Wat ik het liefst las in 2020, mijn top 5!

In 2020 had ik als leesdoel 20 boeken, iets wat wel haalbaar moest zijn aangezien ik het jaar ervoor ook zo ver was geraakt. Dit jaar, zotjes genoeg, las ik echter 39 boeken! Ik heb in de laatste dagen van het jaar effe getwijfeld of ik toch niet voor dat ene extra boek zou gaan om mijn doel te verdubbelen, maar toen bedacht ik me dat het eigenlijk niet om dat doel draait maar om alle geweldige boeken die ik gelezen had én ach, een bijna-verdubbeling is toch eigenlijk even goed.

Ik las dus echt veel én dat heb ik natuurlijk te danken aan corona, maar ook aan het feit dat de kinderen gewoon ouder zijn en ik me echt ettelijke uren -in de vakanties weliswaar – kan afzonderen om te lezen. Ik kan uren na mekaar ergens zitten zonder heel erg gestoord te worden, uren die me toelaten om helemaal in een boek te kruipen. Het is iets dat ik mis doorheen het jaar, waar ik me maar heel weinig echt kan overleveren aan een boek én waarin een boek erg versnipperd wordt gelezen terwijl ik eigenlijk het liefst een boek altijd in één ruk uitlees. Het binge-lezen katapulteert me vaak terug naar mijn jeugdjaren waarin ik – voor we op vakantie vertrokken – het maximum uit te lenen boeken in de éne bib combineerde met het maximum aantal boeken uit de andere bib want voor een vakantie van 14 dagen had ik sowieso minstens 14 boeken nodig, dit echter tot grote ergernis van mijn vader die dat maar allemaal in de autokoffer moest krijgen en steevast mopperde “dat we naar buiten moesten kijken tijdens de vele Europese autoritten”! Sorry, vader 😉 maar het is gewoon zo ontzettend fijn om te kunnen verdwijnen in een boek, misschien is het wel dé makkelijkste manier van reizen.

Ik las veel goede boeken, maar deze top 5 (in verschillende categorieën) bleef me echt bij:

 • Leen raadde me ‘Ik ben Eleanor Oliphant’ aan en ik was weggeblazen. Ik kan niet anders dan het benoemen als een prachtig en bevreemdend boek én werd tijdens het lezen als het ware heen en weer geslingerd tussen allerlei emoties, van hilarisch grappig, over ontroerend mooi tot pure horror. Een ontzettend grote aanrader en echt het lezen meer dan waard!
 • Ik lees ook wel eens graag een boek dat me wat inzichten bijbrengt. Terwijl heel het IG vol stond met de jachtluipaarden uit Ongetemd leven (eentje dat ik ook las, maar me echt niet zo erg kon bekoren – pas op er staan echt hele goede passages in, maar als je al wel wat van dat soort boeken las is, het gewoon niet dié openbaring denk ik) leerde ik ontzettend veel uit ‘Stop met pleasen’. Een erg grote aanrader voor de pleasers onder ons. Ik kreeg het getipt via Hade waar je wel meer zulke pareltjes kan vinden!
 • Wij lezen veel en graag strips/graphic novels/comics en deze ‘In waves’ was gewoon prachtig. Het is zo ontroerend mooi getekend en geschreven en combineert wonderwel thema’s als liefde, levenspassie en de geschiedenis van het surfen. Ik heb gehuild en bleef verweesd achter. Als je je nog nooit aan graphic novels durfde te wagen, dan is deze een hele goede starter! We kregen hem getipt door Jan van de stripkever die altijd goede aanraders heeft.
 • In het genre thriller heb ik ontzettend genoten van Russisch voor beginners, getipt door de boekenrubriek van De Standaard. Het was zo goed dat ik naast het e-book ook de papieren versie voor de man kocht aangezien die ‘niet graag op een e-reader leest’ en ik echt vond dat hij dit boek absoluut moest lezen. Liefhebbers van Tim Krabbé gaan ook van deze smullen.
 • In de categorie schoolboeken las ik dit jaar wat boeken uit de Grokking-reeks waaronder Algorithms en Artificial Intelligence Algorithms. Er zijn weinig boeken die moeilijke materie zo leuk kunnen brengen én het gaf me heel wat inspiratie om mijn nieuwe vakken in te richten. Ik bedenk me net dat als ik al die schoolboeken zou toevoegen ik natuurlijk los over de 40 zit, maar het is goed zo 😉

Voor 2021 wou ik mijn challenge op 21 zetten maar aangezien dat variabel is, zit ik dan over 10 jaar aan 30 wat me nu al afschrikt, dus ga ik hem vast op 25 zetten, iets wat me precies altijd wel haalbaar lijkt hoewel ik tot nu toe wel nog niets las wegens de versnipperde tijd door de examens, het verbeteren én de vele fraudedossiers (werkelijk, ik zou – haha – een boek kunnen schrijven) maar ik heb er wel enkele leuke op mijn to-read lijstje staan met oa het zevende (en laatste?) deel van de zeven zussen waar ik alvast enorm naar uitkijk!

En jij, van welk boek (of boeken) heb jij het meest genoten?

15 reacties

   1. Ja dat is vreemd, maar nu ik je uit de spam heb gehaald (alleja jijzelf niet, maar je reactie ;)) kan dat in de toekomst niet meer gebeuren denk ik 👍

 1. Bedankt voor het delen! Hier het meest genoten van “Feitenkennis” van de heerlijke Hans Rosling! (en mijn boekenquota ondanks corona helaas niet zoveel omhoog gekregen, maar dat kwam ongetwijfeld ook door het vele extra werk dat erbij kwam hier… enfin, dat vertel ik mezelf toch).

  1. Ohja, die heb ik ook al vaak willen lezen, echt een aanrader dus, ik zet heb op mijn lijstje! Merci! En ach, zolang je maar geniet van de boeken die je wel leest, toch?

 2. Dankje Elke, voor de fijne tips! Ben begonnen aan ‘Eleonar’, maar zit nog niet helemaal in de flow, volhouden dus hoor ik je zeggen 🙂

 3. De zeven zussen! Ik ben echt benieuwd wat er met dat laatste boek gaat gebeuren 🙂 Ik ben zelf ook wel fan van de boeken van Nora Roberts/JD Robb, maar da’s wel een pak ‘luchtiger’ (niet zo luchtig als de zeven zussen, ietsje meer pak dan dat) dan het merendeel van wat je aanraadt 🙂 Maar als je eens wil snollen: ik preorder ze altijd en ben nog maar een handvol keren teleurgesteld geweest (en ze schreef er al meer dan 100, dus dat telt wel)

Altijd fijn om iets te horen!