Warm gerookte zalm op de BBQ

Helemaal in de begindagen (ondertussen toch al zo een 4 jaar geleden) van deze blog zette ik een kook bucketlist op. Je zou denken dat die ondertussen toch wel is afgehandeld, maar dat is dus nog altijd niet gelukt, want gaandeweg ging ik ineens terug voltijds werken en kwamen de kookavonturen toch wat meer op de achtergrond, waar ze nog altijd wel een beetje sluimeren, zoals de gerookte zalm. Ik had al heel wat gelezen over zalm roken in de oven met houtsnippers, maar dat leek me altijd zo omslachtig tot ik deze zomer botste op een recept om zalm te roken op de BBQ, iets dat zo simpel leek dat we het wel moesten proberen.

Nodig

  • Zalm op vel (belangrijk!)
  • Cederhouten plankjes (te vinden tussen al het andere BBQ-gerief in de typische doe-het-zelf zaken)
  • Peper & zout
  • BBQ mét deksel

Doen

  • Week een houten plankje zo lang mogelijk in water (minstens 2 uur)
  • Bereid de BBQ voor (ik ken hier niets van, de man doet dit) op 185-200° C
  • Kruid de zalm goed af met peper en zout, en leg ze met de velkant op een houten plankje. Zet het plankje in het midden van het rooster, sluit het deksel en laat de zalm zo een 15-20 minuten roken. De zalm is klaar als de randjes lichtbruin kleuren!

Amai, dit was gigantisch lekker én simpel, zonder zeveren, echt waar! Je hebt nog heel wat andere recepten waarbij de zalm gemarineerd wordt met honing en soja, maar ik ging gewoon voor puur natuur (kwestie van het minst verkeerd te kunnen doen ;))

Wij aten erbij:

  • dikke sneden geroosterd (vanop de BBQ) brood
  • slaatje van knolselder, geraspte appel en peterselie (gewoon afkruiden met pezo en lekkere olijfolie)
  • slaatje van veldsla, radijs, komkommer en rauwe venkel (jaja, overal venkel bij!) (opnieuw afkruiden met pezo en wat olijfolie)
  • tomaatjes met rode ui
  • sausje van half yoghurt en half mayonaise, mierikswortel (naar smaak) en veel verse kruiden als dille en bieslook

Nu wachten op nog een paar goede BBQ-dagen en dan zeker eens proberen! Smakelijk!

2 reacties

Altijd fijn om iets te horen!