakket afhangen en ironie ironie, daar zit weer bloemkool in 😉

18 reacties

 1. Haha heerlijke foto! En zo gelijk heb je met al die vreemde combi’s die volgens mij niet te vreten zijn maar wel helaas hip staan in tijdperk van Naessens en consoorten 😉

 2. Ik heb ooit van Naessens gemalen bloemkool (gekookte) gemaakt met garnalen, als voorgerecht toen vriendinnen kwamen eten. Ik vond dat al een rare combinatie maar als zij het zegt… dat is tot op heden de enige keer dat iedereen de helft liet staan. Totaal niet lekker. Geef mij ook maar gewoon eten, asperges en aardbeien uit de tuin momenteel.

  1. Ja ik probeer dat dus echt maar toch denk ik soms als ik weer maar eens die kookboeken tegenkom als ‘nooit meer diëten enz: “oh jee, ik ben slecht bezig”

 3. Oh, dat snoetje! Geweldige foto!
  Voor de bloemkool; ik vond onlangs ergens een recept voor bloemkool en appel-soep. En die is best wel te smaken. Uitje (en eventueel prei en selder) aanstoven, volledige bloemkool erbij (in roosjes) en twee grote granny smith appels in blokjes. Bouillon toevoegen en laten koken tot alles gaar is. Mixen, kruiden met peper en zout en afwerken met een scheutje room en verse bieslook (als je dat wil).
  En ja, mijn kinderen zouden gelijkaardig reageren als ik pizza beloof en dan bloemkoolpizza op tafel zet…

  1. Met granny smith’s? Is dat dan voor de frisse toets aan de soep? Ik sla het op, merci! Deze week denk ik om die nieuwe bloemkool nog maar eens heel klassiek te gebruiken 😉

  2. Macaroni met kaas en hesp, maar dan met meer bloemkool dan macaroni lukt hier wél. Maar dat is dan ook met béchamelsaus, kaas én hesp hé. 🙂 Maar de bloemkool is een goed excuus.

 4. of een ovenschotel waarbij je de macaroni vervangt door gekookte aardappeltjes (met béchamel, kaas, hesp en/of hard gekookte eitjes) of misschien toch eens een bloemkoolcouscous overwegen (gewoon rauw in de mixer, niet te veel tegelijk anders wordt het mixen erg moeilijk, en verder wel pimpen met allerlei ander lekkers, niet alleen bloemkool he 😉 )

  1. Merci voor de ideetjes én die couscous ga ik toch ook nog eens proberen, ik denk dat dat bij de BBQ ook wel een lekker slaatje kan opleveren, zo met wat zomerse groenten erbij!

 5. Ik maak graag hartige taart met bloemkool. Als je de korst zelf maakt kun je het extra gezond maken, en anders lekker makkelijk met bladerdeeg. In de taart zelf: bloemkool (in kleine roosjes even voorkoken), gebakken ui, ei met yoghurt geklutst. En verder kun je er alles doorheen doen wat je lekker vind of nog in de groentela hebt liggen… Paprika, wortel, kleine blokjes (feta)kaas, champignon, zijn dingen die ik er al dan niet nog doorheen gooi. Lekkere manier om bloemkool te eten!

  1. Ja, dat doen we hier ook graag! (hoewel de man weer niet zo fan is van quiches 🙄 en zo blijven we bezig! ;))

 6. Hahaha, geweldig 🙂
  Het ding met die vervang’producten’ is dat ze eigenlijk een ander naam zouden moeten krijgen. Want je zegt het zelf, het is helemaal geen pizza zoals je ze kent 😮

Altijd fijn om iets te horen!