Wat maakt mijn leven echt makkelijker?

Foto door Wallace Chuck via Pexels

Ik ben op dreef want dit is mijn tweede blogpost voor de blogboostchallenge op 2 dagen of ik heb gewoon heel veel last van uitstelgedrag… (ok, niet of 😉) dus toen ik daarnet mijn bestelling deed voor het groentepakket besefte ik dat dat één van die dingen is dat mijn leven echt een pak makkelijker maakt, zowaar één van mijn life hacks.

Wat maakt mijn leven daarnaast nog makkelijker? Laat ik dat nog eens in een lijstje gieten want lijstjes zijn tof:

 • Opsplitsen van boodschappen! In plaats van elke week langs de supermarkt te gaan voor alle boodschappen van die week (incl het opstellen van een weekmenu) zijn we overgeschakeld op een wekelijks (aan huis geleverd) groente- & fruitpakket , een occasioneel bezoek aan de slager/viswinkel/…, een tweewekelijkse levering van zuivel (ik ben de kleindochter van een melkboer, dat zit dus in de genen om als gezin minstens 1 liter yoghurt per dag te consumeren) en een maandelijks bezoek (of nee, sinds AH in Mechelen zit, aan huis geleverd!) aan de supermarkt voor droge voeding en conserven. Ik kook dus elke dag op basis van wat er in het groentepakket zit (aangevuld met voorraadkast enz) wat echt goed werkt zonder dat ik massa’s afval heb (integendeel zelfs)! Misschien moet ik eens een lijstje maken van wat er sowieso in mijn koelkast/voorraadkast/… zit?
 • Onze geweldige poetshulp, die is goud waard, werkelijk, puur goud. Als ze ziek is of vakantie heeft vervangen we haar sowieso niet én dan steken we zelf maar een tandje bij, maar elke keer als ze iets onder handen neemt ben ik haar zo ontzettend dankbaar.
 • Soepgroenten (wortel/selder/ui/prei in stukjes), verse kruiden en gesnipperde look in de diepvries. Die soepgroenten gebruik ik altijd als basis voor een andere soep, de kruiden maken het af en de look zorgt ervoor dat ik geen hele bollen look met platte tenen moet weggooien.
 • Een broodmachine tenzij we geen bloem meer in huis hebben, dan is de avondlijke zoektocht naar brood voor de boterhamdozen een feit.
 • Nog in de categorie ‘huishoudelektro’ zit ook de slowcooker die ik kreeg van onze vrienden in Wales. Dat ding staat hier minstens één keer per week op voor een soep of een stoverij. Dat maakt mijn leven echt makkelijker, serieus, zonder zeveren!
 • De kinderen die de dieren eten geven, de tafel afruimen en de vaatwasser vullen en uitladen. Ze moeten echt niet zo heel veel meehelpen in het huishouden, maar die kleine taakjes maken ons leven echt makkelijker. ’s Morgens kiezen en nemen ze ook zelf hun fruit en koek én dat doet wonderen in de ochtendspits.
 • Drie wasmanden ipv eentje. Ik heb een wasmand voor witte was, eentje met gekleurde was en eentje voor donkere was. Onze was wordt maw op voorhand gesorteerd. Ik las dat Goofball dat ook doet, ja dat is een mega lifehack.
 • Brood (van de bakker, dus als er zelf geen brood gebakken werd) bewaren in de broodzak in een plastieken zak, het houdt veel langer alles vers. Ik las dat Tiny dat ook doet!
 • Google-agenda’s die syncen. Ik weet wanneer de man vergaderingen heeft, hij weet wanneer ik les heb, de kinderen hebben ook hun eigen gemeenschappelijke agenda.
 • Een beurtrol met de buren om de kinderen naar de tekenles te brengen op zaterdag.
 • Duidelijke afspraken met de man over wie wat doet in het huishouden/gezinsleven. Als alles duidelijk is voor beide partijen is er gewoon veel minder gedoe, ik doe bijvoorbeeld alles omtrent ‘het eten’, hij neemt het hoofdstuk ‘afval’ voor zijn rekening.
 • Een kaartjeskast incl enveloppen en postzegels, als ik mooie kaartjes zie, dan neem ik ze mee, vroeg of laat worden ze toch verstuurd.
 • Een kleur per kind, bij de geboorte kregen al onze kinderen een kleur mee, Tuur is groen, Jan is blauw, Mies is oranje en Bob is geel. Hun geboortekaartje droeg die kleur en het grappige is dat ze die kleuren ook echt omarmen als hun ‘lievelingskleuren’. Alles wat specifiek aangekocht moet worden voor school of één van de hobby’s zoals hun bentobox, een drinkbus, een slaapzak, een zaklamp, een dekentje… komt specifiek in huis in die kleur. Dat heeft ons al massa’s discussies bespaard.
 • Een ‘vrijetijds-kast’, alles wat te maken heeft met sport & spel, zoals zwemgerief, KSA en andere hobby’s komt in één kast. Als de kinderen zwemles hebben, op weekend gaan of op kamp vertrekken is het een kwestie van die kast open te trekken. Dat werkt fantastisch.
 • Twee schermen aan mijn computer en een blocnote ernaast, ik moet mijn studenten altijd overtuigen om te schrijven en te tekenen, terwijl dat net hetgene is dat ik zowat constant doe.
 • Durven schrijven/markeren en post-its plakken in boeken. De man doet/kan dat echt niet, maar ik wel, waardoor ik sneller door de bomen opnieuw het bos zie. Daarnaast ook alles in de cloud bewaren in een duidelijke mappenstructuur en op tijd (jaarlijks) archiveren naar onze fileserver thuis. Hierdoor kan ik alles veel sneller terugvinden.
 • Evernote/onenote/google keep echt goed gebruiken, alles wat je online/offline tegenkomt, lijstjes om bij te houden… daarin bewaren en labelen.
 • Een pennenzak in mijn boekentas of op mijn bureau. Het klinkt heel banaal, maar meestal liet ik balpennen gewoon slingeren en vond ik nooit degene die ik nodig had.
 • Een bakkast met alle ingrediënten om te bakken en de receptuur van onze favoriete recepten die daarin op de deur plakken.
 • Een blog bijhouden wat me toelaat om elke keer als ik – om maar iets te zeggen – een brunch organiseer gewoon kan zoeken naar mijn eigen tips.
 • Mijn bril. Ik draag al jaren een ‘leesbril’, serieus sinds mijn 18 ofzo, ik ben – voor zover ik weet – al heel lang verziend. Afgelopen jaren merkte ik echter dat mijn ogen heel erg achteruit gingen. Ik dacht dat ik ‘gewoon’ een nieuwe bril nodig had en zette het lettertype op mijn computer ‘gewoon’ extra groot. Voor de start van het nieuwe academiejaar besloot ik toch eindelijk om nog eens naar de optieker te gaan én daar bleek dat ik idd verziend ben maar ook astigmatisme heb. Sindsdien is mijn leven er drastisch op vooruit gegaan, zo erg dat ik echt een beetje moest huilen toen ik mét mijn nieuwe bril voor het eerst buiten stapte, ineens zag ik alles in HD. Het is absurd dat ik zonder het te beseffen zo lang zo veel slechter zag.

