Veggie (bijna vegan!) mezze

Deze zomer is er eentje van rust nemen en tot rust komen, genieten van de kleine dingen zoals een goed boek, de kinderen die fijn samen spelen, tekenen in mijn dagboek en goed eten (waarschijnlijk zelfs vooral dat laatste). De zomerkeuken is veruit de beste keuken, alles is fris en op z’n best, groenten zijn er in overvloed waardoor het ook de ideale periode is om gewoon minder vlees of vis te eten.

Toen we vorig jaar in Fez in een geweldig klein familierestaurant zaten, aten we de beste bloemkool ooit. Ik kreeg het recept van de kok omdat ik, ondanks vier kinderen, nog altijd kon lachen maar kreeg diezelfde lekkere bloemkool thuis nooit gemaakt, tot we tijdens onze kinderloze week nog eens bij La Boya, één van onze favoriete adresjes in Mechelen (werkelijk, altijd goed!) langs gingen en de gegrilde aubergines bestelden. Dat dat alles gebeurde vlak na mijn (lekker dramatisch 😉) bijna-dood-ervaring zorgde ervoor dat ik gewoon het recept aan de kok vroeg, wat ik ook gewoon kreeg aangezien het zo makkelijk was! Het auberginerecept gaf me een echte aha-erlebnis en ik besefte dat ik het eerdere bloemkoolrecept eigenlijk nooit goed begrepen had!

De aubergines en de bloembol vormden daardoor dan ook de inspiratie voor een nieuwe veggie (bijna vegan als je hier en daar wat zaken vervangt) mezzetafel (mezze deze keer ipv tapas, aangezien het smakenpalet er veel dichter bij aanleunt)

Ik heb geen exacte recepten, want doe altijd ook zomaar wat, maar kruiden als koriander/komijn/look en peterselie heb je in deze nooit genoeg. De verse kruiden zoals koriander en peterselie komen bij mij heel vaak uit de diepvries. Ik gebruik ook overal kikkererwten uit blik omdat ik er gewoon nooit aan denk om ze een nacht op voorhand te laten weken.

  • Gebakken aubergine: 1 aubergine in kleine stukjes snijden, aanbakken in olijfolie met een teentje look en gelijke delen komijn en (verse) koriander (1/2 tl). Kruid bij met peper en zout. Deze moet je erg lang laten sudderen tot de harde pek van de aubergine zacht wordt.
  • Gebakken bloemkool: kook de bloemkoolroosjes af en laat uitlekken. Bak ze daarna in wat olijfolie samen met twee teentjes look, een handvol (verse) peterselie, gelijke delen komijn en (verse) koriander (1/2 tl), het sap van een halve citroen en een scheut tomatenpassata. Prak de bloemkool plat. Kruid bij met peper en zout.
  • Gebakken feta: feta in blokjes snijden; kruiden met peper en zout en door de paneermeel halen, kort bakken in olijfolie.
  • Mango: mango in stukken snijden, bedruppelen met oranjebloesemwater (niet te veel!) en mengen met verse munt.
  • Falafel: mix het sap van een halve citroen, een blik uitgelekte kikkererwten, een snuif nootmuskaat, 1 el sesamzaad, gelijke delen komijn en koriander (2 tl), 1/2 teentjes look samen fijn tot een vloeibare massa. Doe er paneermeel bij tot het kneedbaar is en rol er dan balletjes van die je bakt in olijfolie.
  • Tabouleh: (parel)couscous afkoken en mengen met stukjes komkommer/tomaat/paprika (allemaal zonder pitjes) en verse kruiden als lente-ui, peterselie en koriander, eventueel munt. Besprenkelen met goede olijfolie en afkruiden met peper en zout.
  • Humus: mix een uitgelekt blik kikkererwten fijn met het sap van een halve citroen, een teentje knoflook, 3 el sesamzaad, een flinke snuif paprikapoeder. Meng met een flinke scheut water en goede olijfolie. Kruid af met peper en zout.  
  • Tzatziki: rasp een halve komkommer en laat die goed uitlekken, meng met een paar flinke scheppen volle (griekse) yoghurt, 1/2 teentjes geraspte look en een flinke scheut goede olijfolie. Kruid bij met peper en zout.
  • Gescheurde pitabroodjes om al dat lekkers mee op te eten!
  • Zwarte olijven

Heerlijk buiten opeten met een glas frisse rosé. Smakelijk!

En tot slot een foto van de kleinste (tegenwoordig lastige eter) die alles (of toch veel) lekker meesmikkelt! Het is fijn als er eens geen gedoe aan tafel is!

6 reacties

  1. hé, hummusrecept en falafelrecept zonder tahin in ???
    die tahin die wij hier echt niet lusten …
    dat moet geprobeerd worden ! wie weet, want wij zijn verder grooooote fan van deze keuken, laat komijn en koriander maar komen bij wijze van spreken !
    dankjewel !

    1. Ja awel, tahin is sesampasta he én ik had sesamzaad liggen en moest op zoek naar tahin maar dacht ‘weer zo een potje in de koelkast dat ik na een tijdje ga kunnen wegsmijten’ dus ik gebruikte gewoon sesamzaad ipv tahin en hier vonden ze het allemaal heerlijk en kreeg complimenten als ‘beste hummus ooit!”
      Komijn & koriander zijn echt een ideale combinatie he, zo zo lekker, hier ook grote fan, vooral ook tijdens het koken met de neus boven de potten 😋

Altijd fijn om iets te horen!