Uit het pakket (week #16)

IMG_2265

Dat ik nog altijd enthousiast ben over de buurderij kan ik moeilijk verstoppen; Zo gaat dat nu eenmaal bij mij, als ik ergens blij van word, dan weet je dat, andersom ook, maar gelukkig ben ik over het algemeen een contente mens. Zoals beloofd zou ik hier telkens noteren wat we aten (excl de vakanties want dan is er geen regelmaat noch structuur), wat misschien een beter beeld geeft van wat we echt eten adhv ons weekmenu, aangezien het weekmenu doorheen de week soms (lees heel vaak) wordt aangepast aan de goesting van de dag.

In ons inspiratiepakket zit wekelijks een ander aanbod met een bladgroente, een vruchtgewas, een koolsoort, een fijne groente, een knolgewas, een bolgewas of een peulgroente zoals de website mij vertelt, maar wat wat juist is, daar zijn mijn vingers niet groen genoeg voor en de biologielessen te ver weg.

 • Rucola
 • Jonge sla
 • Ui
 • Rode biet
 • Witte kool
 • Gekleurde wortelen (dus witte, gele en oranje)
 • Radijsjes

Mmmm… ik had er dus ééntje teveel, maw eentje stak er nog in van vorige keer 😉

Deze week kwam er in elk geval het volgende op tafel

 • Salade met patatjes, kip, lente-ui, radijsjes en sla.
  Kip fijnsnijden en opbakken, patatjes koken of stomen, even bij de kip afbakken, de groenten wassen en snijden, daarna alles bijeen kieperen. kruiden met peper en zout (altijd eigenlijk) Het was een kleurrijke salade (zie foto) op een zomerse dag die zelfs de kinderen konden smaken!
 • Rucolapesto met spaghetti, tomaatjes en pijnboompitten (V)
  De ganse bussel rucola in de blender, samen met (goeie) olijfolie, pijnboompitten, Parmezaan en look mixen. Afkruiden met peper en zout; Als het te scherp is gewoon meer pitten of meer kaas toevoegen. Spaghetti koken, afgieten en mengen met de pesto. Pitjes roosteren en tomaatjes snijden en erover strooien.
 • Pizza margherita (V)(altijd lekker en zeker op vrijdag!)
 • Varkensgebraad met gekleurde wortelen en rode ui, uit de oven (ideaal om in een gietijzeren pot te maken)
  Gebraad aanbakken langs alle kanten, ondertussen wortels schillen en samen met rode ui & look in stukken snijden. Gebraad eruit halen en groenten erin en laten aanstoven, na een paar minuten het vlees er terug bij tussen de groenten, deksel erop en in de oven op 180°C, zo 30-tal minuten (langer kan ook afhankelijk van dikte vlees)
 • Pasta met witte kool en spek
  Witte kool zeer fijnsnijden én koken/stomen tot het zacht is en spek aanbakken. De pasta (wij gingen voor macaroni) opzetten in water en ondertussen een lichte bechamel/kaassaus maken. Als alles klaar is bijeen kieperen, geraspte kaas erop en effe onder de grill. Een ideale vervanging van mac & cheese waar tenslotte geen groenten inzitten en de kinderen vonden het samen met ons echt heerlijk.
 • Gebakken zalm met bietensalade, zure room met kruiden en een aardappel in de schil
  Aardappelen in de schil de oven in (neem je tijd), rode bieten schillen, in schijfjes snijden en afkoken/stomen. De bieten – als ze klaar zijn – opleuken met lente-ui, olijfolie, azijn en afkruiden met peper en zout. Laat de salade even afkoelen en marineren in de koelkast. De zure room mengen met frisse kruiden (dille, bieslook, peterselie…) en de zalm bakken.

In de bento van de kinderen kwam komkommer, ei, sla, olijven en tonijn en chocolade van Pasen dat gaat sowieso nog effe duren)

Alle groenten (excl de komkommer, look en rode ui), de meeste zuivelproducten en het vlees komen van de buurderij. Het is elke keer opnieuw een beetje zoeken maar ik word altijd enorm blij als ik zie dat alle groenten op zijn en ik het meeste overige gewoon uit de voorraad kan halen. Het is aanpassen om te koken met wat je krijgt ipv op voorhand alles al te kiezen, maar het lukt eigenlijk behoorlijk goed en de kinderen eten makkelijker mee sinds ze weten dat het van de boeren komt. Op de een of andere manier heb ik daardoor ook meer krediet gekregen 😉 Ik merk wel dat er deze week geen rijst/couscous/granen in zaten, terwijl ik daar voorheen ook op lette bij het samenstellen van een weekmenu maar op zich is dat niet echt een probleem want het kan best zijn dat ik volgende week ineens drie dagen na mekaar rijst en granen op het menu zet.
In elk geval ben ik nu al zeer benieuwd naar wat er vanavond in het pakket zit!

6 reacties

 1. klinkt mooi !
  en fijn dat je de receptjes erbij zet, zo kunnen we ook eens een keertje proberen 🙂
  je doet telkens wel echt veel moeite voor je eten, vind ik ! chapeau

  1. Graag gedaan, het is eigenlijk een pak makkelijker om dat te doen als je gewoon overloopt wat je gemaakt hebt! En ja, ik probeer echt elke dag wel mijn best te doen om iets lekkers op tafel te zetten, dat is gewoon zelf leuk om te eten 😉 én het helpt natuurlijk wel als je echt graag kookt!

 2. Zo fijn dat je zo enthousiast bent over de buurderij. En zo een leuke dingen die je daarmee op tafel tovert!
  Ik ben met de kinderen gisteren voor het eerst naar de zelfplukboerderij gegaan. Dat wordt dus ook nog een uitdaging om zo te beginnen koken.
  Ik vind het heel spannend want zelf kook ik eigenlijk helemaal niet graag. Misschien dat dat beter gaat als ik het zelf geoogst heb 😉
  Ik vermoed dat ik bij jou ongeveer dezelfde groentes zal terug vinden als bij mij, dus hier kom ik zeker nog inspiratie opdoen!

  1. Oh wauw zelf plukken, dat lijkt me ook echt geweldig! En altijd welkom voor inspiratie 😉 (en wie weet komt die kookgoesting wel vanzelf!)

 3. Mag ik eens raad ivm de olijfolie voor de pesto? Welke gebruik jij? Ik heb eens pesto gemaakt en die was niet lekker… ik steek het op de verkeerde olijfolie. Tx!

  1. Tuurlijk mag dat 😉 weet alleen niet of ik je veel info kan geven 😉 Ik gebruik heel vaak olie van oil & vinegar om na te vullen en als ik daar niet geraak of gewoon niet aan denk, dan pak ik de duurdere (extra vierge) olijfolie (geen voorkeur voor merk) vanuit de supermarkt mee!

Altijd fijn om iets te horen!