Ik zou bijna zelf gaan denken dat ik erg georganiseerd ben als ik bovenstaand lijstje zie, maar daarvoor moet ik gewoon maar denken aan het laatste puntje over mijn bril… wie weet hoeveel blinde vlekken er nog zo zijn? Deel dus jullie lifehacks aub met mij!

Meer van andere deelnemers lezen? Klik hier!

21 reacties

 1. Tof eindelijk nog eens een gezin tegen te komen met een fileserver in huis. Haha. I like it.

  Dat van die bril. Ik herken dat gevoel van eindelijk goed te zien zo hard. Maar bij mij ging dat anders: ik heb altijd slecht gezien, en zo lang ik groeide, ging mijn zicht (redelijk snel, vrees ik) achteruit. Dus na een jaar zag ik alweer niet meer echt goed, en dan bleef ik een tijdje rondlopen met een bril die niet volstond. Tot we weer eens naar de oogarts/optieker gingen voor een rondje nieuwe bril. Ik herinner me één keer nog haarscherp, dat ik buiten kwam bij de optieker met die gloednieuwe bril. In de lente. En man wat was dat een openbaring! Ineens was alles zo mooi, scherp, lichtgroen, die blaadjes… schitterend. Vergeet ik nooit.

  Voor de rest heb ik ook zo wel wat gelijkaardige lifehacks als jij, maar voel ik me voor de rest een chaotische procrastinator.

  Heb jij hier slow cooker recepten staan? Ik ben altijd op zoek naar goeie recepten.

  Nu wij met 2 zijn is mijn soepkoker ook een grote liefde. Ik eet weer echt alle dagen verse soep. Heerlijk ding. Groenten erin, water, bouillonpoeder, nog wat kruiden, 20 minuten koken en mixen en hoera! Soep! Lichtelijk verslaafd aan wortel/paprikasoep.

