Uit het pakket #38: de soephack

Deze week werd er veel gekookt, ik deed elke dag behoorlijk mijn best, zelfs op de dag dat ik tegen de wederhelft zei dat ik er echt geen zin in had én overwoog om maar gewoon Deliveroo te doen, maar soms wint de moed het dan toch van de goesting, temeer ook omdat ik een ontdekking heb gedaan, zowaar een echte hack die mijn leven serieus makkelijker maakt. Ik vermoed dat er heus wel wat mensen dit al doen, maar voor mij is het een openbaring zonder dat ik nog een extra toestel (aka soepmaker) in huis moest nemen én dus wie weet krijgt er nog iemand een aha-erlebnis.
Iedereen kent wel het moment dat je weet dat je te weinig tijd hebt om nog aan iets te beginnen, maar dat het ook nog te veel tijd is om niets te doen. Ik had zo een moment afgelopen week toen ik kost wat kost nog snel soep wou maken voor ik de kinderen zou ophalen van school. Natuurlijk had ik te weinig tijd, dus toen mijn groenten eindelijk in de pot zaten én mijn pot op het vuur stond, was het tijd om te vertrekken en moest ik het vuur terug uitdraaien. Ineens viel mijn oog op de stoomoven, ik had er nooit eerder bij stil gestaan maar natuurlijk kan je daar ook je groenten gewoon in steken zodat ze plat gestoomd nog enkel een mixer nodig hebben, dus ziehier mijn soephack: je steekt de groenten in de stoomoven (je kan die ook instellen op tijd enal, dus zodat de groenten klaar zijn tegen dat je thuis bent), je doet wat je moet doen, je zet de mixer erin en lengt aan met water (niet te heet zodat je ze onmiddellijk kan drinken) en extra kruiden! Hoera voor alle dingen die het leven makkelijker maken!

Wat zat er dan allemaal in het pakket?

  • paprika
  • sla
  • pastinaak
  • koolrabi
  • gekleurde wortelen
  • koolrabi
  • pompoen
  • lente-ui en jonge prei

En wat maakte ik er mee?

DSCF3411

Pompoensoep met curry (snelle wijze) (V)
Enkel pompoen, ui, look en een beetje curry. De kinderen waren geen fan, maar ik wel!

DSCF3270

Salade met kip, sla, tomaatjes, pasta, komkommer en lente-ui, je weet wel, zo een typische zomerse salade!

DSCF3397

Curry van pastinaak, pompoen en boontjes met rijst (V)
Een uitje stoven, look erbij, de groenten in stukjes daar ook nog eens bij; Een blik kokosmelk erover en eenzelfde hoeveelheid bouillon (je blik dus terug met water vullen, dat erbij en een lepel of tablet bouillon erin). Kruiden naar smaak met curry en laten pruttelen tot het gaar is! Rijst koken of stomen voor erbij.

DSCF3389

Noedels met gekleurde wortelen, lente-ui, koolrabi en eitjes (V)
De lente-ui stoven, look erbij, wortelen en koolrabi ook. Noedels koken. Omelet of roeiei maken. Oestersaus bij de groentjes en alles samen kieperen als de groenten beetgaar zijn. Afwerken met gebakken uitjes.

DSCF3278

Ovenschotel met oesterzwammen, prei en pastinaakpuree (V)
De pastinaak met aardappelen opzetten (even grote hoeveelheid) en laten stomen/koken tot ze pureerbaar zijn. Ondertussen een uitje met look stoven, de prei in stukjes erbij en een beetje later ook de oesterzwammen. Als de groenten gaar zijn, een beetje light/soya/kook-room erbij én heel goed afkruiden. Dit is de onderste laag in de ovenschotel. Hierna maak je de pastinaakpuree (gewoon goed pletten en afkruiden, eventueel wat boter en melk erbij) en dat smeer je uit op de onderste laag, eventueel kan je er ook nog wat geraspte kaas op strooien en dan voor 10 minuutjes onder de grill. Wij aten er nog een slaatje bij omdat ik dacht dat de kinders anders niet zouden eten, maar dat viel goed mee eigenlijk 😉

IMG_4896

Ovenschotel met paprika, aardappel en gehakt
Dit is echt één van die kinderfavorieten in huis, iedereen vindt het lekker ook al trekken ze steevast hun neus bij het woord ‘paprika’ al op 😉. In elk geval bak je het gehakt én voeg je hier evenveel paprika (in stukjes) aan toe. Als het klaar is, leg je dit mengsel in een ovenschaal. Je kookt/stoomt aardappelen én snijdt ze in schijfjes of pakt gewoon zo een pakje aardappelschijfjes uit het koelvak én legt ze dakpansgewijs op het gehaktmengsel. Je roert een potje kruidenkaas los met een beetje light/soya/kook-room én giet dat over de aardappelen. Een kwartiertje in de oven op 180 graden!

DSCF3381

Tomatensoep (op de snelle wijze) (V)
Enkel tomaten, ui, look en een stukje courgette

9 reacties

  1. deze zomer bleek bij het komen-spelen dat mijn petekindje geweldige fan is van paprika (terwijl hij anders niet echt veel groente lust). dus die ovenschotel met paprika en gehakt … die maak ik op zijn verjaardag denk ik 🙂

  2. Heb de ovenschotel met paprika, aardappel en gehakt gemaakt. Megalekker! Alles was op, en het was nochtans veel. Dit wordt een blijver in de winter. Heel erg bedankt voor het recept!

Altijd fijn om iets te horen!