Veggie tapastafel

Afgelopen zomer aten we vaak een vegetarische tapastafel, dat was niet echt gepland maar is gegroeid uit onze lange aperitiefmomenten en mijn goesting om wat nieuws te doen. Ondertussen is het uitgegroeid tot één van onze meest favoriete maaltijden. Aangezien er geen vlees, noch vis in zit, is de voorbereidingstijd behoorlijk ingekort en ideaal voor een etentje (zelfs voor vrienden die wel van een stevig stuk vlees houden!).

9B0A17F8-B538-482D-A9BB-90737B0676C3

Voor je begint, haal een goeie fles olijfolie in huis, samen met peper en zout uit de molen, dat zorgt altijd voor dat tikkeltje meer.

 • Courgette met krieltjes uit de oven
  Kuis de krieltjes (maar schil ze niet) en snijd de courgetten in even grote stukken. Neem een ovenschotel en vul deze met krieltjes. Overgiet met olijfolie en kruid goed met peper & zout. Zet in een oven van 180 graden. Na 30 minuten voeg je er de courgetten bij en hussel alles eens goed door elkaar. Hier kan je nu eventueel wat stukjes look bij doen (maar is niet nodig) en kruid wel zeker nog eens bij. Zet nu nog eens zo’n 30 minuten in de oven. Haal eruit en snipper er verse dille over (ook niet nodig, maar wel lekker)
 • veldsla/jonge spinazie met mozarella en mango met geroosterde sesam/zonnebloempitten/…
  Veldsla mengen met stukjes mozarella en stukjes mango. Kruid af met peper en zout en druppel er olijfolie over. Rooster wat je hebt van nootachtige dingen én strooi dat erop.
 • Rucola, boontjes, komkommer, rode uit, olijven en feta
  Stoom/kook de boontjes, snijd de komkommer in blokjes, en snijd de ui in ringen. Kieper de rucola, boontjes, komkommer, ui en olijven bij mekaar, afkruiden en bedruppelen met olijfolie. Verbrokkel feta er bovenop.
 • Gevulde champignons
  Kuis de champignons, haal het steeltje eruit en vul ze met kruidenkaas (maakt niet uit welke). Zet ze zo’n 15 minuten in een oven van 180 graden.
 • Tortilla
  Neem drie kleine (maar geen krieltjesformaat) aardappelen en even grote uien, rasp of snijd ze allemaal zo fijn mogelijk. Neem een iets te kleine pan waarin alles maar net in past en giet er genoeg olijfolie in. Kruid heel goed af. Laat de ui met de aardappelen aanstoven op een laag vuur tot alles zacht is (dit duurt echt wel effe). Kluts die grote eieren door elkaar en giet dat erover zodat het ei erin kruipt. Eigenlijk moet je een soort koek hebben waarbij ui en aardappel aan mekaar hangt met ei. Laat weer aanbakken op een zacht vuur tot zelfs bovenkant niet meer nat is. Draai de tortilla om door een bord erop te leggen, vast te houden, de pan om te draaien en daarna de andere kant van de tortilla opnieuw in de pan te laten schuiven.
 • Geroosterde paprika
  Laat de paprika’s (ik vind de rode en de gele het lekkerste om te roosteren) zwartblakkeren op bijvoorbeeld een gasvuur of onder de grill, steek ze daarna in een plastieken zakje dat je afsluit tot ze zijn afgekoeld. Eens afgekoeld kan je het velletje er makkelijk aftrekken. Haal de pitten eruit, snijd ze in stukken en overgiet ze met goeie olijfolie.
 • Gegrilde groenten (courgette, aubergine, groene asperges) met ricotta
  Ik marineer de groenten altijd eerst op voorhand in een mengsel van evenveel olijfolie als citroensap en veel peper en zout natuurlijk 😉 Effe laten rusten en dan in een hete grillpan grillen. Butter the meat, not the grill is één van de stelregels die ik ooit hoorde van Nigella Lawson en steevast toepas, dus geen extra olie in de pan
  Gegrilde groenten zijn altijd lekker met ricotta
 • Verschillende tomaten
  Ik ga de zomer missen, want gewoon lekkere zomerse tomaten zijn zo belachelijk lekker, maar dus verschillende soorten lekkere tomaten bij mekaar, snijd ze allemaal goed fijn, dat is lekkerder! Ook weer bedruppelen met olijfolie en afkruiden.
 • Verschillende soorten kazen
 • Humus, olijventapenades, tzatziki…
  Zelf te maken of te kopen, waar je het meeste zin in hebt 😉 Tzatziki is iets dat ik altijd zelf maak met goeie dikke yoghurt en dat ik echt overal zou kunnen bij-eten, humus en tapenades, sla ik nogal makkelijk in via een lekker kraam op de markt
 • Brood

Laat het smaken en vul gerust aan!

4 reacties

 1. een kort spiesje met daarop afgewisseld een kwartje abrikoos en een kerstomaat
  je kan dat marineren (olijfolie + honing) en kruiden maar mits lekker basisspul hoeft dat zelfs niet
  even in de oven, niet te lang …
  jummie …

Altijd fijn om iets te horen!