  (shit jong mijn reactie is gelijk een halve blogpost geworden, sorry)

  1. Oh ik zie mezelf ook vaak als een chaotische procrastinator 😉 met die bril was dat net zo, ik wist dat ik echt wel een afspraak moest maken, maar wanneer he, oh wanneer… het moet precies altijd lang genoeg blijven aanslepen tot ik niet meer anders kan waarop er dan nog een periode volgt dat ik al helemaal niet meer durf, net omdat ik er zo lang mee heb gewacht 🙄 heel erg typisch hier.
   En nee nog geen slowcooker recepten hier, ik ging dat ‘wel eens doen’, je kent het ongetwijfeld wel 😉 maar zo een soepmaker lijkt me ook echt heerlijk, want soep is zo geweldig en ook echt wel een lifehack om kinders groenten te doen eten!
   En haha geen sorry, net zo leuk om veel te lezen!

   1. Ja, da’s hier ook een gekende, zo lang uitstellen dat ik niet meer durf en steeds meer uitstellen. Bweurk. (meestal wel een teken dat ik slecht in mijn vel zit)

    Beschouw dit als een zetje om wat slow cooker recepten te delen 🙂

    Mijn soepkoker is wel redelijk klein, geen idee of er grotere bestaan. Met een gezin van 6 zou je er niet ver mee komen.

   2. Nee, ik denk niet dat er echt heel veel grotere bestaan van die soepkokers, heb daar ooit eens naar gekeken, want het is wel fantastisch dat dat op 20 minuten soep maakt, daar doet de slowcooker (ahja, what’s in a name) een pak langer over natuurlijk.

   1. Wat ik er gemakkelijk aan vind: je mikt de groenten erin, kruiden en water erbij, zet ‘m aan, en na 20 minuten heb je soep. OK, je moet je groenten nog kuisen en snijden, maar dat is het. En de soepkoker achteraf afwassen.
    Maar geen groenten stoven, en niet mixen achteraf. Ik ben heel erg fan, maar ik vind de soep die eruit komt ook megalekker. Ze smaakt anders, doordat je je groenten niet stooft. En ik maak nu altijd soep zonder ajuin, wat mijn spijsvertering leuker vindt. Echt, soep met wortel en rode paprika, ik ben er verslaafd aan geworden.

  1. We hadden dat bij de geboortekaartjes niet door dat dat een dingetje zou worden, maar zo blij dat we dat systematisch zijn beginnen toepassen, echt grote aanrader, zo makkelijk dat alles ook zo herkenbaar is! En ja die broodmaker, heerlijk, al was het maar om de geur die in huis hangt! Oh en ik ben in elk geval benieuwd naar je lijstje!

 2. Mijn lifehacks:
  – een weekmenu
  – een ladekast in de hal met voor elk gezinslid een lade (voor mutsen, zonnebrillen, kleine spullen).
  – wij hebben 4 wasmanden: lichte was, donkere was, handdoeken en ondergoed. Ik probeer niks wit te kopen 🙂
  – een klein ‘lijstjesschriftje’, A6 formaat uit de Hema. Per maand een to-do lijst (foto inkaderen, in huis iets afwerken, tandartsafspraak maken,…). In die lijst staan ook taken waar ik mijn man bij zet (dat is een lifehack op zich :-))
  Voor elk seizoen een blad met leuke uitstapjes die ik wil doen (meestal maar 2 of 3). Pagina’s om kado-inspiratie bij te houden voor familie. Ik maak soms een lijstje voor een activiteit (Ikea, verjaardagsfeestje,…). You get the point. Dat schriftje is mijn extern geheugen. En je ziet dingen verbeteren in huis omdat taken effectief uitgevoerd worden. Want het is fijn als (bijna) alles is afgestreept op het einde van de maand!

  1. Oh, maar wauw, dat jij alles zo in een klein schriftje bijhoudt, dat lijkt me best handig, handiger dat het zoveelste grote schrift eigenlijk, net omdat je het dan makkelijk kan wegsteken. Misschien moet ik dat ook maar eens proberen, want alles blijft hier zo liggen tot ik er ineens genoeg van heb en dan MOET het gebeuren, waardoor ik net altijd tijd te kort heb om het echt af te werken.
   En die lade per gezinslid is er ook eentje om te onthouden! Merci!

 3. Bij Stijn thuis hadden ze ook een kleur per kind. Zijn lievelingskleur is nog altijd groen. 🙂
  Was wordt hier ook voorgesorteerd.
  Er zit hier altijd brood in de diepvriezer (extra plastic zak over trekken en goed afsluiten). Ik haal dat dan ’s avonds uit en dat is perfect om ’s morgens te eten en in de brooddozen te steken.
  Ik MOET op zondag alle was geplooid hebben, zodanig dat ik niet tijdens de week (meestal ’s ochtends) op zoek moet gaan naar de juiste sokken en school-uniformen.
  Ik probeer met een week-menu te werken. De ene week gaat dat al beter dan de andere.
  Soep en bolognese worden hier steevast in mega-porties gekookt. Ook weer hoera voor de diepvriezer.
  Onze familie (wij en de kinderen) WhatsApp groep. Met tieners lijken plannen constant te veranderen, en zo weet iedereen in ons gezin meteen wat er aan de hand is, of moet gebeuren.

  En ja, chaotische procrastinator geldt hier voor de rest ook wel…

  1. Lief eigenlijk he dat dat nog altijd zijn lievelingskleur is, de mijne toevallig ook ze, daarmee dat die eerstgeborene hier thuis ook groen kreeg! Die WhatsApp groep hebben wij hier thuis ook (voorlopig enkel met de twee oudsten), maar veel komt daar nu nog niet in, wat memes en te veel emoji’s om goed te zijn 🙂 We hadden ook wel een goeddraaiende WhatsApp groep met babysitters, ‘hadden’ want die ligt ondertussen ook al weer maanden stil dus ik weet niet wat daar nog van gaat overblijven 😨

 4. Zo leuk om lezen dat van die kleuren per kind. Bij ons is dit ook gekomen door het geboortekaartje (oudste zoon blauw, in alle tinten, jongste zoon groen) en dat is idd een lifesaver. Brooddozen, drinkflessen, zwemzakken etc… nooit twijfel voor wie die is. Tijdens corona hebben we hun kamers opnieuw geschilderd. Ze mochten zelf de kleuren kiezen en ja hoor: de ene (grijs)blauw, de andere (grijs)groen :-). Ze houden echt van ‘hun’ kleuren.

  Vele andere lifehacks gebruiken we hier ook, zeker de verschillende wasmanden, altijd groenten en kruiden en look in de diepvries (leve mijn multihakker), de kaartjesschuif, een goed georganiseerde cloud waar ook mijn man alles snel terugvindt, etc.
  Andere lifehacks: alle was in het weekend geplooid en weggestopt, zondagavond alle uniformen klaarleggen. En als het lukt, wat mealprepping op zondagmiddag zodat het zeker op de hobby avonden wat sneller gaat.
  Binnenkort schakelen we ook over naar een groentenabonnement.
  Nu enkel de poetsvrouw nog, maar hier is mijn hoofd nog niet klaar voor.

  1. Ja die kleuren zijn echt geweldig en zo lief (en ook wel straf) dat ze die echt omarmen! De dochter hier gaat daar wel ver in, haar lievelingsdier is een vos en tegenwoordig ligt haar kleerkast vol met oranje kledij, wat echt niet altijd zo een evident is om te vinden 😉
   Aan mealprepping (ook al lijkt het concept me fantastisch) doe ik dus echt niet, want ik vergeet gewoon te vaak dat ik bijvoorbeeld nog bakjes met spaghettisaus in de diepvries heb steken enz 😁

 5. De eerste keer ik mét bril naar een theatervoorstelling ging … je kan dus gewoon die gelaatsuitdrukkingen van die acteurs zien! De brood in plastic zakhack gebruiken wij ook. Idem voor kaartjes, google agenda’s, de poetsvrouw en nog wel een paar dingen.
  Voor de was ga ik een stapje verder :p Ik sorteer niet en duw alles samen in de wasmachine. Ging eigenlijk nog nooit fout …

  1. Ja zot he van die bril, ik zag ook ineens bijvoorbeeld dat mijn wederhelft wel rimpels heeft 😉 En die was, zot! Ik durf dat eigenlijk echt niet ze!

 6. Amai, een post vol inspiratie!!!
  Ik kan hier precies echt geen nieuwe lifehacks delen. 😂🤭
  Soepmaker en poetshulp hebben we. Een weekmenu soms.
  De grootste lifehack hier is onze dochter crèche laten veranderen toen er hier twee huizen verder één kwam, heerlijk zo dichtbij! Voor de rest ben ik dus TOTAAL niet georganiseerd… al zou ik dat wel kei graag willen.

 7. Leuk en interessant artikel! Zeker het opsplitsen van de boodschappen vind ik een écht life hack! Ik bestel sinds Corona wekelijks mijn groenteboxen bij versaanhuisgeleverd. Ook hebben ze regelmatig pizza en aperitiefboxen, lekker handig voor op vrijdag of in het weekend 💪!

Altijd fijn om iets te horen!